Ergenekon - Yakup Kadri Karaosmanoğlu | İletişim Yayınları | Okumak İptiladır Müptelalara Selam!
Behçet Kemal, dönemin tarih ve Türklük anlayışına uygun olarak kaleme aldığı, Ergenekon (1933), Çoban (1933) ve Attila (1935) isimli oyunlarında, Türk tarihinin uzak dönemlerine gider.
MS VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, bir savaş sonucunda kavminin hayatta kalan tek üyesi olan çocuğun bir kurt tarafından büyütülerek ölümden kurtulması ve soyunu devam ettirmesi anlatılır.
Şecere-i Türk'ün Kazan baskısı içinde yer alan Ergenekon Destanı ilk olarak Ahmet Vefik Paşa tarafından, 1864 yılına Tasvir-i Efkar gazetesinde neşr edilir.
Yaban tezli bir roman olarak kurgulanmıştır. Yaban, Kurtuluş Savaşı sonunda köye gelen bir yabancıya köylünün taktığı bir isimdir. Savaşta kolunu kaybeden Ahmet Celal'in bir Anadolu köyüne yerleşmesi sonunda gelişen olayları konu almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
Göktürkler' in en büyük destanidir.
İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir. Bu destan zinciri içinde Alp Er Tunga ve Şu Destanı parçaları bulunur. Bunlar Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserinde yer almaktadır.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Beluça Dağı, Türkologların tespitlerine göre Ergenekon Dağı (Rusça: Белуха; Altayca: Ӱч-Сӱмер - Üç-Sümer), Katun Dağlarında konumlanan, Rusya'da Altay Dağlarının en yüksek tepesidir.
Alp Er Tunga destanı İskitlere yani esas adı Sakalar olarak bilinen bir Türk devleti hükümdarı olarak birçok kaynakta yer almaktadır.
ERGENEKON DESTANI VE GERÇEK - YouTube. Türklerin destanı Ergenekon'un gerçek bir tarih kesitine dayandığı belirlendi. Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, daha önce adı duyulmayan Göktürklerin Altay dağlarından çıkarak dünyanın sayılı devletlerinden birini kurmasının Ergenekon destanıyla örtüştüğünü belirtiyor.
Daha fazla bilgi için tartışma sayfasına bakınız. Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen sözde gizli silahlı örgüttür. Türkiye yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.
Bozkurt Destanı adıyla bilinen hikâye aslında Aşina'nın yaratılış destanıdır.
Ergenekon kapsamındaki ilk iddianame Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlandı. 86 sanıklı dava 25 Temmuz 2008'de açıldı. İlk duruşması 20 Ekim 2008'de Silivri Cezaevindeki duruşma salonunda yapıldı. Danıştay saldırısı hakkındaki açılan 9 sanıklı dava.
Ergenekon Destanı, Göktürkler'e ait bir Türk destanıdır. İslamiyet'in kabulünden önce olan bir Türk destanı olan Ergenekon Destanı, Göktürkler'in yeniden doğuşunu konu almaktadır.
Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar.
Yaban kitabı kurtuluş savaşındaki Sakarya meydan muharebesinden birinci dünya savaşına kadar yaşanan olayları konu edinmektedir. Yaban kitabının ana fikri ise eğer bir ülke kalkınmak ve gelişmiş bir ülke olmak istiyorsa köylülerini eğitmeli ve cahil bırakmamalıdır.
Sodom ve Gomore, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir romanı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkileri anlatarak ahlak ve toplum değerlerini anlatır ve sorgular.
Bir Serencam kitabının türü öyküdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri