Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir.
1.1.
Hiperenflasyon, enflasyon oranının aşırı düzeylere yükselmesini ifade eden bir kavramdır. Böyle bir sürece girilen ülkelerde ulusal paradan kaçış son derece hızlanır, hatta ulusal para birimi alış-verişlerde bile kullanılamaz hale gelir.
Enflasyondan sonra ne gelir? Ilımlı (yıllık %1-3), yürüyen (yıllık %3-10) ve yüksek enflasyondan (yıllık %10'dan büyük) sonra hiperenflasyon (yıllık %200'den büyük) gelir.
Aşırı (hiper) enflasyon: Daima moneter karakterli olan bir talep şişkinliğidir. Emisyonun hızla kabarması, tüketime karşı talebi artırır. Bu, aşırı enflasyonun bir özelliğidir.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
İlgili 39 soru bulundu
Yüksek enflasyon borç stokunu reel olarak eritir. Bunun için devletin sabit faizli ve TL bazında borçlanması şarttır. Borç verenler süreçten kayıplı çıkar. ➔ Bu nedenlerle yükselen ve son olarak tüketicide yüzde 70'e, üreticide yüzde 122'ye çıkan enflasyonun ilk kazananı devlet oluyor.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Ekonomideki toplam arzın toplam talebi (kutu 1) karşılayamaması sonucu fiyatlar yükselir. Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler. Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir.
Enflasyonun artmasına neden olan temel faktörleri kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Ekonomide dolaşımdaki para miktarının artması, tüketici harcamalarını ve talebi artırır. Talebin, mal ve hizmetlerin arzından daha hızlı artması durumunda fiyatlar yükselmeye başlar.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir.
Dr. Hakan Kara'ya göre Türkiye uzun yıllar çok yüksek enflasyonla yaşayıp hiperenflasyona gitmemiş tek ülke. Dolayısıyla tarihsel perspektiften bakınca hiperenflasyon riski düşük. Fakat mevcut politikalarda ısrar edilirse enflasyon sorunu giderek ciddileşebilir.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Kredi değerlendirme kuruluşu Standart Poors'un (SP) Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonda düşüş sürecinin 2024-2025'te başlayabileceğini söyledi. Gill, enflasyonun bu yıl için yüzde 40 civarında kalabileceğini belirtti.
Dönemsel veya aylık anlamda yaşanan eksi enflasyon durumları tolere edilebilirken aylarca üst üste görülen eksi enflasyon, ülke ekonomilerine ciddi zararlar verebilir. Enflasyon oranının yükselmesi gibi düşüşü de durgunluk, talep azalması ve işsizlik gibi önemli sorunlara yol açabilir.
Osmanlı Devleti'nde metal paranın kullanılmakta olduğu yükselme döneminin sonlarında (1585) tağşiş adı altında ilk enflasyonun başladığı görülmektedir.
Dünya Bankası tarafından 28 Haziran'da yayımlanan bir raporda, Afganistan Ulusal İstatistik ve Bilgi Kurumu'nun (NSIA) verilerine göre ülkede nisan ayı enflasyon oranının -0.95 olduğu bilgisi yer aldı. Raporda ayrıca bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gıda enflasyonun yüzde -3.3 olduğu ifadesine yer verildi.
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa.
Enflasyonun arttığı dönemlerde döviz fiyatlarında da artış meydana gelir. Başta dolar ve euro gibi yabancı para birimlerinden olmak üzere döviz almak ve paranın değeri yükselişe geçtiğinde elinizdeki dövizi satmak sizi enflasyona karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri