Epidural anestezi uygulanırken, omuriliğin içinde bulunduğu zarın dış tarafının (Dura) iğne ile delinmesi sonucunda omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir. Bu zar kendini tamir edene kadar yani yaklaşık 15 gün boyunca baş ağrısı görülebilir. Kişi yatar pozisyonda rahatlar, oturur pozisyonda ağrısı çoğalır.
Baş ağrısı genel olarak 2 hafta içerisinde kaybolsa da, aylar ve hatta yıllarca sürebilir. Hastaların günlük yaşantısını ciddi anlamda bozan bu komplikasyon için değişik tedavi modaliteleri bulunmuştur. Bunlardan güncel olan ''altın standart'' yöntem olarak kabul görülen epidural kan yamasıdır.
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
Spinal baş ağrıları tipik olarak spinal tap veya spinal anesteziden sonraki 48 ila 72 saat içinde ortaya çıkar.
Baş ağrısı genel olarak 2 hafta içerisinde kaybolsa da, aylar ve hatta yıllarca sürebilir.
İlgili 38 soru bulundu
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Epidural anestezi uygulanması sonrası, yan yatmanız ve sağ-sol pozisyonunuzu değiştirmeniz istenecektir. Bu sırada bebeğin kalp atışlarının takibi için sürekli monitorize edileceksiniz. Şu yan etkileri hissedebilirsiniz; titreme, kulak çınlaması, sırt ağrısı, bulantı ve idrar yapmada zorluk.
Spinal anestezi yönteminde, anestetik madde verilmeden önce beyin omurilik sıvısının bir miktar boşaltılması gerekir. Bu; hem beyin zarlarına girişim yapılmasına yol açar hem de boşalan sıvı nedeniyle baş ağrısı gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Felç olma riskim var mı? Spinal ve epidural anestezi teknikleri tüm dünyada rutin olarak uygulanan ve yeterli tecrübe edinilmiş güvenli uygulamalardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu belden uyuşturma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşamazlar.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Ankara'da Epidural Normal Doğum Fiyatları 2023
Epidural doğum Ankara'da hastaneden hastaneye değişmekle birlikte, hastane ücretiyle beraber düşünüldüğünde, 18,000 ila 22,000 TL arasında değişmektedir.
Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar. Girişim sonrası 2-3 gün istirahat önerilir.
Son 3 yıldır sezaryen ameliyatı sonrası gelişen postspinal baş ağrısı vakalarında yatak istirahatinin yanı sıra hidrasyon, kafeinli basit analjezikler ve teofilin kullanımını içeren yoğun bir tedavi uygulanmakta ve başarılı olduğu izlenmektedir.
Doğum sonrası, anormal nitelikte kanama meydana gelmesi, yüksek ateş, karın alt kısmında ağrı oluşumu, baş ağrısı, kokulu akıntı durumları enfeksiyon riski taşımaktadır.
Bölgesel anestezi vücudun belirli bölgelerini uyaran sinir dallarını, genel anestezi ise beyindeki sinir hücrelerini etkiler. Anestezinin tipi ne olursa olsun, etkilediği alandaki sinir sistemi üzerindeki etkisi, kullanılan ilacın etki süresi ile sınırlıdır. Sinir sistemi ve hücreleri üzerinde kalıcı bir etkisi yoktur.
Epidural anestezide etki süresi daha uzun sürebilirken, tekrar ilaç verilerek anestezi uzatılabilmektedir. Epidural anestezide hastanın belinde takılı bir kateter ile ameliyat gerçekleştirilir ve ameliyattan sonra da bu kateterden tekrar ilaç verilerek ağrı hissini ortadan kaldırmaktadır.
Epidural doğum hem anne hem de bebek için son derece güvenli bir yöntemdir. Epidural anestezi uygulaması acil durumlarda normal doğumdan kolaylıkla sezaryene geçiş yapılabilmesini sağlar.
Epidural anestezi uygulanırken, omuriliğin içinde bulunduğu zarın dış tarafının (Dura) iğne ile delinmesi sonucunda omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir. Bu zar kendini tamir edene kadar yani yaklaşık 15 gün boyunca baş ağrısı görülebilir. Kişi yatar pozisyonda rahatlar, oturur pozisyonda ağrısı çoğalır.
Spinal anestezide daha düşük dozda ilaç verilmesine rağmen ilaç direkt olarak omurilik sıvısına karıştırdığından etki süresi çok daha hızlı olmaktadır. Epidural anestezide ise ilaç etkisini 15-20 dakika sonra göstermeye başlamaktadır.
Spinal anestezide ilacın verildiği aralık, beyin-omurilik sıvısının aktığı subaraknoid aralıktır. İşlemden sonra iğnenin girdiği yerden belli miktarda beyin-omurilik sıvısı kaybı olacağından hastada baş ağrısı gelişme olasılığı vardır. Spinal sonrası baş ağrısı, işlemden 24-48 saat sonra ortaya çıkar.
Bunlar düşük kan tansiyonu, idrar tutamama, baş ağrısı, sırt ağrısı, enfeksiyon ve nadir durumlarda nörolojik komplikasyonları içerebilir. Bununla birlikte, epidural anestezi uzmanlar tarafından dikkatlice uygulandığında genellikle güvenli bir yöntemdir.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Spinal anestezinin bilenen en sık komplikasyonu postdural ponksiyon baş ağrısıdır. Durada oluşan herhangi bir hasar baş ağrısına neden olmaktadır. Spinal anestezi bölgesinde oluşabilecek herhangi bir kanama genellikle kendini sınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri