Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Sözlü İletişim
İletişimin ses ve konuşma yoluyla gerçekleştiği iletişim şeklidir. Sözlü iletişim en etkili iletişim türüdür. Verilmek istenen mesaj alıcıya net bir şekilde aktarılır. Özellikle jest ve mimiklerle gerçekleştirilen sözlü iletişim daha kaliteli bir boyuta ulaşır.
İletişim kavramı, ilk olarak jest ve mimiklerle, belli belirsiz çıkarılan seslerle başlamıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim temel olarak yazılı, yazısız ve sözlü olarak üç farklı türde incelense de bazı durumlarda farklı gruplara da ayrılması mümkündür. İletişim türlerini, sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim olmak üzere üç gruba ayırabiliriz.
Sözlü İletişim Türleri
Yüz yüze görüşmeler, sözlü bilgilendirme, hitaplar, telefonla yapılan görüşmeler, eğitim kursları, resmi konuşmalar ve uyum programları gibi çeşitli biçimde sözlü iletişim kurulur.
Örgütlerdeki formal iletişim; dikey iletişim, yatay iletişim ve çapraz iletişim kanalları aracılığıyla gerçekleş- tirilir (CERTO, 1989:332). Dikey iletişim, örgütlerde farklı kademeler arasında ortaya çıkan iletişim şeklidir.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Sağlıklı iletişim her iki kişinin de iletişime farkındalıklı yaklaştığı, duyguları ve düşünceleri konusunda açık davrandığı ve genellikle konuşma ve dinleme dengesinin eşit olarak dağıldığı bir iletişim şeklidir.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
İyi Bir Dinleyici Olmak
Empati en önemli iletişim yöntemidir. İletişim kurduğunuz kişiye karşı uyarılarda bulunup kendi hayatınızdan örnekler vererek konuyu saptırmayın.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Sözsüz iletişim, iletişimin temel yönlerindendir. Bilincinde olmaksızın ve kaçınılmaz olarak sürekli kullanırız. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve dili olmuştur.
Kullanılan kodlara göre iletişim; sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim, zaman ve mekân boyutlarına göre iletişim; yüz yüze iletişim ve uzaktan iletişim olarak sınıflandırılabilir. Sözlü iletişim, konuşma dili olarak da adlandırılır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Bireylerin temel ihtiyacı olan iletişim, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, telefon ve internet gibi çeşitli kitle iletişim araçları sayesinde sağlanır.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri