Skrotal ultrasonografi yönteminde skrotum kesesi içerisinde yer alan testislerin değerlendirilmesi yapılır. Ses dalgaları ile elde edilen görüntüler bilgisayar ekranından takip edilir ve incelenir. Erkeklerde testislerde şişlik, sertlik, ağrı ve kızarıklık durumları olduğunda acil olarak yapılması gerekir.
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
Erkeklerde yumurtalıkların, çevresindeki meni kanallarının ve varikosel adı verilen damar genişlemelerinin incelenmesi için yapılır. Yumurtalık iltihapları, tümörleri, testis çevresindeki sıvı birikimleri, meni kanallarındaki kistler gibi rahatsızlıklarda ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Tetkik sırasında retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir. Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Tetkik öncesinde genital bölgede kıl temizliği yapılması tetkikin görüntüleme kalitesini olumlu etkiler.
Erkek çocuklarda Skrotal ultrason genellikle skrotum denilen kesenin içinde testisim yerini tam olarak tespit etmek için istenir. Böyle durumlarda kasık bölgesinde bazen da karında karının tamamı ultrason ile taranarak testisin yeri tespit edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Testis muayenesi ayakta yapılır, testisin kıvamı, büyüklüğü değerlendirilir. Testislerde varikosel olup olmadığı önemlidir. Sert ve ağrısız testis şişliği 17-40 yaş erkeklerde testis kanserini düşündürmelidir. Prostat kalın barsakla komşudur, muayenesi rektal tyolla (makattan) muayene ile yapılır.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Testis tümörlerinde tanı için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de çekilmektedir. Zira birçok kanser tümöründe olduğu gibi, tanıda geç kalınması tehlikeli olabilir.
Bütün testis tümörlerinin %10'unda erkekler doktora testis iltihabını tarif ederek gelirler. Doktor tarafından yapılan muayeneden sonra yapılacak ultrason incelemesi hemen hemen tama yakın bir şekilde testisteki kitlenin tanısını, büyüklüğünü bize gösterir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Üriner Ultrason (Üriner Sistem US)
Tetkikin yapılabilmesi için hastanın idrara sıkışık olması gereklidir. Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Skrotal ultrasonografi erkeklere yapılan bir tetkiktir ve testislerin/yumurtalıkların ve bu bölgedeki diğer yapıların değerlendirilmesi için yapılır. Testislerde ağrı, ele gelen bir şişlik gibi durumlarda istenebilir. Ayrıca yumurtalıkların olması gereken yerde olup olmadığına bakılır.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Testislerin içinde hissedilen ağrısız sert şişlik, testis kanserinin en önemli belirtileri arasındadır. Penisin arkasında bulunan deri kesede (skrotum) ağırlık hissi ve ani şekilde sıvı toplanması gibi durumlar olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine ulaştığında kasık ve sırt bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.
İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır. Mesanede meydana gelen durumlar değerlendirilir ve işlem bitince rapor haline getirilir.
Dokunma ile hissedilen ve genellikle ağrısız seyreden kitle veya şişlik, testis kanseri ile birlikte ortaya çıkan ilk belirtilerden biridir. Ancak bazı durumlarda ağrı da meydana gelebilir.
Testiste hissedilen şişliğin katı ya da içinin sıvı dolu olup olmadığı ultrasonografi sonucunda anlaşılabilir. Katı şişlikler genel olarak testis kanserine işaret eder. Ayrıca, kanserli hücrelerin yayılım alanının belirlenmesi amacıyla akciğer grafisi ve karın taramaları da yapılabilir.
En yaygın belirti testis içinde hissedilen genellikle ağrısız bir şişliktir. Şişlik serttir. Skrotumda ağırlık hissi olabilir. Skrotumda aniden sıvı toplanması da diğer bir belirti olabilir.
Kan tahlilinde alfafetoprotein (AFP), beta human koryonik gonadotropin (B-HCG), laktik dehidrogenaz(LDH)' ı içeren testis kanseri belirteçleri ve idrar tahlili önemlidir. Ayrıntılı testis ultrasonu bize teşhis için çok önemlidir.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Testiste kitle durumlarında çok kısa sürede üroloji doktoruna başvurmak gerekir.
Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
İleri evredekilerde dahil olmak üzere tüm testis kanserleri kemoterapi ile tedavi edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri