Erkek tipi saç dökülmesi, kelliğin kafa bölgesinin en tepe noktasından itibaren başlaması demektir. Tepede bulunan saçlar, zamanla seyrelerek kafa derisi açılana dek dökülmektedir. Tepe bölgesindeki saçların seyrelmesi ile birlikte kafa bölgesinde yuvarlak açık bir alan meydana gelmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesinin en net belirtileri; saç çizgisinin geriye gelmesi, saçların incelmesi ve seyrelmesidir. Erkeklerde tepe bölgesinin saçsız hale gelmesi, belirgin bir açıklık olması kadınlarda aynı şekilde görülmez. Kadınlarda seyrelme taç biçiminde meydana gelir.
Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinde çekilmeye başlar. Kadınlarda ise tipik olarak belli bir alanın genişlemesi şeklindedir. Yaşlı kadınlarda giderek yaygınlaşan bir saç dökülmesi modeli, azalan bir saç çizgisidir (frontal fibrozan alopesi).
İnsan kafasında yaklaşık 100 – 150 bin saç teli mevcuttur ve günde 100 adet saç teli dökülür. Saç dökülmesinde gerek bölgesel gerekse genel olarak günde 100 adet saç telini geçiyorsa, buna “saç dökülmesi var” denilebilir.
Erkeklerde saç dökülmesi 20'li yaşların başlangıcında hormanal düzeyin saptanmasıyla anlaşılmaktadır. Erkeklerin %60'ında 30'lu yaşlar %40'ında 30'lu yaş sonrasında kendisini göstermeye başlar.
İlgili 40 soru bulundu
Genetik faktörler
Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50'sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir.
Erkek Saç Dökülmesi Durdurulabilir mi? Bu sorun genetik yatkınlık haricinde durdurulabilir. Çünkü erkek tipi saç dökülmeleri genetik yatkınlık durumunda tıbbi tedaviler üzerinden dahi geçici olarak durdurulabilir. Diğer durumlar sonucunda oluşması tedavi edilmesine olanak sağlar.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Aslında öyle değil! Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Bunlar daha çok saç dökülmesi olarak adlandırılır. Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır.
Erkek tipi saç dökülmesinde saçların yeniden çıkması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bunun temel sebebi ise bu dökülme modelinin kalıtsal nedenlere dayanmasıdır. Genetik faktörlerin büyük bir oranda etkili olduğu erkek tipi saç dökülmesinde saçlar yeniden çıkmamaktadır.
2-Saçlarımın tümüyle dökülmesi ne kadar alır? Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Erkeklerde saç dökülmesi 16 ila 30 yaş aralıklarında yoğun olarak yaşanmaktadır. Erkekler, erken yaşta saç dökülme problemleriyle karşı karşıya kalmalarından ötürü saç dökülmesine karşı erken bir zamanda önlem almaya başlamalılardır. Aksi taktirde hızla seyrelen saçlar zamanla kelliğe sebep olmaktadır.
Saçlarınıza hasar vermeden bu sorunu çözmek için, saç uçlarınıza nem desteği sağlamanız gerekir. Bu sayede yumuşayan saç tellerinizi çok daha kolay bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlem için dolaşık saç açıcı sprey ya da yağ çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.
Erkek Tipi Kelliğin Belirtileri Nelerdir? Androgenetik aleposi yani erkek tipi kellik ergenlikten sonra başlar ve yavaş yavaş ilerler. Saçlar şakaklardan incelmeye başlar ve saç çizgisinin geriye çekilmesiyle devam eder. Kafanızın üstündeki saçlar da incelebilir ve sonunda üstte kel bir yama oluşur.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Küsen saçlar için evde uygulanacak doğal yöntemlerden en etkilisi yumurta akı maskesidir. Bu maske uygulamasında yumurta akı saça yedirilir ve saçın üzeri streç film yardımıyla kaplanır. Birkaç saat bu şekilde beklendikten sonra saç ılık suyla durulanarak temizlenir.
Saç seyrelmesi için öncelikle kaliteli şampuan tercih etmeniz gerekmektedir. Saçlarınıza uygun olan kaliteli şampuanları tercih ederek saç seyrelmesini tedavi edebilirsiniz. Saç seyrelmesi için aynı zamanda aloe vera bitki jelini de kullanabilirsiniz. Bu şekilde saç seyrelmesi doğal yollardan tedavi edilir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Saç dökülür, incelir ve daha az yoğun hissedilir.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Testosteron saç ve kıl foliküllerinde dihidrotestosteron (DHT) denilen başka bir erkeklik hormonuna dönüşerek aktivite gösterir. Yapılan çalışmalarda erkek tipi saç dökülmesi olan kadınlarda saç foliküllerinde testosteronun bu dönüşümü ve aktivitesinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu dökülmeler geçici veya kalıcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri