Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenlere maaş bağlanır. 19-2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklara ilişkin tüm iş ve işlemler, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tamamlanır.
Daha önce 2022 engelli maaşı başvurularının onaylanması 1-2 yıl gibi bir zaman alıyordu fakat yapılan son düzenlemeler ile birlikte başvuruların sonuçlanması ve bağlanması 1-3 ay arasında değişiklik göstermektedir.
Engelli raporunun tanımlanmasından itibaren engelli bireyler engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilmektedir. Kimlik kartının çıkmasının ardından engelli bireyler şehir içinde bulunan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmektedir.
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
İlgili 21 soru bulundu
Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Yaşlı aylığının 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli aylığının 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığının 2.811 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Göktaş, Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle sosyal yardım modelleri kapsamındaki ödemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır.
1- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2- Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı için 5 bin 671 liradır.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
4- Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 3 ayda bir peşin olarak verilir.
Süreç devam ediyor yazıyorsa daha bakılıyor. Başvuru durumunda sadece Devam Ediyor yazıyorsa onaylanmış oluyor.
Geride kalan 7 yılı talep edemezsin ancak sosyal yardımlaşma vakfına maaş için başvurup onaylanması halinde maaşınız yatana kadar geçen süreyi toplu alabilirsiniz. 2022 engelli maaşı için hiç bir sosyal güvence olmaması gerekiyor.
1. Engelli yakını için maaş bağlanacaklar için (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır. 2. %40-69 arasında engelli olanlara (3.240) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.
3. Engelli bireyin, hanede birlikte yaşadığı akrabaları gelir hesabında dikkate alınır. 4. Gelir hesabında kişi başı aylık gelir, asgari ücretin üçte ikisinden az olmalıdır (asgari ücretin üçte ikisi, 2022 yılı için 2.835,60 TL'dir.).
ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER? En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.
Engelli ve yaşlı maaşı/aylığı alan vatandaşlar ödemelerinin doğum yılının son rakamına göre alıyor. Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde 3 ve 8 olanlar 8'inde 4 ve 9 olanlar ise 9'unda ödemelerini alıyor.
Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf da gereklidir. Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Ayrıca sosyal güvencesi bulunmayan ve ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımıza akülü, motorlu ve tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, işitme cihazı yardımı, engelli hasta bezi gibi birbirinden değişik yardımları da Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz karşılıyoruz.”
e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifereleri ve T.C kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.
Engelli kişi süreli raporun dolduğunda ve yenilemesi gereken durumda hastalığında iyileşme tespit edilirse ve mevcut oranın %40 altına inmesi durumunda engelli aylığı kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri