Halk arasında kara düzen dizel, kara dizel ve düz dizel gibi farklı isimlerle anılan motorlar da aslında birer atmosferik motor çeşidi.
Atmosferik motorlar ortamdaki havayı sıkıştırarak bir basınç elde eder ve sistemi bu basınçla çalıştırırlar. Atmosferik motorlar havaya ek olarak yakıt da kullanırlar. Dizel atmosferik motor olarak adlandırılan modeller isminden de anlaşılacağı üzere hem hava hem de dizel yakıt kullanır.
Turbo motorlar genellikle küçük yapılı olduğu için yüksek yakıt verimliliği sağlar. Turbo motorlar daha az yakıt tükettiği için doğal olarak daha az karbon salınımı yapar. Yüksek süratlerde genellikle atmosferik araçlara göre daha yüksek performans yakalar.
Hava basıncındaki artış, silindir hacminin küçülmesi, motor parçalarının sade ve hafif bir hale gelmesi, yakıt maliyetlerinin azalması gibi yenilikler, atmosferik motor ve turbo motor arasındaki en belirgin farkları oluşturuyor.
İlgili 26 soru bulundu
ATMOSFERIK MOTOR ÖMRÜ
Yeni nesil atmosferik motorlar özellikle benzinli olanları düzenli olarak bakım yapıldığında 400.000 km'nin üzerine çok rahat çıkabilmektedir.
Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır.
Benzinde tork devir bandına düzgün dağılır o yüzden koltuğa yaslama hissiyatını daha az hissedersin. Ara hızlanma istediğiniz zaman 4000 devir üzerinde kullanılmalı. Benzinli motorda asla devir çevirmekten korkmayın.
Araç satın almadan evvel bu farkı bilerek tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Atmosferik motor özellikleri ile alakalı dikkat çeken ilk unsur bu motorların uzun ömürlü olmasıdır. Yüksek basınca gereksinim duymayan atmosferik modeller tam da bu nedenden ötürü yıpranmaz.
Turbosuz dizel motorları turbolamak mümkün.
Atmosferik motorlar yakıt yakmak için gerekli olan hava basıncını direkt olarak dışarıdan alıyor. Atmosfer basıncıyla çalışan bu tip motorlarda turboların aksine basıncı artıran ekstra bir sistem bulunmuyor. Bu durum motorda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağı anlamına geliyor.
Atmosferik benzinli aracı istediğin devirde kullanabilirsin. Devir çevirdin diye motora zarar vermezsin. Motorun çalışma karakteristiği de yüksek devire müsaittir zaten.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Dizel Motor Dezavantajları:
Dizel motorlu araçlar genellikle daha gürültülü ve daha titrek çalışırlar. Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha ağır ve daha karmaşık yapıdadırlar. Dizel motorlu araçlar, benzinli motorlu araçlara göre daha yavaş ivmelenirler ve daha düşük maksimum hızlara sahiptirler.
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Atmosferik motorlardaki silindir sayısı arttıkça aracın gücü ve performansı da artar. Atmosferik motora sahip araçların motoru aşırı ısınmadığından daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Turbo araçlara göre atmosferik motora sahip araçlar daha uygun fiyatlıdır.
Turbolu motorların manifoltları, turbosuzlara göre daha farklıdır. Turbolu araçların silindir kapak contası, yüksek basınca uygun olarak üretilmiştir ve turbosuzlara göre çok daha dayanıklıdır. Turbolu araçların subapları daha sert ve basınca dayanıklı olarak üretilmiştir.
Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar. Yani yüksek basınç ve sıcaklık durumunda motora iletilen yakıt dışarıdan gelen ateşlenme ile enerji üretir. Ancak atmosferik motorlar yüksek hava basıncında fonksiyonlarını yerine getiremez.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
Şu anda Türkiyede satılan en iyi dizel: BP ultimate dizel'dir. Bahsettiğiniz 50 ppm 350 ppm kükürt oranının yanında; dizeli kalitesi konsunda en önemli parametre setan sayısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri