5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Türk Ceza Kanunu'na göre, suçun niteliğine bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, ağır ceza gerektiren bazı suçlarda bu süre 15 yıl iken, daha hafif suçlarda bu süre 8 yıldır.
TCK m. 66'ya göre olağan zamanaşımı süresi en kısa 8 yıl iken uzamış bir zamanaşımı süresi 12 yıldır. Sonuç olarak dava zamanaşımı devletin cezalandırma hakkını ortadan kaldırırken ceza zamanaşımı cezanın infazından vazgeçilir.
İlk olarak savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi en ağır uluslararası suçlar zamanaşımı uygulamalarından muaf tutuldu.
b.
Hükmün kesinleşmesi, muhakeme hukuku ilkelerine göre belirlenir. Bu rada hükmün kesinleşmesinden önceki durumda, ceza zamanaşımı değil, dava zamanaşımı bulunabilir. Bu nedenle mahkumiyet hükmünün verilme siyle, kesinleşmesi arasında geçen süre, ceza zamanaşımına süresi içinde değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.
Kesinleşen Cezanın Ne Kadarı Yatılır. 2020 sonrası düzenlenen yeni infaz kanunuyla adi suçlar için ½ -3 yıl olarak hesaplanmaktadır.
Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.
(5) Ceza zamanaşımı, hükmün kesinleştiği veya infazın herhangi bir suretle kesintiye uğradığı günden itibaren işlemeye başlar ve kalan ceza miktarı esas alınarak süre hesaplanır. Hak yoksunlukları hükmün kesinleşmesiyle beraber başlamakta ve cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam etmektedir.
Örneğin dolandırıcılık suçu(TCK m.157) için 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğüne göre bu suç için dava zamanaşımı, 8 yılın dolmasıyla gerçekleşecektir. Eğer madde 158'deki nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu ise dava zamanaşımı, on yıla kadar hapis cezası verilebileceğine göre, onbeş yıldır.
Ceza dava dosyasının kapanması için beraat kararı alınmış olması gerekir. Sanığın suçsuz bulunması durumunda beraat kararı alınabilir. Mahkumiyet kararı sonucunda da ceza dava dosyası kapanabilir. Sanığın suçlu bulunması halinde karar kesinleşirse dosya kapanır.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Ceza davalarında savcılık, şikâyete tabi olmayan suçlarda dava sonuçlanıncaya kadar davayı takip etmekle yükümlüdür. Savcılık hüküm kesinleşene kadar davayı kendiliğinden takip eder.
Ceza davasının problemsiz bir şekilde yürütülmesi, kovuşturma ya da soruşturma şartının gerçekleşme durumuna bağlıysa; kovuşturma ya da soruşturma şartının gerçekleşmeyecek olmasının anlaşılması durumunda, gerçekleşen davanın düşmesine karar verilmektedir.
Karara çıkmış davanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmezse, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
Ceza zamanaşımının kesilmesine, infaz için gönderilen tebligatın tebliği, infaz nedeniyle yakalanma ve hükümlünün kasten ve ceza üst sınırı 2 yıldan fazla olan yeni bir suç işlemesidir. Yazıda cezanın infazına engel olan ceza zamanaşımının kesilmesi açıklanmaya çalışılmış, Yargıtay kararlarına yer verilmiştir.
Ceza davası zamanaşımı süresinin uygulanabilmesi için, ceza davası açılmış bulunması gerekmediği gibi; mahkumiyet kararı verilmiş olması da koşul değildir. Ceza davası zamanaşımının uygulanması için haksız eylemin sadece suç niteliğinde olması yeterlidir.
Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir? Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.
Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.
Tekerrür olması halinde 5 seneden daha kısa süreli verilen cezalarda bireyin yatarı 3 senedir. 5 seneden fazla olanlarda ise süre 5 sene ile limitlendirilebilir. Müebbet Kaç Yıl Yatar Hesaplama? Müebbet cezası kaç sen, yani hapis cezasının infaz süresi ömür boyudur.
6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
Geri kalan 100,5 ayını da yatacak . O da 8 yıl 4 ay 15 yapar . 5 yıl kala da açık cezaevine ayırılır. 12 yıl 6 ay hapis, 150 ay yapar. 188'de koşullu salıverilmeye esas oran 3/4'tür. Dolayısıyla 150 aydan 150'nin 3/4'ü olan 112.5 ay çıkarıldığında 37.5 ay kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri