Göz rengi, ten rengi, saç rengi ya da daha pek çok etken gen çeşitliliği konusuna örnek verilebilir. Bunlar ise, anne ve babadan gelen genler ile birlikte şekillenir. Bu durumu belirleyen biyolojik yapı ise, alel gen olarak bilinir.
Bir diğer deyişle, bir genin değişik biçimlerine genetikte verilen addır. Genlerde aynı karakteristik özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir. Kan gruplarını belirleyen genlerin 3 farklı aleli vardır: A, B ve O. Bunların farklı kombinasyonları ile farklı kan grupları oluşur.
Allel: Bir genin anne ve babadan gelen alternatif kopyalarından birisidir. Her bireyde biri anneden biri babadan gelen 2 (iki) gen vardır. Baskın gen (dominant gen): Anne ve babadan aktarılarak aynı fiziksel özelliği etkileyen genlerden, fiziksel görünümü oluşturan (etkileyen) gendir.
Kısaca anlatmak gerekirse; Homolog kromozomları verilen isim alel gen olarak bilinmektedir. Diğer bir deyişle biri anneden ve biri babadan gelen ve bireyin gen çiftini oluşturmuş olan genlere alel gen adı verilmektedir.
Bir gen içinde 2 alel bulunmaktadır. Biri anneden diğeri babadan gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Genlerde aynı karakteristik özelliği kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir. Örneğin göz rengini belirleyen genin ela rengi ortaya çıkaran versiyonu ile kahverengi rengi ortaya çıkaran versiyonundan her biri aleldir.
Yumurta, sperm gibi gametlerde sadece bir tane alel bulunur.
Genler. İnsan genomunda yaklaşık 30.000 civarı protein-kodlayıcı gen olduğu kestirilmiştir. İlk tahminlerde bu sayı 100.000 dolayındayken, dizi kalitesi ve gen bulma yöntemleri iyileştikçe gen sayısı aşağıya çekilmiştir.
Canlının kalıtsal özelliklerinden herhangi birini taşıyan DNA parçasıdır. Alel genler homolog kromozomların karşılıklı bölgelerinde yer alır.
Allel genler aynı harfle gösterilir.
Homolog kromozomları, alel gen olarak bilinir. Diğer bir tanımla ise, biri anneden ve biri babadan gelen ve kişinin gen çiftini meydana getirmiş olan genlere alel gen ismi verilir. Bu durum bireyler üzerinde çeşitlilik yaratır ve anne ile babadan gelen genler arasındaki en çok görülen etki fiziksel açıdan ortaya çıkar.
Allel olmayan gen etkileşimleri
Bazı karakterin oluşumunda birden fazla gen etkilidir. Farklı lokuslarda bulunan genler birbirleriyle çekinik ya da baskın olarak etkileşimde bulunabilir, diğer gen çiftinin etkisini maskeleyebilir ya da değiştirebilirler. Allel olmayan genler arasındaki bu etkileşimlere epistazis denir.
Bir türde aynı karaktere ait alel sayısının ikiden fazla olmasına çok alellilik denir. Alel sayısı kaç olursa olsun diploit bir birey bu alellerden sadece ikisini taşır. Bu alellerden biri anneden diğeri babadan aktarılır. Çok alellilikte genotip çeşidi sayısı ( n x (n+1) / 2 ) formülü ile hesaplanır (n alel sayısı).
Biri anneden diğeri babadan gelen ve bireyin bir gen çiftini oluşturan genlere alel gen yada alel genler denir.
Genotip çeşidi sayısı 3ⁿ formülü ile hesaplanmaktadır.
Kendileşme çaprazlamalarında n heterezigot karakter sayısı olmak üzere fenotip çeşidi sayısı 2ⁿ formülü ile , genotip çeşidi sayısı 3ⁿ formülü ile bulunmaktadır.
Her biri, bir karakterin farklı şekilde belirmesine sebep olan, tek bir gen lokusunun iki veya daha fazla sayıda olabilen alternatif şekilleri.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Canlılarda yeni alleller sadece mutasyonlar ile ortaya çıkarlar. Var olan allellerin mayoz bölünmede kombinasyonları ile de yani krossing over veya allel genlerin bağımsız ayrılması ile çok değişik sayıda varyasyon oluşur.
Her karakterden bir çift alel gen sorumludur. Bu alel gen çiftlerinden biri annenin yumurtasından diğeri ise babanın sperminden taşınarak, zigot oluşurken döllenme ile canlıya aktarılmıştır. Örneğin, bebeğinizin boy özelliği bir çift alel gen ile belirlenir.
Gen sayısı her kromozomda değişir. -Bu kromozomdaki bir genin kaç nükleotid den oluştuğuna bağlıdır. Mesela: A kromozomunun genlerinde 5 nükleotid varsa bu sayı B kromozomunda 3 olabilir.
Mesela bir canlının DNA zincirinde 15.000.000 adet baz (Nukleotid) dizisi olsun ve bu baz dizileri 1000'er adet olmak üzere 15 gruba ayrılmış olsun. İşte bu 15 tane grubun her biri birer gendir. İnsan hücresinde ise yaklaşık olarak 3 milyar adet gen bulunur.
Nükleer genom, her biri farklı bir kromozomda bulunan, en kısa 50 milyon nükleotit, en uzun 250-260 milyon nükleotid uzunluğunda olmak üzere 24 lineer moleküle bölünmüş yaklaşık 3,2 milyar DNA nükleotidinden oluşur. Bu 24 kromozom, 22 otozom ve iki cinsiyet kromozomu olan X ve Y'den oluşur.
Alel gen: Canlılarda tek karakter üzerine etki eden aynı veya farklı genlere alel gen denir. Örnek: Bezelyelerde meyve şeklinin yassı olması ile şişkin olmasını sağlayan genler birbirinin alel genleridir.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Gen lokusu: Bir genin veya DNA dizinin kromozom üzerinde bulunduğu yere verilen addır. Allel ise bir lokusta bulunan DNA dizisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri