Epilepsi etyolojisinde vitamin B12 eksikliği nadir nedenler arasındadır. Glutamat ve diğer eksitatör aminoasitlerin (sülfür taşıyan aminoasitler gibi) epilepsinin başlaması ve yayılmasında etkili olduğu bilinmektedir (2).
B12 vitaminin sinir sistemindeki dejenerasyonu azalttığı ve eksikliğinin epileptik nöbetlere neden olduğu gösterilmiştir.
Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır. Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girmesi muhtemel besinler, uzman hekimlerin kontrolünde tüketilmelidir. Kalsiyum, magnezyum ve sodyum açısından zengin kuru baklagiller ile tam tahıllı ürünlerin ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
✓ Magnezyum Sitratın beyin ve bağırsak geçişi daha rahat olduğu için migren ve anksiyete problemlerine iyi gelmektedir. Ayrıca depresyon tedavisinde etkili rolü vardır.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Omega 3, kalp sağlığının sağlanmasında ve korunmasında gerekli olan başlıca yağ asitlerinden birisidir. Omega 3 yağ asitleri ayrıca beynin sağlıklı bir biçimde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Ceviz, epilepsi ve bunama gibi sorunlar için önleyici bir etkiye sahiptir.
Epilepsi tedavisi ilaçlarla yapılır. İlaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebilir. Tedavi boyunca epilepsi ilaçlarının düzenli kullanılması büyük önem taşır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar mevcut olduğu gibi çocukluk epilepsileri gibi yaşla birlikte geçebilen epilepsi türleri de mevcuttur.
Epilepsi hastalarında çoğunlukla D vitamini eksikliği ve kemik erimesi sorunları ile karşılaşılır. Bu nedenle hastalarda D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir.
Çalışmamızın sonuçları, epilepsi hastalarının D vitamini seviyelerinin düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılır? Epilepsi hastalığının tedavisi ilaç ve cerrahi olarak uygulanır. Epilepsi tedavisinde en önemli husus epilepsi nöbetleri durdurmak için seçilen ilaçların düzenli ve dikkatli kullanımıdır. Hekimin verdiği ilaçları düzenli ve dikkatli kullanan her beş hastanın dördünde nöbetler durur.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
EPİLEPSİ NEDİR? Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Halk arasında “Sara” olarak bilinmekte ve çoğu kez tedavisinin olmadığı sanılmaktadır. Ancak çocuklarda büyük oranda başarı ile tedavi edilebilmektedir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
Beynin frontal lobunda konuşma merkezi bulunduğundan nöbet sonrasında kişide geçici olarak konuşma bozukluğu ve güçsüzlük gelişebilir. Ayrıca Todd paralizisi olarak tanımlanan geçici felç görülebilir. Temporal lobtan kaynaklanan nöbetler, motor nöbet olarak da bilinir.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Uzun bir süre devam etmediği sürece nöbetler genellikle beyin hasarına sebep olmazlar.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Hacamat Hastalıkların Giderilmesine Yardımcı Olur
Keza epilepsi hastalığında da hem hastalığın şiddetini azaltması hem de nöbet sayılarında ciddi azaltma sağlanır. Kişi kendini daha zinde ve enerjik hisseder. Bazı baş dönmesi türlerinde de etkilidir.
COVID-19'a yakalanan erişkin ve çocuk epilepsi hastaları parasetamol (asetaminofen) içeren tablet veya şurupları kullanabilirler.
Nöbetler çoğu hastada tedavi ile kontrol altına alınır. Epilepsiye Karşı Uluslararası Birlik (ILAE), epileptik bir kişi en az 10 yıldır nöbet geçirmiyor ve en az beş yıldır ilaç da kullanmıyorsa; iyileşmiş kabul eder.
Epilepsi nöbetini neler tetikler? Uykusuzluk, açlık, çay, kahve, kola gibi kafein içeren gıdalar, • Uzun süre, yakından ve karanlıkta televizyon seyredilmesi, • Bilgisayarda oyun oynanması, • Bazı ilaçlar nöbetleri tetikleyebilir.
Refleks epilepsi terimi duyusal bir dış uyaran ya da daha az sıklıkla iç uyarana bağlı olarak gelişen epileptik nöbetleri tanımlamaktadır. Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en sık tipidir. Seksüel orgazmın tetiklediği epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri