Yaşlanmaya ne zaman başlarız? Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır.
Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Evet, cilt yaşlanması 25 yaşından itibaren başlar ve yaşlanmanın ilk belirtileri cilt yüzeyinde belirginleşir. İnce çizgiler, görünür kırışıklıklar, hacim kaybı ve elastikiyet kaybı cilt yaşlanmasının ilk belirtilerinden birkaçını oluşturuyor.
Yüzde yaşlanma hem genetik, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Çünkü vücudumuzda bulunan hücreler, dokular ve organlarda yaşlanmaya başlar. Yaşlanma etkilerinin en gözle görülür olduğu bölge ise cildimizdir.
Yaşlılık konusunda çoğu kuruluş tarafından kronolojik yaş sınırı 65 yıl olarak benimsenmektedir (Bilir, 2006: 3). Yetişkinlikte orta yaş olarak kabul edilen 45-59 orta yaş grubu dönemi, genellikle bir geçiş dönemi olarak varsayılır.
Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir. Aslında bunların içinde en önemlisinin güneş ışınları olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe "kaliteli yaşlanma" kavramı çoktan yerini almıştır.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Bu Yasa anlamında “çocuk”, henüz 15 yaşını dol- durmamış olan kişiyi, “genç” ise, 15 yaşında olan ancak 18 yaşını doldurmamış kim- seyi ifade eder. Bununla birlikte tam zamanlı bir zorunlu eğitime tabi olan “genç- ler” hakkında da “çocuklar” için geçerli olan hükümler uygulama alanı bulacaktır (md.2).
Buna göre yaş grubu 45-64 arasında olanlar “orta yaş”, 65 ve üzerinde olanlar ise “yaşlı” grubunda ele alınmıştır.
Sağlıklı yaşlanma; yaşlılığımızda bağımsız ve kendine yeterli olabilmek, sosyal ve psikolojik açıdan kendini iyi hissetmektir. Bunun için; Çoklu ilaç kullanımından (polifarmasi) kaçınılmalıdır. Hekimin ve eczacının önerdiği dozda ve tedavi şemasına uyulmalıdır.
Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar. Ayrıca alkol, uyuşturucu ve sigara kullananları da erken ihtiyarlık beklediği unutulmamalıdır.
HANGİ CİLT TİPLERİ DAHA KOLAY KIRIŞIR? Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Şakaklar fazla boş olduğu zaman yüzde iskelet görünümü dediğimiz yaşlı gösteren bir görünüm oluşuyor. Şakak kemiğinin boş ve zayıf olması veya yaşla bu bölgede kemik erimesi olması sonucu kaşlar ve hatta yanaklar da desteğini kaybedip aşağı düşüyor, gözlerde yorgun ifade, yüzde sarkmış görünüm ortaya çıkıyor.
Cilt yaşlanmasının ilk belirgin belirtileri ince çizgiler ve kırışıklıklardır. Kazayağı görünümü olarak bilinen kırışıklıklar, ince çizgiler de artık gözlerin dış köşelerinde fark edilir olmaya başlar. Bunlar, 30 yaş civarında ortaya çıkabilir. Ancak hepimiz farklı şekillerde yaşlanırız.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
25-30-35 yaşların ne yaşlılıkla ne de orta yaşlılıkla bir ilgisi yoktur. 49-50dir. yaşlılıkta 65 yaşından sonra başlar. 15-20-25 25-30-35 yaşları arasında hiç bir fark yoktur. hepsi de gençtir.
Orta yaşlı kimdir, hangi yaşları kapsar? Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 45-59 yaş arası. Ancak modern insan için bu yaş skalası 50-70 arasına çekilmeli.
40 yaşına kadar herkes genç profiline girer.. ki 30 yaş, gençliğin en doruk noktası kabul edilir. 40 yaşı ise, yaşlılık değil, olgunluk yaşıdır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. ÇKK ile getirilen yeni yaklaşım ile çocuğun bir suçu işlediği değil, bir suça sürüklendiği kabul edilmiştir.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
Buna hormonal değişimler ve kronik hastalıklar da eşlik edebilir. Harici yaşlanma ise temel olarak güneş ışığı, sigara, beslenme şekli, aşırı mimik kullanımı ve yer çekimi nedeni ile oluşur. Yüz yaşlanmasının tedavisinin ve estetiğinin ilk basamağı, yaşlanmada rol oynayan faktörlerin önlenmesi ya da azaltılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri