Epistemolojik İdealizm (Öznel İdealizm) : Varlığın zihnen bağımsız olmadığını, bireysel varlıkların ya da fiziksel nesnelerin, onları algılayan ya da bilincinde olan bir zihinden ayrı ve bağımsız bir varoluşa sahip olmadığının savunan ve dolayısıyla, idealizmin tam karısında yer alan bir akım olarak epistemolojik ...
İdealizm, mutlak gerçeğin fiziksel olmaktan çok ruhsal olduğunu savunur. Bir nesne olan insanın başlıca amacının kendi doğasını anlatmak, göstermek olduğunu ileri sürer (Short, 2010; Sözer, 2009; Winch ve Gingell, 1999). Duyu organlarıyla algılanan dünyayı reddetmemekle birlikte, bunun mutlak gerçek olmadığını savunur.
İdealist felsefeye göre eğitim, insan aklının ve insan zihinsel süreçlerinin geliştirilmesidir. Buna göre entelektüel eğitim ön plandadır.
İdealizm, (metafizik açısından) gerçekliğin özünü yalnızca fenomen olarak kabul ettiği cisimler dünyasında değil, maddesel olmayan varlıkta arayan, nesnel gerçekliği; idea, us, tin olarak belirleyen ve maddeyi düşüncenin (tinin) bir görünüş biçimi olarak inceleyen görüş. Materyalizmin ve natüralizmin karşıtı.
İdealizm felsefesi, varlığı düşünceye indirgeyen bir öğretidir. Bu öğretiye göre, zihninden bağımsız olan bir madde veya nesne yoktur. Evrende var olan her şey, insan zihninin bir ürünüdür. İdealizm, maddenin değil, düşüncenin varlığın temel taşı olduğunu savunur.
İlgili 27 soru bulundu
İdealizm, düşünmeye ve değerlere önem verir. ''İnsan neyi düşünüyorsa dünyası odur.'' görüşünü savunurken realizm ''Dünya maddi ve manevi tüm gerçekliği ile vardır. İnsan ne kadarını bilirse o kadar gerçekçidir.'' görüşünü savunur.
Öznel İdealistler gerçek dünyanın varlığını inkar etmemektedirler; sorun onun varlığı değil fakat onun nasıl yorumlanması gerektiğidir. Bir bilenden bağımsız olarak varlığı söz konusu değildir. Öznel Idealistler için var olan herşey akıl ve onun düşünceleridir.
En genel anlamıyla materyalizme karşıt olarak gerçekliğin özü itibarıyla ruhsal olduğunu söyleyen felsefî görüştür. Terim, gerçek olanın zihin ve zihinsel türden olduğunu, buradan hareketle de var olduğu söylenebilecek her şeyin öncelikle zihin ve zihinsel türden şeyler olduğunu iddia etmek manasında kullanılır.
Çalışmada öncelikle idea üzerine kurulmuş bir felsefe olan idealizm ve onun felsefesi ele alınmış ve bu felsefi akımın kurucusu ve fikir babası olan Platon'un felsefi anlayışına değinilmiştir.
Varlığı idea olarak kabul eden idealizm insan düşüncesini felsefenin temeline oturtmuştur. İnsan zihninin bağımsız olduğunu savunana idealizmin önemli temsilcileri bulunmaktadır. İdealizm öğretisinin en bilinen temsilcilerinden birisi Platon olarak bilinir.
Epistemoloji, bireyin nasıl öğrendiği ve öğrettiği ile ilgili olarak bireyin kişisel yorumlarını ve epistemolojik anlayışını temel alan; bilgiyi araştıran felsefi bir akımdır.
İdealist yaklaşımın hedefi entelektüel ve manevi potansiyelin gelişmesini sağlamak, böylece adaletli bir toplum kurmaktır. Bu yaklaşımda okul; uygarlığın temeli olan entelektüel kültürün korunması ve sonraki kuşaklara aktarılmasının kurumsal olarak uygulandığı yerdir. Müfredat ise; soyuttan somuta doğru sıralanır.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır.
İdealist, çeşitli hedeflere sahip olan ve bu hedefleri gerçekleştirmeyi yaşam felsefesi edinen kimse demektir. İdealist olan kimseler için yaşam, bazı amaçlara bağlıdır. Bu amaçlar, kişinin kendisini gerçekleştirmesine yardımcıdır. Ve bu felsefeye göre herkes, amaçları doğrultusunda bir yaşam sürmelidir.
İdealize tek başına kullanıma uygun olmayan ve idealize etmek şeklinde kullanılan bir sözcüktür. İdealize, hayalde bir durum ya da kişiyi mükemmel olarak canlandırmak, isteklerine uygun olarak şekillendirme halidir.
Bir felsefe olarak idealizm, bilgiyi bir yandan akıl ve öte yandan 'nesneler' gibi iki ayrı bütün arasındaki ilineksel ilişkinin sonucu olarak kabul eden sağduyu ikiciliğine karşıdır. 'Bağımsız nesneler' Ve 'akıl' ikiciliğini, belirleyen ve belirlenen ilişkisi altında bunları birleştirerek ortadan kaldırmaktadır.
Eflatun idealizmin babası olarak görülmektedir. Eflatun, insan duygularının algıladığı gerçeğin; kendisi olmayıp onun bir gölgesinden ibaret olduğunu savunur. İdealizme göre insan akıllı bir hayvandır.
Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür.
İdeal hakkında Türk Dil Kurumunun açıklamaları şu yöndedir: - Felsefe alanında bulunan ve felsefecilerin değinmekte olduğu ülkü kavramıdır. - Uygun, kabul edilen unsur, düşünce.
Aşkın idealizm doktrininde Kant, uzay ve zamanın tüm deneyimi yapılandıran yalnızca "sezgi biçimleri" olduğunu ve deneyim nesnelerinin yalnızca "fenomen" olduğunu savunmuştur. Kendi içlerinde oldukları şekliyle "şeylerin" doğası bizim için bilinemez iddiasını ortaya atmıştır.
Bu tür tarih felsefelerinde tarihçi idealizmin en yüce duygu olarak ele aldığı dinsel destekli bir ulusçuluk, en üstün modelse ör- gütlenmiş bir güç olan devlettir. Bu anlayış da idealist filozofları tarihin belirli bir ereğe doğru ilerlediği yorumuna götürmüştür.
İdealist insan yaşamı içerisinde kendine verilen hedefler ile yetinmeyen daha ileriye gitme çabası içinde olan kişiler demektir. İdealist kişiler kendi alanlarında her zaman bir hedefe doğru ilerlemektedir. Hedeflerine ulaştıklarında ise daha üst bir hedef belirleyip bu konuda uzmanlaşmaktadırlar.
Kant, felsefesini transendental (aşkınsal) idealizm olarak adlandırır ve kendi felsefesini diğer tüm idealist teorilerden ayrı bir konuma yerleştirir.
Diyalektik idealizm, Hegel'in idealizmidir. Ona göre değişim, Karl Marx'ın düşüncesinden farklı olarak düşünce ile başlar ve değişim sonsuzdur. İdealar dünyasından fenomenler dünyasına doğru bir varoluşu öngören düşüncedir.
İde, “kendinde ve kendisi için hakiki olandır, kavram ile nesnelliğin mutlak birliğidir” (Hegel 1999a, §. 213). Hegel'e göre, ide çeşitli tarzlarda ifade edilebilir. Örneğin akıl olarak, özne ile nesnenin, ideal ile reelin, sonlu ile sonsuzun birliği olarak dile getirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri