Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
"Sıvı alamadığınız için böbrek susuz kalmaya başlar"
Böbrek susuz kalmaya başladığı zaman çok önemli hücre grubu olan tübül hücreleri ölürler. Enkaz altında çok uzun süre kalındıysa kaçınılmaz olarak böbrek hasarı meydana gelir.
Sıcaklıklar donma noktasının epey altına düştü. ABD'deki Massachusetts Genel Hastanesi'nde acil durum ve afet tıbbı uzmanı Dr. Jarone Lee, "Genellikle, 5. ila 7. günden sonra hayatta kalanlar nadiren görülüyor" ifadelerini kullandı. 7 günlük sınırı geçtikten sonra hayatta kalan birçok insan hikayesi de var.
Dizlerin üzerine çöküp, bir masanın veya sağlam bir cismin altına girerek sallantı geçene dek sıkı tutunmak oldukça önemlidir. Uzmanlara göre sağlam bir masa gibi güvenli bir alana sığınmak, yaşamda kalma ihtimalini yükseltebilir.
DEPREMDE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI KAÇ GÜN SÜRER? Arama ve kurtarma çalışmaları genellikle felaketten beş ila yedi gün sonra, bir ya da iki gün boyunca canlı kimse bulunamayınca sona erdirilir.
İlgili 44 soru bulundu
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün.
Hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle enkaz altında iken ulaşabiliyorsak yudum yudum da olsa su içmeye çalışmalıyız.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
Sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın. Aktif Dinlenme ve Aktif Uyku durumuna geçin. Dış Sesleri kontrol edin. Dışarıdan gelen sesleri dinlemeye ve cevap vermeye çalışın.
5 gün boyunca enkaz altında idrarını içerek hayatta kaldığını belirten depremzedenin bu davranışının sağlıklı olup olmadığını, ilerleyen zamanlarda bir sağlık problemini meydana getirip getirmeyeceğini değerlendiren Dr. Fatih Yıldız, “İdrar vücuttan atılan toksinleri, fazla tuzu ve kısmen bakterileri içerir.
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli deprem, Endonezya'da Sumatra'da 26 Aralık 2004'te meydana geldi. 9,1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı, 8,3 ile 10 dakika arası sürdü.
UYARIDA BULUNDU
"Yapı sayısı 4 milyon, konut 66 bin (AFAD) (1 yapıda 5,3 daire), konut başına düşen kişi 4. Göçük altında kalan 264 bin kişi, yaralı kurtulan 80 bin, göçük altında kalan 184 bin, ölü olarak çıkan 29 bin, bugün için göçük altında kurtulmayı bekleyen 155 bin kişi."
Sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın. Aktif Dinlenme ve Aktif Uyku durumuna geçin. Dış Sesleri kontrol edin. Dışarıdan gelen sesleri dinlemeye ve cevap vermeye çalışın.
Enkaz altından çıkarılan kişileri bekleyen en büyük sorunlardan biri böbrek yetmezliği. Göçük altındayken vücutlarında ezilmeler olan depremzedelerin böbrek fonksiyonları bozulabiliyor ve uygun bir tedavi uygulanmadığı takdirde bu kişiler hayatlarını kaybedebiliyor.
Deprem bölgesindeki enkazın yüzde 70'i kaldırıldı
Enkazdan çıkarılan kişiye yapılacak ilk müdahalenin çok önemli olduğunu ve bu müdahalenin enkazdan çıkarılmadan önce başlaması gerektiğini söyleyen ATAMER, “Depremzedenin enkaz altından çıkarılmadan önce damar yolunun ve solunum yolunun açılması ve hemen sıvı tedavisine başlanması gerekmektedir.
Hala enkazların altından cansız bedenler çıkıyor. Bunlar ve daha pek çok beden, cenaze torbaları içinde bazı yerlerde bekletiliyor.
Enkazdan çıkarılan kişinin genel sağlık durumu ilk önceleri hayli iyi görünebilir. Tek bir uzuvda şişme, uzuvda kuvvetsizlik veya hareket ettirememe gibi bulgular olabilir. Ancak bir süre sonra kan basıncında düşme, solunum yetmezliği ve ölüm meydana gelebilir.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Şurada Paylaş! Göçük altında uzun süre kalan kişiler su almadıkları için sıvı kaybı yaşıyor. Herhangi hayati bir yarası olmayan depremzedenin su tüketmediği 72 saatte böbrek problemleri yaşama riski ile karşı karşıya kalıyor.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap gibi) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. Kısacası, güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKÜNÜZ, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANINIZ, düşmemek için sabit bir yere TUTUNUNUZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri