Ekvator : Düzlemi Yer Eksenine dik olan ve kutupların tam ortasında bulunan bir büyük dairedir. Enlem Paralelleri : Düzlemleri Ekvator Düzlemine paralel olan Yer yüzeyindeki küçük dairelerdir. Boylam Daireleri : Düzlemleri Yer Ekseni ihtiva etmek üzere kutuplardan geçen büyük dairelerdir.
Dünya'nın üzerindeki temsili enlem ve boylamlar ve eksenler koordinatları belirlemek için kullanılır.
İpuçları: Enlem koordinatlarınızı boylam koordinatlarınızdan önce girin. Enlem koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -90 ve 90 arasında olmalıdır. Boylam koordinatınızdaki ilk sayı mutlaka -180 ve 180 arasında olmalıdır.
6.1 Depremin Konumu (enlem, boylam)
Aynı zamanda deprem ile istasyon arasındaki bölgenin sismik hız yapısının da bilinmesi gereklidir. Depremin yer yüzündeki konumu enlem ve boylam olarak tanımlanır.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
İlgili 24 soru bulundu
Meridyenler, Ekvator'a dik açı yapacak şekilde yerküreyi 360 eşit parçaya bölen ve uçları kutuplarda birleşen, yay şeklindeki varsayımsal çizgilerdir.
Enlem, Ekvator'un kuzeyindeki veya güneyindeki herhangi bir noktanın Ekvator'a olan açısal mesafesi. Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler.
Okulun “Kuzey Enlemi” ve “Doğu Boylamı” koordinatları kırmızı ok işareti ile gösterilen alanlarda belirtilmektedir. Örnek olarak bu okulun Kuzey Enlemi= 39°57'49.89'' Doğu Boylamı= 32°52'21.67'' şeklindedir.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
İlk boylam, Greenwich'den geçen çemberdir (böyle kabul edilmiş). Oradan başlayarak doğuya ve batıya doğru, hepsi aynı karakterde ve eşit aralıklarla dizilmiş diğer boylamlar yer alır. 360 dereceyi 360 adet boylam kat ediyorsa, demek ki aralarında tepe açısı 1 derece olan komşu yaylar oluşur.
Boylam, başlangıç meridyeni olan Greenwich'e olan mesafesinin (derece, dakika, saniye cinsinden) açısal uzaklığının ölçüsüdür. Örneğin, A noktasının 20. doğu meridyeni üzerinde ise A'nın boylamı 20 derece doğu boylamıdır. Boylamın getireceği etkiler, enleme göre daha kısıtlıdır. Boylam yerel saati etkiler.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur. Eratosthenes, Geography (Türkçeye Arapça üzerinden Yunancadan geçen coğrafya) kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Enlem : dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Enlemler arası mesafe
Aralarında uzaklığı sorulan noktalar arasındaki enlem farkı bulunur. İstenilen merkezlerin her ikisi de aynı yarım kürede ise, numarası büyük paralelden küçük paralel çıkarılır. Farklı yarım küredeler ise paraleller toplanır. Bulunan paralel farkı sabit uzaklık olan 111 ile çarpılır.
Bu sınırın tam olarak nerede olduğu kesin olarak tanımlanmamış olsa da, yüksek enlem yaklaşık 60° manyetik enlem ve üzerinde yer alır; orta enlemler 50° ile 60° manyetik enlem arasındadır ve 50° manyetik enlem altındaki her şey düşük enlem kategorisine girer.
Marmara Denizi'nde, Bursa İl'ine bağlı, coğrafi konum olarak 40.541 enlem ve 28.532 boylam koordinatlarında yer alan bir adadır “İmralı”.
Enlemler 0o ile +90o(kuzey) ve 0o ile (-90o) güney arasında ölçülür ve çoğu zaman harfi ile gösterilir. Boylamlar 0o ile +180o(batı) ve 0o ile -180o(doğu) veya zaman biriminde 0s ile +12s(batı) ve 0s ile -12s(doğu) arasında ölçülür.
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
Enlemler ekvatora ve kutuplara eşit uzaklıkta olması ile bilinir. Ayrıca enlemler güneş ışınlarını da aynı açı ile alırlar. Enlemde gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olarak bilinir. Enlemde dünyanın da çizgisel dönüş hızı aynıdır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri