büyümenin en hızlı olduğu dönem, “büyüme hızı doruğu” olarak adlandırılır. Büyüme hızı doruğa kızlarda 9cm/yıl, erkek çocuklarında 10.5cm/yıl'dır. Ergenlik sürecinin daha geç başlaması yaklaşık iki yıllık bir süre kazandırır.
ERGENLİKTE KIZLAR YILDA 8 CM BÜYÜYOR
Büyüme hızı ergenlik döneminde hızlanıyor ve kızlarda yılda 7 - 8 , erkeklerde ise 8-9 cm'e ulaşıyor.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
10-10.5 yaşında adet gören bir kız çocuğunun büyümesi 13 yaşında durur artık. Ondan sonra 1 santim bile uzamaz. Ama mesela, 13 yaşında ergenlik belirtileri yeni başlayan, 15 yaşında da adet gören bir çocuk 17-18 yaşına kadar uzamasını sürdürür.
İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır. Ergenlik öncesi erkek çocuklar, kızlara göre biraz daha uzundur.
İlgili 23 soru bulundu
4.yaşında bir çocuk doğum boyunun iki katı olması gerekir.Yani 50 cm doğdu ise 100 cm olması beklenir.4 yaş ile ergenliğin başladığı 10 -12 yaşına kadar yılda 5-6 cm uzaması beklenir. 13 yaşında bir çocuğun boyu doğum boyunun 3 katı olması gerekir. Yani 50 cm doğdu ise 150 cm olması beklenir.
Etkileyen Faktörler. 15 yaşından sonra boy uzaması kişinin genetik ve kişisel faktörlerine bağlı olarak değişse de 5 ila 30 santim arasında boy uzar. Boy uzamasının ergenlik döneminden sonra yavaşladığı bilinse de 15 yaşından sonra da devam eder.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Popüler bir tahmin formülü şu şekildedir: Annenin boyunu ve babanın boyunu toplayın. (santimetre olarak) Erkek çocuk için 13cm ekleyin. kız çocuk için 13cm çıkarın.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
İlk adet görülmesi (menarş) ile birlikte büyüme yavaşlamaya başlar. Boydaki büyüme hızı, ergenliğin başlangıcından 2 yıl sonra zirveye ulaşmış olur. Kızlar adet görmeye başladıktan sonra, genellikle 2,5-7,5 cm daha büyürme potansiyeline sahiptirler ve yaklaşık 16 yaş civarında yetişkin boyuna ulaşmış olurlar.
Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir.
Net bir cevap vermek gerekirse büyüme plakları tekrar açılmaz. Kapanan plaklar artık aktif hücresel bölünme ve kemik uzaması için uygun ortamı sağlayamazlar. Ancak, bazı durumlarda (örneğin ciddi kemik yaralanmaları veya cerrahi müdahaleler sonrasında), büyüme plaklarının etkilenmesi veya zarar görmesi mümkün olabilir.
Genetik yapı üzerinden bakıldığında kadınlarda boy uzaması 20 yaşında durur. Ancak bunun ortalama 1 yaş olduğunu söylemek gerekir. En az 20 yaş olması ile beraber birkaç yıl daha boy uzaması gerçekleşebilir.
Ergenliğin başlamasından tamamlanmasına kadar geçen süreç içinde toplam boy uzaması kızlarda ortalama 16cm'yi buluyor. Kız çocuklar 14 yaşına geldiğinde boy uzaması %96 oranında tamamlanıyor ve 163cm'ye ulaşıyor. Kızlarda 16 yaşından sonra fazla uzama görülmüyor.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
16 yaşından 17 yaşına kadar boyum uzadı ve hâlâ uzuyor. Hâlâ boyunuzun 10 cm'den fazla uzama ihtimali var. Annenizin ve babanızın boylarına da bağlı oluyor.
14 yaşında olan bir erkek çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 164,9 cm'dir. Bu yaşa sahip olan erkek çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 56,2 kilogramdır.
İdeal Uzatma 6 İle 7,5 Cm Arasında Olmalı
Eğer hastaya zamanında müdahale edilmiş ve gerekli önlemler alınmışsa, boyu 150'nin üzerine uzatılabilmektedir. Hastaların çocukluktan itibaren takibi çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri