19. yy'ın ortalarında yaşamış olan, iran şahı nasıreddin kaçar'ın karısı. el doleh, rivayete göre yüzü aşkın erkeğin aşık olduğu, 13 kişinin de evlenme tekliflerine aldığı 'hayır' cevabıyla intihar ettiği, uğruna ölünecek kadınlardan biri.
Prenses Kajar, İran'ın en güzel kadınıydı ve 13 erkek prenses onları reddettiği için kendilerini öldürdü. Bir başka hikayeye göreyse bu prenses rolünü oynayan bir erkek aktördü. Aslında iki hikaye de tamamen asılsız. Fotoğraftaki kişi Kaçar hanedanı Nasıreddin Şah'ın karısı Anis el-Doleh.
Bir Instagram sayfası tarafından 14 Mart 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğraftaki kişinin İran Şah'ının en sevdiği karısı “Anis- El Doleh” olduğu iddia edildi. Aynı zamanda bu kişiye 145 kişinin aşık olduğu ve 13'ünün hayır cevabı aldığı için intihar ettiği de iddialar arasında yer aldı.
Şahın eşlerinden biri de erkekleri aşkından intihara sürükleyen kadın olarak bilinen Anis El Doleh'di. İddialara göre ona tam tamına 145 kişi âşık olmuş, 13'ü hayır cevabı aldığı için intihara teşebbüs etmişti. Erkeklerin uğruna ölmek istedikleri Anis el Doleh, şaşırtıcı ama bıyıklı ve kalın kaşlı bir kadındı.
Ailenin en küçük kızı Leyla Pehlevi de 2001 yılında 31 yaşındayken Londra'da bir otel odasında ölü bulundu. Ölümüne aşırı doz uyuşturucunun yol açtığı belirtildi. Alirıza Pehlevi'nin ölümü İran resmi haber ajansı İRNA tarafından kısa bir haberle duyuruldu.
İlgili 40 soru bulundu
Farah Diba (Pehlevi) (Farsça: فرح دیبا, d. 14 Ekim 1938, Tahran), İran Kraliçesi ve İmparatoriçesi (Farsça: شهبانو şahbanu). Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin üçüncü ve son eşidir. 1967 yılındaki taç giyme töreni sonrasında Şahlık ailesi.
3. İran güzelliğinin sembolü Prenses Qajar!
Tam adı Zahra Khanım Tadj es-Saltaneh. 1883-1936 yıllarında yaşadı. İran kralı Naser al-Din Shah'ın kızıydı. Eşi Amir Hussein Khan'dan iki kızı, iki de oğlu olmuştu.
İranduht (1915-1984), İran prensesi. Ahmed Şah Kaçar ve Bedir el-Moluk'un ilk çocuğuydu. Babası tahttan indirildiğinde 5 yaşındaydı.
Yaklaşık bir buçuk asır boyunca İran'a egemen olan Kaçarlar, Orta Asya'dan İran topraklarına göç etmiş Türk boylarından biridir. 1795'te Muhammed Ağa Han ile başlayan Kaçarlar dönemi 1925'te Ahmed Şah ile son bulmuştur.
İsmi sıklıkla magazin basınına da malzeme olan “Mahzun Prenses” Süreyya, 26 Ekim 2001'de, 69 yaşında öldü. Muhammed Rıza Pehlevî, üçüncü ve son eşi Farah Diba ile.
1935 yılında İran hükümeti, diplomatik ilişki içinde olduğu ülkelerden, ülkenin adını Farsça adı olan İran olarak kullanmalarını istedi. Exonym Persia, Mart 1935`ten önce Batı dünyasında İran`ın resmi adıydı.
İran topraklarında kurulan Kaçar Devleti'nin (1796-1925)1 dördüncü hükümdarı olan Nasirüddin Şah (1848-1896), 1 Mayıs 1896 tarihinde Tahran'ın hemen dışında kutsal Şiȋ mekânı Şah Abdülazim'e yaptığı bir ziyaret sırasında suikastla öldürülmüştür.
3. iran güzelliğinin sembolü prenses qajar! tam adı zahra khanım tadj es-saltaneh. 1883-1936 yıllarında yaşadı. iran kralı naser al-din shah'ın kızıydı.
İran'ın Veliaht Prensesi Yasemin Pehlevi; kadın, anne ve eş olarak birçok sosyal platformda önemli rol oynayan etkili İranlı kadınlar arasında. Veliaht Prens Rıza Pehlevi'yle evli olan Bayan Pehlevi, uzun süredir aktif bir şekilde çocuk ve mültecilerin haklarını destekliyor.
ADIM FARAH DİZİSİ KONUSU
İran'dan kaçıp, hamile olduğunu öğrenmesiyle İstanbul'da kalmak zorunda kalan Farah; asıl mesleği olan cerrahlık yerine temizlik işçisi olarak çalışmaya başlar.
Evlilikleri ve çocukları Üç kez evlenen Muhammed Rızâ Pehlevî ilk evliliğini 1939'da Mısır Kralı I. Fuad'ın kızı Fevziye, ikinci evliliğini de 1951'de Süreyya İsfendiyari Bahtiyari ile yapmıştır. Ancak iki evliliğini de erkek varis olmadığı için bitirmiştir.
Türkiye'de kaçak olarak yaşayan, oğlu Kerimşah'ın bağışıklık sistemi zayıflığı hastalığından muzdarip olan, İran asıllı bir temizlikçiyken; şahit olduğu bir mafya cinayetiyle hayatı değişen bir kadındır. Cinayet sonrasında o mafyanın iki numaralı adamı olan Tahir'e aşık olur ve onunla evlenir.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
Nasıreddin Şah, 50 yıla yakın süren hükümdarlığı süresince, resmi olarak Avrupa'yı ziyaret eden modern ilk İran hükümdarıdır.
Kaçarlar Oğuzların Bayat Boyundan gelirler. İran'ın siyasi hayatında önemli yere sahip olmuşlardır. Kızılbaş boylarından olan Kaçarlar Ustaclu, Şamlu, Baharlu, Beğdili ve Afşar gibi diğer 7 boy ile beraber Safevi Devleti'nin kurulmasına yardım etmişler. Safevi Hanedanı zamanında Karabağ ve Revan'da Kaçarlar egemen idi.
Kabil'in kuzeyini işgal eden Mir Gulam, yetersiz ve zayıf ordusu ile Muhammed Nadir Şah'a karşı yenildi. 1933'te bir suikast sonucu öldürüldü.
Kaçar Hanedanı (Azerice: قاجارلار Qacarlar, Farsça: دودمان قاجار, 1794–1925), İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
Köken olarak, Sasanice “Eranşahr” (Aryenler Ülkesi) kelimesine dayanmaktadır. Orta Persçe eran sözcüğünün kökeni, Akhaimenidler dönemi yazıtlarında da geçen aryen sözcüğüne dayandırılır. Pers kralları Darius ve Kserkses yazıtlarda “aryen” kökenlerini vurgulamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri