B grubu vitaminlerinin tamamı enerjik hissetmek konusunda oldukça önemli. Karbonhidratların parçalanıp enerjiye döndürülmesinde rol alan B grubu vitaminleri bitkinlik hissini azaltmak ve hatta ortadan kaldırmak konusunda etkili. Riboflamin yani B2 vitamini badem, beyaz pirinç ve mantarda bolca bulunuyor.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
B grubu vitaminleri
Enerji salınımı reaksiyonlarında enerji metabolizmasında görev alır. Büyük besinlerin küçük parçalara ayrılmasına yardımcı olarak vücudun yiyeceği yakıta dönüştürerek kullanabilmesini sağlar.
B12 vitamini, enerji üretimi için gereklidir. Bu vitamini hayvansal kaynaklı gıdalardan almanız mümkündür. Özellikle vegan veya vejetaryen beslenen kişilerde B12 vitamini eksikliği sıkça görülür. Demir eksikliği anemisine sahip olan kişilerde enerji düşüklüğü yaygın olarak görülür.
Yorgunluk için vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız doktorunuza bildirebilir ve basit bir kan testi ile vücuttaki D vitamini seviyesini öğrenebilirsiniz. Doktor önerisi ile halsizlik ve yorgunluk için vitamin D kullanabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Halsizlik, Bitkinlik ve Yorgunluk Nasıl Geçer? Uyku düzeni oluşturmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stres seviyesini düşürmek, düzenli egzersiz yapmak halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk şikayetlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu yakınmalardan kurtulmak için egzersiz yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Pharmaton kullanmaya karar verdiyseniz ve Pharmaton faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız işte cevaplar! Pharmaton, kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren düzenli kullanımda vücudun enerjisini arttırarak gün içerisindeki performansı düzenler.
Bu yüzden yüksek proteinli bir kahvaltı yaparak iyi hissedeceğiniz bir güne başlayabilirsiniz. Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın.
1) Vücuda Enerji Verir
Vücudun enerji kazanması için faydalı olan vitamin hapları, gerekli kan testleri sonucunda bir uzman kontrolünde verilmelidir. Vitamin haplarının düzenli kullanılmasıyla beraber hissedilen yorgunluk ortadan kaldırılır.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Sabahları yataktan bir türlü kalkmak bilmiyorsanız, uykunuzu alamıyorsanız mutlaka D vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizi öneririm. Özellikle pandemi sebebiyle eve kapandığımız günlerde güneş ışınlarından faydalandığımız sürenin azalması, kapalı alanlarda çalışmak D vitamini eksikliğine sebep olabiliyor.
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
İçeriğindeki B2, B3, B6, B12, C vitaminleri ve Folik Asit, Demir yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan A, B6, B12, C, D vitaminleri ve Demir, Çinko, Bakır, Selenyum, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uymak da gün boyu enerjik hissetmenize katkı sağlar. Yatmadan önce çikolata, kahve, enerji içeceği gibi kafein içeren besinlerden ve alkolden uzak durmak uyku kalitenizi artırarak sabahları dinç kalkmanızı sağlayabilir.
Halsizliğin geçmesi için yürüyüşler ve etkinlikler size iyi gelecektir. B12, demir ve D vitamini kaynakları açısından yüksek besinlerle beslenin. Halsizlik için vitamin almanız gereklidir. Gün içinde bir avuç kuru yemiş, meyveler ve baklagiller tüketerek enerjinizi yenileyebilirsiniz.
Uzun süreli enerji düşüklüğü, çeşitli hastalıkların sonucu olabilir. Lupus ve multiple skleroz gibi otoimmün rahatsızlıklar, tiroid bezinin yetersiz çalışmasından kaynaklanan hipotiroidizm, kanser, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklar vücutta enerji düşüklüğü şikayetine yol açabilir.
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri