Elektronörofizyoloji Teknolojisi, beynin ve sinir sisteminin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi ve incelenmesine ayrılan bilimsel alandır.
Bu ön lisans bölümü, kısaca ENF ismi ile de anılır. Elektronörofizyoloji 2 yıllık taban puanları, üniversiteye bağlı olarak değişir. Öğrenciler 4 dönemlik eğitim hayatları boyunca, cihazların kullanımından ilaçlara kadar sağlık alanı ile ilgili pek çok bilgiyi öğrenme imkanı bulur.
Elektronörofizyoloji (ENF) , hastalık, yaralanma ve anormal durumları teşhis etmek amacıyla hekimlere yardımcı olmak için hastanın merkezi ve çevresel (periferik) sinir sisteminin elektriksel aktivitesini kayıt altında tutmak ve değerlendirmek için elektronik teşhis ekipmanları kullanılmasına denir.
Hastanelerde, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) problemlerinden doğan hastalıkların teşhis edilebilmesi için nörofizyolojik ölçümler yapan cihazlar bulunur. EEG (Elektroansefalografi), EMG (Elektromiyografi), PSG (Polisomnografi) gibi cihazları uzman hekim denetiminde kullanan kişiye Elektronörofizyoloji Teknikeri denir.
Elektronörofizyoloji programında mezun olan öğrenciler, kamu veya özel hastane ve polikliniklerin elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku ünitelerinde, üniversitelerde yurt içi ve yurt dışı destekli yapılan bilimsel araştırmalarda Elektronörofizyoloji Teknisyeni olarak çalışabiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Elektronörofizyoloji Teknikeri 2023 yılında ortalama 15.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektronörofizyoloji Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 11.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.128 TL maaş alıyordu.
Elektronörofizyoloji programını başarıyla tamamlayanlar, ÖSYM'nin açtığı Dikey Geçiş Sınavı ile “Acil Yardım ve Afet Yönetimi”, “Hemşirelik” ve “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” alanlarının dört yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Elektronörofizyoloji Programı size sinir sisteminin sağlığına ilişkin bilgilere erişmek için özel ekipman kullanma konusunda eğitim verirken, size teoride ve pratik iş deneyiminde güçlü bir temel sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Elektronörofizyoloji, sağlık bilimleri alanındaki iddialı ön lisans programlarından biridir. Nöroloji ve fizyolojinin dalıdır. Söylenmesi zor karmaşık bir isme sahip.
Elektronörofizyoloji bölümü günümüzde en iyi 2 yıllık bölümlerden birisidir. Oldukça değerli bir bölümdür ve bu değerini de ilerleyen zamanlarda koruyacaktır. Kısaca ENF diye de anılan bu bölümden mezun kişilere nörofizyoloji teknikeri denir. Nörofizyoloji bölümü mezunlarının yaptığı işler oldukça önemlidir.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır.
Çalışma Alanları: Elektronörofizyoloji teknik personeli olarak, kamu hastaneleri, özel hastaneler ya da özel muayenehanelerde; nöroloji, KBB, psikiyatri, pediatri, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde çalışabilirler.
Nasıl Olunur? Elektronörofizyoloji teknikeri olabilmek için meslek yüksekokulların Elektronörofizyoloji ön lisans programını bitirmek gereklidir. Ayrıca eğitim döneminde, günde 8 saat ve haftada toplam 40 saat süreyle EEG, uyarma potansiyelleri, EMG ve uyku Laboratuvarları olan kliniklerde yaz uygulaması vardır.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2023 taban puanları en düşük 191,44264, en yüksek 445,06450'dir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 692532, en yüksek 58883'tür.
Eğitim süresi 2 yıl olup programı başarıyla bitirenlere önlisans diploması ve Elektronörofizyoloji Teknikeri unvanı verilmektedir. Birinci yılın sonunda özel ya da resmi sağlık kurumlarında 30 işgünü zorunlu staj yapmaları gerekmektedir.
Elektronörofizyoloji Programı mezunları, ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde üniversitelerin; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde lisans eğitimine devam edebilirler.
Bilindiği gibi kalp, sinüs düğümünden çıkan mikrovoltlar düzeyinde oluşan elektrik akımları ile çalışmaktadır. Elektrofizyolojik çalışma (EPS), toplardamar yoluyla (çoğunlukla kasık) kalp içine kateter denilen ince tüpler gönderip kalbin elektrik sisteminin incelenmesidir.
Klinik Nörofizyoloji, tedaviden çok “tanı” üzerine yoğunlaşmış bir bilim dalıdır. Angloamerikan ülkelerinde nörolojinin bir üst uzmanlık alanı iken, kıta Avrupası ülkelerinde bağımsız bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde Nöroloji branşının bir üst uzmanlık alanı olarak tescil edilmiştir.
Elektronörofizyoloji Bölümü taban puanları, TYT'deki sayısal puan türünden hesaplanır.
Elektronörofizyoloji Programı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğretime açılmıştır. Nörolojik hastalıklar ortalama yaşam süresinin uzadığı günümüzde tüm dünyada en çok araştırma yapılan ve en fazla insanın maruz kaldığı hastalık gruplarındandır.
Odyometri önlisans programından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olan öğrenciler o yıl ilan edilen kontenjan dâhilinde Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Fizyoterapi bölümünden mezun olan kişiler Dikey Geçiş Sınavı'na girerek üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümlerine geçiş yaparak eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri