Genel olarak üç çeşit enflasyondan söz edilir: (1) Ilımlı (sürünen) enflasyon, (2) Yüksek enflasyon, (4) Hiper enflasyon. Ilımlı enflasyon; düşük oranlı enflasyona verilen addır.
Endeksin genel düzeyinin sürekli olarak artmasına enflasyon denir. Bir başka tanıma göre paranın satın alma gücünün belirli bir dönemde düşmesine enflasyon denir. Enflasyonu ölçmekte kullanılan başlıca iki sepet (endeks) vardır: (1) Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve (2) Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE.)
Belirsiz enflasyon veya sürünen enflasyon: Özelliği fiyat yükselişlerinin yavaş bir tempo izlemesidir. Bu çeşit enflasyonda, para kıymetinin bir yıldan diğerine kaydettiği düşüklüğü çok defa faiz haddi telafi edebilir. Sürünen enflasyon, %3- %8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir.
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
İlgili 42 soru bulundu
SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her yıl ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar artış alırken, Emekli Sandığı (memur) emeklileri ile kamu çalışanları yine ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alıyor.
ÜFE ve TÜFE enflasyonu farklılaşıyorsa, literatürün önerdiği gibi optimal para politikası TÜFE enflasyonu yerine ÜFE'yi hedeflemelidir. Geçişkenlik, farklı aşamalarda gerçekleşir. Yani, TÜFE'si yüksek olan ülkeler aynı zamanda ÜFE'si yüksek olan ülkelerdir, ancak bunun tersi de geçerli olabilmektedir.
Sürünen enflasyon
% 3 – 8 gibi tek haneli enflasyon haddine denir.
Yüksek enflasyon: Enflasyon oranı genellikle %8-15 aralığında olduğunda yüksek enflasyon olduğu varsayılır. Bu yüksek oranlar ülke ekonomilerini oldukça olumsuz etkiler ve ilerisi için büyük risk anlamı taşır. Toplumun alım gücünü de büyük oranda düşürür. Ayrıca para birimi hızla değer kaybeder.
Hiperenflasyon, dünyadaki diğer para birimleri karşısında yerli paranın değerinin hızlı devalüe edilmesine yani değerinin kaybolmasına neden olur. Bu durum yerli para birimi sahiplerinin daha çok satış yapmak zorunda kalmasıyla sonuçlanır.
Deflasyon, enflasyonun zıt anlamı olacak şekilde fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade eder. Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir.
Bunlardan; Ilımlı enflasyon, yüksek enflasyon ve hiperenflasyon enflasyonun şiddetini tanımlarken, talep enflasyonu, yapısal enflasyon ve maliyet enflasyonu yapısal nedenleri tanımlar. Ilımlı enflasyon, enflasyon türleri arasında en zararsızı olarak görülür.
'Greenflation' yeşil enerjiye geçiş maliyetlerinden kaynaklı fiyat artışını ifade ediyor.
Yıllık ortalama fiyatlar ise 12 ayın fiyatlarının toplanarak 12'ye bölünmesiyle bulunur. Ortaya çıkan sonuç bir önceki yılın değerleriyle karşılaştırılır ve artış miktarı hesaplanarak yıllık enflasyon hesaplanır.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Aralık ayında yıllık enflasyonun %10 olması, bu toplulaştırılmış tüketim sepetinin maliyetinin bir önceki yılın Aralık ayına göre %10 arttığı anlamına geliyor. Yıllık enflasyon, bu iki nokta arasındaki fiyat artışını gösteriyor; ara aylardaki fiyat dalgalanmalarını yansıtmıyor.
Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır. Ancak mal ve hizmetlerin fiyatları zaman içinde artabilir veya azalabilir. Enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir.
Galopan enflasyon ise çok yüksek oranlarda fiyat artışlarıyla ortaya çıkan enflasyondur. Paranın ekonomide fonksiyonlarını yerine getirmesine imkan vermeyen, bu dörtnala enflasyonda ekonomide, çok ciddi sosyo ekonomik sıkıntılar yaşanır.
Resesyon ve Stagflasyon farkı nedir? Resesyon, iki çeyrek yıl ard arda ekonomik küçülme yaşanmasıdır. Stagflasyon ise enflasyon varken ekonomik durgunluk yaşanmasıdır.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Üretici fiyat endeksi ya da kısaltması ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir.
Eskiden TEFE olarak bilinen kavram, günümüzde Yİ-ÜFE olarak adlandırılmaktadır. TÜFE ise “Tüketici Fiyat Endeksi”dir. Hane halkının tüketimi için ayrılan mal ve hizmet fiyatlarının zaman içerisindeki değişimini ölçen endeks olarak tanımlanabilir.
Tüketim mallarından oluşan bir sepet üzerinden hesaplanan fiyat endeksine, tüketici fiyat endeksi(consumer price index)CPI denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri