Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür.
Daha düşük donma noktasına sahip bir madde başka bir maddeye eklenirse, karışımın donma noktası birinci maddeden daha yüksek ancak ikinci maddeden daha düşük olacaktır. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olacağı sıcaklıkta erimeye başlar.
Tuz buza uygulandığında da, tuz molekülü sodyum ve klorür iyonlarına ayrışır ve su molekülleri arasındaki bağları bozar. İyonlar bu şekilde su molekülleriyle etkileşerek hidrojen bağlarını gevşetir, buz erir ve suya dönüşür.
Tuz ile çözülen buz, saf su olarak değil; tuzlu su olarak sıvılaşmaktadır. Bu nedenle suya nüfus eden tuz ile beraber, donma noktası düşeceği için, donma durumu ertelenebilecek ya da önlenebilecektir. Bu nedenle kışın yollara tuz dökülerek tehlikeli buzlanma durumu engellenmektedir.
Ama yol tuzu nedir? Yol tuzu veya buz çözme tuzu sodyum klorittir. Bir çeşit sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) ve buzu eritmek için kullanılan doğal olarak çıkarılmış bir mineraldir. İnsanların günlük olarak tükettiği sofra tuzu saflaştırılır.
İlgili 21 soru bulundu
Taş kumu etkili yol tuzu alternatiflerinden biridir. Aşırı kış koşullarında güvenliği artırmak için mükemmel bir seçenektir. Taş kumları aslında kum gibidir. Buzu ve karı eritmeye veya oluşmasını engellemeye yardımcı olmazlar.
Zira kar ve yoldaki karı eritmesi için atılan tuz otomobilin boyasına ciddi hasar veriyor. Bildiğimiz üzere karın içinde az miktarda da olsa amonyak bulunuyor. Haliyle aracınızın üzerini kaplayan kar uzun süre kaldığında boyasına zarar verebiliyor. Bu nedenle karın erimesini beklemeden aracı temizlemek gerekiyor.
Yola döküldüğünde kolayca çözülen tuzun içeriğindeki klorun tamamı en yakın su kaynağına ulaşır. Düşük konsantrasyonlarda klor kısmen zararsızdır ancak yüksek konsantrasyona ulaştığında, mikroskobik canlılar ve denizden uzak bölgelerde yer alan göllerde yaşayan balıklar gibi sucul yaşam için zehirli olabilir.
Bir kovada, yarım litre sıcak su, yaklaşık altı damla bulaşık sabunu ve 1/4 fincan sürtme alkolü birleştirin. Karışımı, buzu çözmek istediğiniz alana dökün. Kar ve buz kabarcıklanmaya başlayacak ve eritecektir. Bundan sonra yapmanız gereken sadece kar ve buz parçalarını yolunuzdan almaktır.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
DeyimDüzenle
[1] Cam türünden şeyleri onarılamayacak biçimde kırmak, paramparça etmek.
Tuz, buzu çözerken, çözülen buz saf su olarak değil; tuzlu su olarak sıvılaşmaktadır. Yani, suya nüfus eden tuz ile beraber, donma noktası düşeceği için, donma gecikir.
Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur. Tuzun öncelikle sodyum ve klorürden oluşması, ancak kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi diğer temel iz mineralleri içermesi hayvanların sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Kar yağdığında neden yollara tuz serpilir? Bir maddeye, donma noktası daha düşük olan başka bir madde eklersek, karışımın donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir. Koyuncu Tuz, hem yol bakımı hem de ev kullanımı için yüksek kalitede buz çözücü tuz üretimi ve ihracatı yapmaktadır. Kaya tuzu, en geleneksel kar eritme yöntemlerinden biridir.
Kar tuzu, ham tuzun özel ekipmanlar ile kırılması sonucu müşterinin isteği doğrultusunda hazırlanan boyutlarda elde edilen üründür. Bazı özel karayolları ve gıda sektörü için vazgeçilmez bir üründür.
Yapmanız gereken oldukça basittir. Bir bezin üzerine kolonyayı dökün ve camı silin. Buzun kalın olması durumunda kolonya direkt olarak buzlanan cama uygulanabilir. Ayrıca kolonyanız yoksa alkol de kullanabilirsiniz.
Köprüler, viyadükler ve üst geçitler havada asılı ol- duklarından hem yüzeyleri hem de diğer kısımları havay- la temas halindedir. Bu nedenle hava sıcaklığındaki deği- şimlerden daha kolay etkilenirler ve kışın yollara göre da- ha hızlı ısı kaybederler.
Soğuk kış günlerinde yollardaki buzları eritmek için sıklıkla başvurulan bir uygulama yollara tuz serpilmesidir. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur.
Yemeklerinizi tuz yerine çok daha farklı alternatiflerle tatlandırabilirsiniz. Nane, kekik, soğan, sarımsak gibi seçenekler yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin. Ayrıca taze fındık, ceviz, semizotu gibi taze yiyeceklerde yemeğinizin lezzetine lezzet katacaktır.
ScientificAmerican sitesinin haberine göre; kışın karlı yollara uygulanan tuzlama işlemi, aslında kar yağmadan önce yapılması gerekiyor! Buz oluşumunu önlemek için kaya tuzu veya bir tuzlu su çözeltisi püskürterek sürücüleri kaygan koşullardan korumak amaçlanır.
Evet, otomobiller kar ve buzu yani soğuk hava şartlarını sevmezler. Tuz ise durumu daha da kötüleştirir: Zamanında temizlenmeyen tuzlu serpintiler, karoserin derin boşluklarına sızar ve burada paslanmayı hızlandırırlar. Hem de kış mevsiminin çoktan geride kaldığı günlerde bile paslandırma eylemlerine devam ederler.
Araç üstüne yağan kar fırça ile temizlenmelidir. Temizlenmezse, kaporta üzerine yağan kar, gündüz ısınır ve erimeye başlar, akşama hava soğuyunca kaporta üstündeki kar değil artık buzdur. Buzu kaportadan ayırmak için havanın ısınmasını kendilğinden erimesini beklemekten başka çareniz yoktur.
Sakın Gaza Basmayın !
Şunu unutmayın ki, kar ve buzlanma aracınızın asfalt veya yol ile olan bağlarını koparır. Bu durum aracınızın çekiş gücü sağlamasına engel olur ve tekerleklerin boşa dönmesini sağlar. Tekerleklerin boşa döndüğünü yani kara saplandığınızı fark ettiğiniz anda gaza basmaktan vazgeçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri