gereken faktörler kendi içinde etken (ajan), kişi (host) ve çevre olarak üç grupta toplanabilir. Hastalıklar “epidemiyolojik üçlü” olarak adlandırılan bu üç grup faktörün aralarındaki ilişkiler ve etkileşimler sonucunda oluşmaktadır. Çevrenin etken ile kişinin ilişkilerinde belirleyici bir rolü vardır.
Epidemiyolojik üçgen: Etken, çevre ve konaktan oluşan bir üçgendir.
Hesaplamalarda üç esas de- ğişken başlıca rol oynar: a) Bir kişi enfekte olduktan sonraki bulaştırıcılık süresi, b) Duyarlı kişi ile hasta kişi teması sonrası bulaşma olasılığı ve c) Temas yoğunluğu ve süresi.
Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, salgın, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır. Sağlığı geliştirmek ve hastalıkları azaltmak için sağlık bilgilerini toplamak, yorumlamak ve kullanmak bu bilim dalının amaçlarındandır.
Epidemiyolojik araştırma yöntemleri, niteliksel (kalitatif) ve niceliksel (kantitatif) araştırma yöntemleri olmak üzere temelde ikiye ayrılır. İnsan davranışlarını, içinde bulunduğu ortamda araştırmayı ve çok yönlü açıklamayı amaçlayan yöntemlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Epidemiyolojik araştırmalar, hastalıkların ve sağlık sorunlarının; dağılımını gösterme, nedenlerini belirleme, nedenleri netleştirme ve çözüm yolları bulma durumlarına, daha temelde de; gözlemsel veya deneysel olmalarına göre çeşitli gruplar altında incelenebilir.
Epidemiyoloji, belirli topluluklar içerisindeki sağlıkla ilgili olayların veya durumların dağılımının ve belirleyicilerinin araştırılması ve bu araştırma sonuçlarının sağlık sorunlarını kontrol amacıyla kullanılmasıdır.
hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
Epidemiyoloji, popülasyonda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır. Hayvan hastalıklarıyla ilgili konular epizootiyoloji olarak ifade edilmektedir.
Bir toplumda belirli bir süre içinde saptanan yeni vaka sayısıdır. ölçüttür. Belirli bir zamanda bir hastalığın toplumda ne sıklıkta görüldüğünü belirtir.
Epidemiyoloji Kuramı
Teori (epidemiological theory), çevre faktörleri ve hastalık arasındaki ilişkiyi belirleme ve çalışma için kullanılan modellerin, çevre faktörleri ile kazalar arasındaki sebepsel ilişkinin açıklanmasında da kullanılabileceğini savunur.
Bir sağlık olayının toplum içindeki görülme sıklığını ölçmek için kullanılır. Belirli bir zamanda meydana gelen olay sayısının, olayın olduğu toplumun sayısına bölünmesi ile elde edilir.
orijinal tanımına göre, epidemiyoloji, salgın hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Ancak günümüzde epidemiyolojinin kapsamına, hastalık ve bozuklukların sıklık (İNSİDANS), yaygınlık (PREVALENS) ve dağılımları, hastalık ve bozuklukların kontrolü ve sağlığa ilişkin diğer etkenler de girmektedir.
Epidemiyoloji, populasyonlarda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara yönelik hedefleri ve yöntemleri belirleyen bir bilim dalıdır.
Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında gerçek bir ilişki olmadığı halde yapılan analizlerde tesadüfen ortaya çıkan ilişki türüdür. Araştırmanın tekrarlanması ve örnek büyüklüğünün arttırılması ile ortadan kaldırılabilir.
Prevalans (Yaygınlık), prevalans hızı veya prevalans oranı, belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır. Prevalans, epidemiyoloji ve birçok sosyal tıp biliminde sıklıkla kullanılır.
Epidemiyolojik ve demografik dönüşüm teorisi nüfus dinamiklerinde ölümlerin temel faktör olduğu görüşü üzerinden başlar ve karekterini, morbitide ve mortalitede salgın hastalıkların yerini dejeneratif ve insan yapımı hastalıkların alması oluşturmaktadır.
2.2 Epidemiyolojik Veriler ve Harita Tasarımı
Bununla beraber, epidemiyoloji hastalıkların/sağlık sorunlarının dağılımını inceleyen, nedenlerini araştıran ve bunların teşhis, tedavi ve önlenmesi için uygun yöntemleri geliştiren ve uygulayan bir bilim dalı ve aynı zamanda bir yöntem bilimidir (TEZCAN 2009).
Epidemiyolojik düşünce ve incelemelerde temel strateji iki veya daha fazla sayıda gruba ait verilerin karşılaştırılmasıdır. Gruplar arası ve grup içi farklılıkların nedenlerini açıklamak amacı ile gruplar sürekli birbirleri ile çeşitli değişkenler yönünden karşılaştırılırlar.
Kohort araştırması (prospektif veya retrospektif) (İnsidans araştırmaları)- Vakakontrol çalışmalarında olduğu gibi bu çalışmalar da “hastalık” (sonuç) ile şüphelenilen etken(ler) (faktör) arasında nedensel ilişki olup olmadığının değerlendirildiği çalışmalardır.
Risk altındaki toplum/gruplar belirlenir, • Gerekirse örnekleme ile örnek seçilir, • Tarafsızlık ilkeleri ile veriler toplanır, analiz edilir, yorumlanır, Risk altındaki toplum/grubun incelenen değişkenle ilgili «gerçek» değerlerinin, gerçek durumların bilimsel tahmini yapılır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
❑John Snow ise 1854 yılında epidemiyoloji alanında pek çok çalışma yapmış, epidemiyoloji alanında kendisi “Epidemiyolojinin babası” olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri