Eratosthenes, Dünya'nın küre olduğunu düşünerek problemi matematik bilgisini kullanarak çözdü ve dünyanın çevresini hesapladı. Fotoğraf :2'de görüldüğü gibi bu açı, iki kenti Yer'in merkezinden gören açıya eşittir. 360 / 7,2 = 50 Bu sonuç, 7,2 derecelik açı Yer çevresinin yaklaşık (1 / 50) ellide biri demektir.
Eratosthenes, Geography (Türkçeye Arapça üzerinden Yunancadan geçen coğrafya) kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir. Dünya'nın çevresini hesapladığı bilinen ilk insandır.
Dünya'nın merkezinden İskenderiye ve Aswan kentlerini gören açı 360 derecenin 50'de biri olduğu için iki kent arasındaki uzaklık 50 ile çarpılırsa, Eratosthenes'in ölçümüne göre Dünya'nın çevresi 900x50 yani 45.000 kilometre çıkar.
Üzerinde yaşadığımız Dünya'nın boyutlarını ölçebilmeyi başarmış olan ilk insan M.Ö. 276 Yılında Bügünkü Libya'da doğmuş olan Yunanlı bilim insanı Eratosthenes'tir.
Eratosthenes, yaz dönencesinde, iki ayrı şehirde gölgelerin açılarını kaydetmiş, bu iki şehir arasındaki uzaklığı da hesaplayarak geometri bilgisi yardımıyla Dünya'nın çevresini hesaplamayı başarmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Dünya'nın Çevresini Ölçmek - (El Biruni) - YouTube.
Matematikte, Eratosthenes kalburu (Eratosten kalburu) belirli bir tam sayıya kadar yer alan asal sayıların bulunması için kullanılan bir yöntemdir. Daha hızlı ve karmaşık olan Atkin kalburunun atası sayılır. Antik Yunanistan'da Eratosten tarafından geliştirilmiştir.
(Dünya'nın çevresini Eratosthenes günümüzden 2200 yıl önce, gölge boylarını hesaplayarak bulmuştur.)
240 yılında Yunanlı filozof Eratosthenes ( MÖ 276 – 194) tarafından hesaplandı. İyi bir gözlemci olan Eratosthenes, Güneş'in tam tepe noktasında olduğu saatte Mısır'ın Syene(Aswan) antik şehrindeki kuyuya Güneş ışınlarının dik düştüğünü ve hiç gölge oluşmadığını gördü.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Eratosthenes bir gün, Mısır'ın güneyinde yer alan Siyene Şehrinde ilginç bir olay olduğunu öğrendi. Anlatılanlara göre her yıl 21 Haziran'da şehirde bulunan cisimlerin gölgelerinin görünmediğini duydu. Güneş bu tarihte tam tepeden vurduğu için gölge oluşmuyordu.
40 075,01 km dünyanın çevresi, yani ekvatorun uzunluğu. 6 371 km ise, dünyanın ortalama yarıçapı, yani yüzeyden gezegenin çekirdeğinin merkezine kadar olan uzaklık. Bu sayıyı 2 ile çarparsak (12 742 km) ortalama çapını bulmuş oluruz.
Macellan - Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Güney Afrika'nın ucundan Kamçatka'ya kadar olan bu yolu yürüyüp, bir de geri dönerseniz, yaklaşık olarak dünyanın çevresini yürümeye denk gelir. t = s/v formülünü kullanarak durmaksızın yürümekle dünyanın etrafını ortalama 8015 saatte yani 334 günde bitireceğimizi buluruz.
100'den küçük asalları bulmak pek zor değildir. İşte o asallar: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97. Demek ki 100'den küçük 25 tane asal varmış.
1 neden asal sayı değildir, bir sayının asal sayı olması için iki adet böleni bulunması gerekir. Bu sayıların hem bir sayısına hem de kendisine bölünmesi gerekir. 1 sayısı yalnızca kendine bölündüğü için asal sayı içerisinde yer almaz. Yani burada anlatılmak istenen bir asal sayının iki tane çarpanının bulunmasıdır.
Asal sayıların tarihi M.Ö 400 yıllarına Antik Yunan'a kadar uzanır. Dönemin idealist matematik okulu olan Pisagorcular, bazı sayıların bölünebilir olduğunu bazılarınınsa bölünemez olduğunu keşfetti.
Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir. Ekvatorun enlemi tanım gereği 0°dir. Yerkürenin Ekvator uzunluğu 40.076,4 km'dir. Paralel (enlem) dairelerinin başlangıcıdır.
Dünyanın dönüş açısı ve yapısına bağlı olarak Ekvator üzerinden gerçekleşen çizgi kapsamında hesaplanmaktadır. Böylece ele alınan bu hesaplama kilometre bazında gerçekleşir. Yapılan hesaplama ile beraber ise 12.756,128 kilometre çevresi olduğunu söylemek mümkün. Bu hesaplama standarttır ve birçok açıdan kullanılır.
Ayın ve Güneş'in uzaklıklarını bulmaya yönelik çalışmalar da yapan Hipparkos, matematiğin bir dalı olan trigonometriyi bulmasının yanında yeryüzündeki her noktanın yerini enlem-boylam dereceleriyle belirtme yöntemini ilk uygulayan kişi oldu.
Dünyanın bilinen ilk büyük atlası MS 2. yüzyılda İskenderiye'de yaşayan Klaudios Ptolemaios (Batlamyus) tarafından hazırlanmış. Onun zamanı aşacak güçte hazırladığı bu önemli eser 13 asır sonra yeni kıtaya yelken açan Kristof Kolomb'un “Santa Maria” gemisine hayat veren yelkenlerini şişiriyordu.
Matematik ve bölgesel coğrafya konularında çalışmalar yapmış olan Eratostenes, çalışmalarını “Geographica” adlı kitabında toplamış ve bu kitap adının, sonradan bilim dalının adı olması dolayısıyla da coğrafyanın isim babası olarak kabul edilmiştir ( Bergman ve diğ., 1993).
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri