Koltuk altında tüylenme genital bölgedeki tüylenmeden ortalama 2 yıl sonra başlar ve genellikle 14–15 yaşlarında belirir. Yüz kıllarının çıkışı daha da geç dönemde gerçekleşir. Bir delikanlı her gün tıraş olmak zorunda kaldığında, genellikle artık tam erişkin olmuş demektir.
Bunun için ortalama 6. ay ile 2. yaş arasında bir zamanda düşünülebilir. Bazı çocuklar gür saçlı olduğu için, saç kesimleri daha erken yapılabilir. Bazen de ebeveynler çocuklarının saçlarını uzatmayı da tercih edebilirler.
Makine tahriş eder. 40 yaşından sonra cilt kurumaya başlayınca tavsiye ediyorlar makinayı. Jiletle al. Makine tahriş eder. 40 yaşından sonra cilt kurumaya başlayınca tavsiye ediyorlar makinayı. jilet iyidir, cildi temizler.
Dolayısıyla bıyık kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı da sakal ne zaman çıkar sorusunun cevabıyla ilişkilidir. Sakal çıkma yaşı genel olarak 15-16 yaşlarıdır fakat bazı bireylerde bu durum farklı olabilir.
Erkeklerde ise ergenliğe giriş 11 yaş civarında başlar, testis hacmi 4 mL üstüne çıkar. Kasık ve koltuk altı tüylenmesi 12 yaştan sonra izlenir. 17-18 yaş civarında sakal ve bıyıklar çıkmaya başladığında ergenlik sonuna gelinmiş demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Erkeklerin yüz hatlarının daha estetik görünmesine katkı sağlayan sakalların, normal koşullar altında ergenlik ile yirmi beş yaş arasında tam gelişimini sağlaması beklenir. Sağlıklı ve genetik olarak yatkın bireylerde ise sakalların tam gelişimi yirmi yaşların başında tamamlanır.
Çocuk doktorları bıyığın 13 yaşından itibaren kesilmesini öneriyorlar.
Bu sorun genellikle erkeksi görünümün tam olmaması ve gerçek yaşından daha genç göstermesidir. İlk olarak küçük kılsız alanların oluşmasıyla kendini gösterir. Bu gibi dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir.
Jiletle kesilen sakallar daha gür çıkar mı dediğimizde ve araştırma yaptığımızda özellikle 2005 yılında yapılan klinik araştırma bu konuda çözüm ortaya koymuştur. Sakalların daha gür çıkması ve daha hızlı büyümesi konusunda tıraş olma ile hiçbir bilimsel bağ bulunamamıştır.
Sakalların kıl çıkış yönüne veya tersine kesim tercihi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Fakat öncelikle kılların çıkış yönüne doğru yapılacak kesim yüzün daha az tahriş olmasına ve daha kolay bir tıraş yapılmasını sağlayacaktır. Sonrasında tersten tıraş olarak kalan kıllar rahatça temizlenir.
Genel olarak, temiz bir tıraş istiyorsanız her iki-üç günde bir; yalnızca şekillendirmek ve düzeltmek istiyorsanız üç-beş günde bir tıraş olmanızı tavsiye ediyoruz. Tüylerin uzamasını istiyorsanız tıraş olmayı bırakmanız yeterli. Tüylerin uzama hızı, vücudun hangi bölgesinde olduklarına da bağlıdır.
Çıkmaması gayet normal. Bu kadar endişelenmeyin. 20 yaşına kadar çıkmaması normal. Dediğim gibi genlerle alakalı bir şey. Kesinlikle endişelenmeyin boş verin.
Genel olarak sakal ekiminin üstünden 3 – 4 haftalık sürecin sonuna geldiği zaman kişi tıraş olmaya başlayabilir.
Araştırmalar, çoğu erkeğin yüz kıllarını 12 ile 19 yaş arasında tıraş etmeye başladığını gösteriyor. Yani daha zamanınız olabilir. Hem belki de birkaç sene sonra her sabah erken kalkıp tıraş olmanız gereken bir işte çalışacaksınız.
Bazı bebekler ise kel doğar ve saçının uzaması zaman alacağından hemen kesim yapmanız gerekmez. Özetle; bebeklerde saç kesimi konusunda ortak bir zaman yoktur fakat 6. ay ile 2. yaş arasında bir zaman diliminde yenidoğan bebeğinizin saçını ilk kez kesebilirsiniz.
Erkeklerde tüylenme genel olarak ergenlik dönemi başlangıcı ile görülmektedir. Tüylenme aynı zamanda genetik yatkınlığa bağlı olarak daha küçük yaşlarda da çıkabilmektedir. Çoğu erkekte 12 ve 15 yaş arasında tüyler kendisini göstermeye başlamaktadır.
Enfeksiyonları Önler: Düzenli sinek kaydı tıraş olan birçok erkek ciltte pul pul dökülme problemi yaşamaktadır. Sakalsız erkekler enfeksiyon riskine karşı daha savunmasızdır. Tıraş olmaktan vazgeçerseniz, cildinizde oluşacak herhangi bir folikülit ya da bakteriyel enfeksiyon için endişe etmenize de gerek kalmaz.
Vücudumuzdaki hiçbir kılın uzama hızı veya gürlük miktarı, kılların kesilmesiyle alakalı değildir. Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir.
Kılın geri kalanı ve kökü, halen cilt yüzeyinin altındadır. Kıllar tekrar yüzeye çıkmaya başladıklarında, bıçağın kılı kestiği yerdeki küt uç nedeniyle daha kalın görünebilir ve hissettirebilir, ancak gerçekten öyle değildir.
Köse kelimesi anlam olarak, erkeklerin sakal ya da bıyığının çıkmamasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Köse kelimesi için ayrıca seyrek sakalı olan ifadesi de kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre köse kelimesi, bıyığı ve sakalı çıkmayan ya da seyrek çıkan erkek olarak açıklanmaktadır.
Bir başka deyişle sakalsız bir babanın oğulları sakalsız olma eğilimi gösterir. Ancak bildiğiniz gibi genlerde meydana gelen mutasyonlar rastgele gerçekleşen, tahmin edilmez değişimlerdir. Bu yüzden sakalsız bir babanın gür sakallı bir oğlu olması da mümkündür.
Hormonlarda bir sorun olmadığı halde hormon tedavilerinin uygulanması sakalları çıkarırken saçları dökebilir, vücudun genel dengesini bozabilir, sivilcelere ve bunlardan kaynaklı yara izlerine neden olabilir. Bu nedenle uygulanmaz. Erkeklerde sakal- bıyık tamamen çıkmayabilir ya da seyrek, dağınık ve zayıf çıkabilir.
Kesinlikle jilet vurma. Tıraş makinesi ile ya da makasla ince şekilde kesebilirsin.
"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir."(
buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. Özet olarak, sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygun olanıdır.
"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir." (
buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. İşte âlimlerimiz bu konudaki bütün hadis-i şerifleri gözönünde bulundurarak, sakalı bırakmanın sünnet olduğu, zaruret olmadıkça bırakılan sakalı kesmenin tahrimen mekruh olduğunu söylemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri