Tetebbu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bir şeyi iyice inceleme, onunla ilgili bilgi edinme, araştırma.
Tetabuk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Uyma, uygun gelme.
TESPİH NE DEMEK:
1- “Süphanallah” sözünü söyleme. 2- Belirli dinî sözleri tekrarlamak veya elde oyalanmak için kullanılan, türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış, genellikle otuz üç veya doksan dokuz taneden oluşmuş dizi.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Küçük çocuk eli. teten, 5 karakter ile yazılır.
İlgili 17 soru bulundu
Tetebbu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bir şeyi iyice inceleme, onunla ilgili bilgi edinme, araştırma.
Trakya'da başta olmak üzere Makedonya ve Arnavutluk'ta tete kelimesi sıkça kullanılır. Tete kelimesi, teyze ve hala anlamına gelmektedir.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
TDK'ya göre klişe kelimesinin doğru yazımı klişe şeklindedir. Klişe kelimesi k harfi ile başlar.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
İlk Anlamı: Bir şeyi gözünde canlandırmak, resmetmek. Örneğin roman ve öykülerde yapılan doğa betimlemelerinin tamamı birer tasvirdir. Tasvir yapan yazarın amacı, olayın geçtiği yerleri okurun gözünde canlandırmaktır. İkinci Anlamı: Bir kişinin ya da nesnenin resmini yapmak.
Teşbihin iki temel ögesi olan benzeyen ve kendisine benzetilenin söylendiği benzetmelere “teşbih-i beliğ” adı verilir.
tetabuk / tetâbuk / تطابق / تَطَابُقْ
Birbirine uygun ve muvafık olmak. Uymak. Birşeye uygun düşmek.
Tayyip veya Tayyib (Arapça: طيب), "iyi, güzel, hoş" anlamlarına gelen Arapça kökenli bir isimdir.
Metinde tabben olarak yazılan kelimenin doğru biçimi taben olmalıdır. Kelime Arapça kökenli tab‛ kelimesinin -enekiyle (tenvin = nunlama) yapılmış zarf biçimidir.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
SARF ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Tüketmek, harcamak demektir. Ayrıca kullanmak anlamına gelir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Satış yapmak ya da haber vermek amacıyla yüksek bir yere çıkıp bağıran ve halkı bilgilendiren kişilere tellal denir. Osmanlı döneminde tüccar ve pazarcılara bağlı çalışan tellalların dışında, sarayla ilgili havadisleri halka duyuran tellallar da vardı. Tellallar sesi gür olduğu için onlara çığırtkan da denirdi.
Ad halinde deniz anlamına gelen mari kelimesi, aynı zamanda doğa bilimi ya da okyanus bilimi olarak da bilinir. Ayrıca Trakya'da kadınların birbirine Sezen iken kullanmış olduğu bir önlem olarak öne çıkar.
Mayko kelimesi , balkan dillerinden olan Boşnakça' da "anne" anlamına gelmektedir. Boşnakçada anne anlamına gelen "majka" kelimesinin çekimli hali"majko"dur.
kızım kimseden yönlendirme almadan dayısına dayko dediğine göre, bir dile ait olsa bile önce çocuk dilinde dayıdır diyebiliriz. bu haliyle babişko benzeri. daykovic de dayımın oğlu demek diye biliyorum bilen biri yeşillendirebilir. açılın balkan geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri