Epistemoloji bilgi kavramının kendisi, doğa, türleri, kaynağı, neye bilgi denilip neye denilmeyeceği, bilginin doğruluk ölçütü gibi sorulara cevap arar. Doğrudan doğruya bilgi kavramının kendisiyle meşgul olan epistemoloji, metafizikle birlikte felsefenin en önemli iki alt dalından biridir.
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē 'bilgi', ve -loji) ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.
Bilginin mahiyeti, türleri ve elde edilme yöntemleri ile ilgilenen felsefe dalına epistemoloji adı verilir. Bu felsefenin temsilcileri akıl yürütme, tümden gelim ve tümevarım gibi yöntemleri kullanarak mevcut bilgileri temellendirmiştir.
Epistemoloji, temelde bilgi kavramının yapısı ve gerçekliğiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. ''Doğru bilgi var mıdır?'' - '' Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür?'' sorularına cevap arayan düşünürler, farklı yöntemler geliştirmiştir. Bazı filozoflar gerçek bilgiye ulaşmanın imkanlar dahilinde olduğunu ifade etmiştir.
Epistemoloji, felsefenin bir dalı olarak bilgi üzerine çalışmaktadır. Epistemo- loji bilginin ortaya çıkışı, doğası, kaynağı ve sınırları gibi temel sorulara ya- nıt arar. Kütüphane ve bilgi bilimleri de bilgi üzerine çalışmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Felsefenin alt disiplini olan epistemoloji, “bilme”nin günlük ve teknik kullanımına daha yakından bakarak onun anlamlarını, kullanım farklılıklarını, belirsizliklerini, meydana geliş serüvenini ve sınırlarını ortaya koymaya çalışır.
Felsefenin ana dallarından biri olan epistemoloji; bilginin doğası, kökeni, temel özellikleri, değerleri, kaynağı ve nasıl değerlendirileceği ve sınırlarını inceleyerek bilginin imkânı, bilginin kaynağı, bilginin alanı, kapsamı ve sınırları ve bilginin ölçütü hakkındaki soruları yanıtlamaya çalışır (Hofer & Pintrich, ...
Genetik Epistemoloji: Bilginin (epistemoloji) orjinini (genesis) araştırır. Genetik epistemolojinin amacı bilginin geçerliği ile onun nasıl yapılandırıldığı arasında bir bağ kurmaktır. Bilginin nasıl kazanıdığı, onun ne kadar geçerli olduğunu etkiler.
Episteme, felsefe tarihindeki genel kullanımıyla, bilgi anlamına gelmektedir. Felsefenin alt disiplerinden biri olan epistemoloji'de episteme kavramından gelir. Episteme ve logos terimlerinin birleşiminden ortaya çıkar epistemoloji.
Epistemoloji bilgisi ya da teorisi – bilginin doğası ve kapsamı ile ilgili felsefe dalıdır. Terim, İskoç filozof James Frederick Ferrier (1808-1864) tarafından İngilizceye aktarılmıştır. Epistemoloji şu soruları sorar: "Bilgi nedir?" , "Bilgi nasıl edinilir?" Ve "İnsanlar neyi bilir?"
Türkçeye Bilgi Felsefesi olarak çevrilen epistemoloji, Antik Yunan'da ortaya çıkmış bir felsefe dalıdır. Antik Yunan filozoflarından Aristoteles, Platon ve Sokrates, epistemolojinin öncüleri arasında gösterilir. Bu felsefe dalında genel olarak bilginin kaynağı, doğruluğu ve geçerliliği sorgulanır.
Epistemoloji, bilgi felsefesi olarak da adlandırılır ve bu felsefi akım bilginin kaynağı, doğası ve kapsamıyla ilgilidir. Antik Yunancada bilgi anlamında kullanılan 'episteme' ve akılcı söz anlamına gelen 'logos' sözcüklerinin birleşiminden gelen felsefi akım, felsefenin bilgiyi inceleyen teorik bir dalıdır.
Epistemoloji bilginin doğası, kaynağı ve kapsamını içeren bir bilim dalıdır. Diğer bir deyişle bilgi felsefesi olarak da tanımlanmaktadır. İnsan bilgisinin yapısı ve geçerliliğini ele alan bilim dalı olarak da bilinmektedir.
Epistemoloji Türleri. Genel olarak iki türlü felsefe geleneği vardır.
Epistemoloji 'bildiğimizi (= var olanı) nasıl biliriz' sorusu ile ilgilenir. Ontoloji 'var olan (= bilinen) nasıl vardır' sorusu ile ilgilenir. Epistemoloji ve Ontoloji ayrımı analitik düşüncemizin bir soyutlamasıdır: Kavram, Varlıktan ayrı olduğu sanıldığında, olmayan Kavramdır — ve olmayan ise düşünülemeyendir.
Çocuk ancak başkalarının düşüncesiyle temasa geçtiği zaman mantıklı olmaya başlar. Ayrıca gelişim düzeyi kavramını Jean Piaget'e borçluyuz. Piaget Teorisi olarak bilinen teorisi, herkesin değişmez bazı düzeylerden geçtiğini ve bunların birbirinden ölçülebilir olarak ayrıldığını ortaya koymuştur.
Felsefesi Engels'ten etkilenmiştir. Piaget gibi öğrenmenin aktif olması gerektiğini söyler. Piaget'den farklı olarak gelişimin yaşa değil kültürel tarihe, dil kullanımına ve sosyal etkileşime bağlı olduğunu söyler.
Genetik ya da kalıtım bilimi, biyolojinin organizmalardaki kalıtım ve genetik varyasyonu inceleyen bir dalıdır. Türkçeye Almancadan geçen genetik sözcüğü 1831 yılında Yunanca γενετικός - genetikos ("genitif") sözcüğünden türetildi. Bu sözcüğün kökeni ise γένεσις - genesis ("köken") sözcüğüne dayanmaktadır.
Epistemoloji ve Şüpheci Agrippa'nın Felsefesi
Bu probleme yönelik ilk açıklamalarından biri; ilk olarak Yunan filozof Şüpheci Agrippa'ya atfen filozof Sextus Empiricus (MS 1. veya 2. c.) tarafından tanımlanmıştır.
İnsan ne bilgilere doğuştan sahiptir ve biz onları hatırlarız (Sokrates) ne de doğduğunda hiçbir bilgiye sahip değildir ve her şeyi deneyimlerimizle ediniriz (John Locke); asıl olan şey şudur: doğduğumuzda bazı davranışları sergilemeye, tepkilere vermeye daha yatkınızdır ve bilgiler deneyim yoluyla kazanılır (Jung & ...
Epistemolojik kopuş, Louis Althusser'in "Marks'ı yeniden okumaya" girişirken öne sürdüğü ve Marks'ın kuramsal eserinin yeni bir değerlendirmesini içeren Yapısalcı Marksizm anlayışını şekillendirirken kullandığı temel kavramlardan ya da önermelerden birisidir.
19. yüzyıl itibariyle 'bilimsel' bilgi ön plana çıkmıştır. Geriye dönük bilim-tarihsel okumalarda bu tür bilginin kökeni çok gerilerde tespit edilebilir olsa da, 19. Yüzyılda kavrandığı biçimiyle 'yeni' bir bilgi biçimi epistemolojinin konusu olmuştur.
Sosyal epistemoloji kişinin bilmeye başlaması sürecini izler. Toplumun entelektüel hareketlerini takip ederek, bireylerin bilgi varlığını ve üretkenli- ğini, bu bilginin bilimsellik derecesinde topluma ne ölçüde yansıdığını inceler.
İnsan bilgisinin kaynağı, anlama yetisidir. Anlama yetisi bilgide, dış ve iç deney şeklinde çalışır. Locke'a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. Deney, anlama yetisinin güç, sınır ve kapasitesini aşmadan çalışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri