[1] Meyve kabuğunun dış kısmı derimsi, orta kısmı etli ve iç kısmı sertleşerek oluşan meyve türü.
Bakka, bir ovaryumdan oluşan tek bir çiçekten üretilen, çekirdeksiz, etli bir meyvedir . Bu şekilde tanımlanan meyveler arasında üzüm, kuş üzümü ve domates, salatalık, patlıcan ve muz bulunur.
Basit Meyveler: Bir çiçeğe ait tek bir ovaryumun (karpel tek veya çok olabilir) gelişmesi sonucu oluşan meyvelere denir. Örneğin yumuşak çekirdekli (elma, armut..), sert çekirdekli (erik, kiraz…), sert kabuklu (fındık, ceviz..) meyveler ve turunçgillere (portakal, limon) ait meyveler bu gruptandırlar.
Küme meyve (agregat): Bir çiçeğe ait birbirinden ayrı yumurtalıkların bir bütün olarak gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin çilek, dut, böğürtlen gibi meyveler küme meyvelerdir.
Çok pistilli (apokarp) bir çiçekte (tek bir çiçekte) pistillerin herbiri ayrı bir meyve verir. Ancak bütün bu tek meyveler aynı çiçekten oluştuklarından bir topluluk halinde kalırlar. Bu meyve topluluğuna agregat meyve denir.
İlgili 22 soru bulundu
Legümen meyve: Tek karpelden meydana gelen, olgunlaştığında karpelin hem birleşme yerinden hem de sırt kısmında iki yarıkla açılan meyvelerdir.
Kapsül, koruncak olarak da bilinir, bileşik (sinkarp) bir yumurtalıktan oluşmuş en az iki karpelden (meyve yaprağı) meydana gelmiş, kendiliğinden açılan çok tohumlu kuru bir meyve.
Periyodisite Nedir ? Meyve ağaçlarının bir yıl çok sonraki yıl çeşitli derecelerde düşük verimli olmaları durumu periyodisite olarak tanımlanır. Meyve ağaçlarında periyodisiteye eğilim, türlere ve tür içindeki çeşitlere göre farklılık gösterebilir.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez(hibrit) tohum denilir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Eğer erkek ve dişi çiçek aynı bitki üzerinde ise bu bitkilere bir evcikli “monoik” (fındık, ceviz, kestane, dut ) bitkiler adı verilir. Fakat erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde ise buna iki evcikli “dioik” (antepfıstığı, incir, kivi, hurma) adı verilir.
Döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir. Partenokarpi terimi fonksiyonel tozlanmanın yada diğer uyaranların yokluğunda çekirdeksiz meyvelerin oluşumu için ilk defa 1902 yılında Noll tarafından kullanılmıştır.
Şeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir.
Nuks (Nus olarak da bilinir) bir veya çok sayıda karpelden oluşan, perikarpı deri gibi sert veya odunlaşmış, içerisinde tek tohum taşıyan, açılmayan kuru meyve tipi.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Silikvaya benzer (Silikva:İki karpelden meydana gelir.İki karpel arasında bulunan yalancı bir bölme ile meyve iki kısıma ayrılır.Olgunlaştığı zaman iki karpel, kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan yalancı bölmeden ayrılır.Meyvenin boyu, eninin üç mislidir.) ancak meyvenin boyu eninin üç mislinden daha azdır.
Hibrit (melez) meyve ve sebzeler, tek bir ürün içerisinde 2 veya daha fazla sayıda meyve ve sebzeden alınan dokulara ve lezzetlere sahip ürünlerdir. Bu teknoloji, son birkaç on yılda biyoteknoloji alanında yapılan atılımlar sayesinde mümkün olmuştur.
Yaban mersini, mavi veya mor meyveleri olan çok yıllık çiçekli bitki'lerin geniş çapta dağılmış ve yaygın bir grubudur.
Belirgin özelliklere sahip (kırmızılık, lezzet, yüksek verim, hastalık dayanımı gibi..) Bir kaç farklı ırk tohum çeşidinin doğal yollarla sera ortamında everilmesi/melezlenmesi ile elde edilen tohumdur.
Bitkilerin generatif faza geçmek için düşük sıcaklık isteme olayına "Vernalizasyon=Soğuklama" adı verilir (Ağaoğlu vd. 2007). Bu olay düşük sıcaklığın bitkiler üzerine olan uyarıcı etkisidir. Birçok bitki türü için soğuklama gereksinimi zorunludur. Soğuklama isteği bitki tür ve çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
c) Nispi dinlenme: Tomurcukların, başka bir bitki organının engelleyici etkisi nedeniyle büyümesinin engellenmesidir. Tepe tomurcuğunun etkisi nedeniyle yan tomurcukların dinlenmede kalması nispi dinlenmeye örnek olarak verilebilir.
[1] (bitki bilimi) Birleşik (sinkarp) bir ovaryumdan meydana gelmiş, ancak karpellerin birleşme yerlerinden yarılarak ayrılan tek tohumlu kuru meyvelerden her biri.
Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır.
karpel, dişi organın içinde tohum taslaklarını taşıyan bölümlerden her biri; bir karpelli dişi organda karpel dişi organın kendisidir. kısa havlı, havlıya nazaran daha az tüyle kaplı yüzey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri