ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor.
Araç sahibi, %90'ın altında engele sahip tertibatlı aracını yalnızca kendisi kullanmalıdır. Ancak %90 ve üzeri engel oranına sahip olan bireylerin araçlarını birinci dereceden yakınları kullanabiliyor.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını ise eş, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve onlar için çalışan birinin kullanması mümkündür. Ayrıca aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gereklidir.
ENGELLİ YOLCU VEYA SÜRÜCÜ ADINA ALINAN ARAÇLARLA ENGELLİ KİŞİ OLMADAN YOLCULUK YAPILABİLİR Mİ? Mevzuata göre engelli yolcu ve sürücü adına alınan araçlarda engelli birey araçta olmadan araç kullanılamamaktadır.
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
İlgili 42 soru bulundu
Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Özel ve önemli durumlarda bile buna izin verilmez. Doğum, hastalık gibi durumlarda dahi engelli aracının ruhsatta ismi olmayan kişiler tarafından kullanılması cezaya tabiidir.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
(Engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.)
%90 engelli bireylerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına kaydettirilen 3 kişinin daha aracı kullanmasına izin verilir. Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı artık kalktı.
Engelli aracını alabilecek ve kullanabilecek olan kişiler %90 oranının üstünde engel durumu olan kişilerdir. Bu kişiler, ÖTV muafiyetinden faydalanarak çok daha düşük fiyatlarla araç sahibi olabilirler ve bu aracı kullanabilirler.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Diğer vatandaşlar ise engellilik oranına göre farklı oranlardaki indirimlerden yararlanabiliyor. Engelli araç fiyatının hesaplanması için otomobilin vergiler dahil satış fiyatı üzerinden yüzde 18 KDV oranı hesaplanarak fiyattan düşülüyor.
Buna göre 2024'te ÖTV muafiyetli sıfır otomobil alımlarında üst limitin 1 milyon 4 bin 200 TL'den 1 milyon 591 bin TL'ye yükselmesi söz konusu. Ama nihai karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla 27-30 Aralık gibi yayınlanacak Resmi Gazete'de belli olacak.
01.01.2023 de yapılan genelge ile Engelli rapor ile alınan aracın sadece birinci dereceden kullanacağı ve 2ve 3 ncu derecenin kullanamayacağı fakat karayolları yönetmeliğinin 53 maddesinde ki engelli araç kullanımı ila alakalı yönetmelikte 2 ve 3 dereceden kullanacağı değişmemiştir.
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler. Yüzde 20 özür oranı olan çocuklar da özel eğitimden yararlanabilecek. Yüzde 50 oranında özür oranı olan kişiler de 'ağır özürlü' olarak kabul edilecek.
Kendilerinin belirlediği kişiler aracı kullanabilir. 2024 yılında birçok fiyatı belirleyecek yeniden değerleme oranı ile engelli vatandaşlar için araç alımında ÖTV muafiyet üst limiti de belli oldu. Bu limit 2023 yılında 1 milyon 4200 TL iken bu fiyat, 2024 için 1 milyon 637 bin 748 TL oldu.
Örneğin; %90 engelli baba üzerinden alınan aracı çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar kayın hısım yani 1.derece akraba olduğu için kullanabilir. 2. derece akrabalar kullanamaz. (Engelli kişinin – Kardeşleri [ve eşleri], – Torunları [ve eşleri], – Büyük annesi [ve eşleri], – Büyük babası [ve eşleri].)
Comments275. Ortopedik engelliler için zulüm derecesinde bir karar olmuş. Bu ekonomik şartlarda hangi aile iki tane araç alabilir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Ancak engelli ÖTV indirimiyle alınan otomobillerde 5 yıl boyunca satış işlemi yapılamamaktadır. Aracın satışı yapılsa dahi 5 senelik süre boyunca tekrar ÖTV indirimi hakkından yararlanarak otomobil alımı yapılamaz. 5 senelik zorunlu süre dolmadan otomobilin satılması zaruri durumlarda ÖTV farkı ödenmek zorundadır.
2024 Yılı Araç Alımında Malul ve Engelliler için ÖTV İstisnası Tutarı – 1.591.200 TL - Verginet.
Engelli araç alımınında uygulanan ÖTV muafiyeti üst limiti artırıldı. 2024 yılında ÖTV'siz otomobil limitinde güncelleme yapıldı. 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olarak uygulanan ÖTV muafiyeti, 1 Ocak 2024 yılı itibariyle yüzde 58.46 artarak 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükseleceği ifade edildi.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Ziraat Bankası Engelliler İçin Kredi Desteği Nedir
Ziraat Bankası, engelli bireyler için “Ziraat Engelsiz Destek Paketi” sunuyor. Banka, engelli vatadanşlarımız için ayrıcalıklı kredi desteği sunduğu gibi aynı zamanda masraf ve aidat gibi ücretleri de almıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri