Bu inanışın kaynağı ise Ebu Davud tarafından verilen rivayette erkek çocuk için 2 koyun kız çocuk için 1 koyun kesilmesinin belirtilmesidir. Ebu Davud rivayeti sayesinde uzun yıllardır erkek çocuk için 2 kız çocuk için 1 akika kesileceği kabul edilir.
Öte yandan, kız ve erkek çocuk için birer tane kurban kesilmesi yeterli olur. Peygamberimiz (asm), bu konuda belirli bir sayı emretmemiş ve tercihi velilere bırakmıştır. Bazı rivayetlerde geçen “erkek için iki kesin” tavsiyesi, çocuğu olup Peygamber Efendimize gelerek müjde veren zengin sahabilere ait özel durumlardır.
Nisar » Makale » Akîka'da Erkek Çocuk İçin İki, Kız Çocuk İçin Bir Koyun Kesilmesini Bildiren Hadis Üzerine İnceleme.
Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir akika hayvanı kesilir. Kesilen akikadan kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya çiğ olarak zengin fakir herkese verebilir.
Bir dede, torunu için Akika kurbanı kesebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ebu Davud rivayeti sayesinde uzun yıllardır erkek çocuk için 2 kız çocuk için 1 akika kesileceği kabul edilir. Ancak Peygamber hadis ve rivayetlerinde kurban sayısına dair kesin bilgi verilmemiştir. Bu nedenle kız ya da erkek için 1 akika kurbanının kesilmesi yeterli olur.
Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464).
Akika kurban fiyatları, Afrika akika kurbanı 1.750 tl yurtiçi akika kurbanı bağışı fiyatı 3.500₺'dir.
Akika Kurbanı Bağışı Ne Kadar? Yurtdışı Akika kurban bedeli 2.000 TL, yurt içi Akika kurban bağışı bedeli ise 4.500 TL'dir.
“Her kimin bir çocuğu dünyaya gelir de onun için kurban (Akika kurbanı) kesmek isterse, onu kessin. Erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise tek koyun kessin.” Bu hadisten ötürü erkek çocuklar için 2 tane kesilmektedir.
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, İstanbul, V, 716; Aliyyu‟l-Kârî, Fethu Bâbi‟l-İnâye, IV, 79).
(Yâsîn, 36/38-40) “Akîka” kelimesi Arapça bir kelime olup yeni doğan çocuğun başındaki saça verilen isimdir. Bir çocuğu dünyaya gelen Müslüman, Allah'a şükrünü göstermek için kurban keser. Kurbanın kesildiği gün çocuğun bu ilk çıkan saçı da kesildiği için bu kurbana “akîka kurbanı” denmiştir.
Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün içinde başındaki kıllarını kısmen veya tamamen tıraş edip kulağına ezan okunarak adını koyduktan sonra Allah'a şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir.
Bazı âlimler, Akika kurbanının farz olduğu görüşüne varmışlardır. Bazı âlimler, Akika kurbanının müstehap olduğu görüşüne varmışlardır. Başka âlimler ise, Akika kurbanının müekked sünnet olduğu görüşüne varmışlardır.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Allah'a hamd olsun. Akika kurbanının etini, çocuğun doğduğu ülke veya beldede dağıtmak câiz olduğu gibi başka bir şehir veya beldede de dağıtmak câizdir. Bu konuda bir sınırlama yoktur.
Akika Kurbanı Kimin Adına Kesilir? Anne ve babalar doğan erkek veya kız çocuğu için akika kurbanı kesebilir. Kurbanı kendileri kesebildiği gibi, tamamını bağış yaparak yoksul kimselerin et yemesine vesile olabilir. Kurban bağışlanırken veya kesilirken kesilecek çocuğun adı okunur.
Akîka kurbanı çocuk doğduğu günden bulûğ çağına gelinceye kadar kesilebilir, özellikle de doğumunun yedinci gününde kesilmesi müstehab kabul edilmiştir. Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır ve öylece pişirilir.
Kurban kestikten sonra namaz kılmak gerekir mi? Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nâfile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nâfile namaz kılabilir.
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU'NUN AÇIKLAMASI: Diyanet konuya şu şekilde açıklık getirmiştir: "Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Ancak, sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir.
Kur`ân-ı Kerîm, kız çocuklarına karşı takınılan bu zâlimane tavrı kınamış ve şiddetle yasaklamıştır. (Bak: Nahl, 58). İslâmiyet akîka âdetini tamamen ortadan kaldırmamış; fakat bu zalimâne şekilde de bırakmayarak tâdil etmiş, kız ve erkek, bütün çocuklara şâmil kılmıştır. Akîka kurbanı, Hanefi mezhebine göre mübahtır.
Özetle, vefat eden kişi için akika kesmek gerekli değilse de kesilmesinin sakıncası yoktur; vefat edene de kesene de faydası olur.
Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş, bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.”
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri