Amerikan Saç Dökülmesi Derneği'ne (AHLA) göre, erkeklerde saç dökülmesinin yüzde 95'i erkek tipi kellik olarak da bilinen androgenetik alopesiden kaynaklanıyor.
Türk erkeklerinin yüzde 60'ında kellik görüldüğü saptandı. Kelliğin yüzde 45'inin kalıtım, yüzde 35'inin ise stresten kaynaklandığı belirten Dr. Can Mermerci, ayrıca dengesiz ve yetersiz beslenmenin de kelliğe neden olduğunu söyledi.
Bu yiyeceklerin saç büyümesi için gerekli olan yüksek miktarda vitamin ve mineral içerme olasılığı çok daha düşüktür. Kosova bu listede yok. 21 ülkenin yer aldığı bu listede ilk sırayı Çek Cumhuriyeti alırken, son sırayı kel erkeklerin %29'uyla Yeni Zelanda işgal ediyor.
Mısır'dan elde edilen verilere göre, yaklaşık 5000 yıldır insanların kelliğe çare aradığı tahmin ediliyor. Yaşlanma nedeni ile erkeklerin yaklaşık %50'sinde, kadınların ise yaklaşık %20'sinde saç dökülmesi gözleniyor. Öte yandan saçımızın dökülüp dökülmeyeceğinin sırrı, atalarımızın genlerinde saklı.
Saç genleri halk arasında babadan alındığı şeklinde yanlış bilinmektedir. Yapılan son araştırmalar ile özellikle kalıtsal saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerin genlerini annelerinden aldıkları ortaya çıkarılmıştır. Saç geni anne ve babadan ortak paylar halinde alınsa da baskın gen annenin geni olur.
İlgili 39 soru bulundu
Saç dökülmesinde en önemli etken genler. Bugüne kadar hep babalar suçlandı. Ancak araştırmalar, saç dökülmesine sebep olan genlerin anne tarafından geldiğini gösteriyor.
Babam bu tür alopesi nedeniyle kelse ve hepsinden önemlisi ben bir erkeğim, onu geliştirmemiz mümkün olduğu için dikkatli olmalıyız. Genetik yasaları birden fazla faktöre bağlı olduğu için bu sabit bir kural değildir, dolayısıyla kellikten muzdarip olmamamız da söz konusu olabilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Erkek tipi saçların dökülmesinde her ne kadar çeşitli doğal tedavi yöntemleri olsa da en etkin sonuç sunan tıbbi tedaviler daha çok tercih ediliyor. Bu kapsamda kellik sorunu yaşam boyu yok edilebiliyor. Ancak tedavi süreci boyunca doktor talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Saç dökülmesi artık önlenebilir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi, saçlarda incelme ve o alanın tamamen saçsız halde ortaya çıkması ve tepe açıklığı ile görülürken, kadınlarda saç çizgisi gerilemez, taç biçiminde bir seyrelme görülür.
Bazı kişilerde saç dökülmesi olan bölgeleri kapatmak için de saç ekimi yapılmaktadır. Saç dökülmesinin birçok nedeni arasında en sık görüleni kalıtsal yani genetik kelliktir. Kalıtsal kellik, bir hastalık değil, kalıtım, hormon seviyeleri ve doğal yaşlanma sürecinin bir karışımının neden olduğu normal bir durumdur.
Hakkında yedeksubay olamaz kararı bulunmamak, Vücut yapısı düzgün, frengili, kel, yüzünde çiçek bozukluğu, çıban ve yanık izleri, dilinde pelteklik, kekemelik ve gözünde şaşılık bulunmamak, Erkeklerde 1.69, bayanlarda 1.60 cm'den kısa olmamak.
Kelliğe yol açan şey, testosteron hormonunun etkili bir şekilde parçalanmış dihidrotestosteron (DHT) adlı yan ürünüdür. Saçın içinde büyüdüğü yuva olarak tanımlanabilecek foliküllerin küçülmesine neden olur. Kelliğe neden olan folikül hassasslığı ise anneden geçen bir kalıtsal özelliktir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Tepe Bölgesindeki Saçların Seyrekleşmesi: Erkek tipi kelliğin en önemli belirtisidir. Tepe bölgesinde saçların seyrekleşmesi ile birlikte saçlar daha seyrek ve ince bir hal alır, bazı bölgelerde tamamen çıkar. Dökülen Saçların Artması: Kelleşme sürecinde saç dökülmesi artar.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, özellikle 30'lu veya 40'lı yaşlardan sonra saçlar incelir ve bir miktar sıklığı azalır. Bu süreç yaş ilerledikçe daha da artar, ancak çoğu zaman belirgin saç dökülmesi veya belirgin kellik durumuna gelmez.
Genç yaşta dökülen saçlar geri çıkar mı? Saç dökülmesi genetik olabilir ve erken yaşta başlayabilir. Ancak, uygun tedavi ve bakımla, saçlarınızın yeniden çıkması ve sağlığını kazanması mümkündür.
Erkek tipi kellik, kafa derisinde saçların dibindeki küçük çöküntülerin (saç folikülleri) genellikle belirli bir düzende yavaş yavaş küçülmesine neden olur. Saç kökleri küçüldükçe, tek tek saçlar incelir ve kısalır. Zamanla bu saçlar hiç çıkmamaya başlar.
Saç dökülmesi günümüzde en yaygın sorunlardan biridir ve her yaşta ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genç nüfus arasında sanıldığından daha sık görülür. Aslında, 30 yaşında alopesi gelişimi giderek daha yaygın hale geliyor.
Aşırı egzersiz ise vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak vücudun daha fazla DHT hormonu salgılamasına neden olur. DHT hormonu her ne kadar erkeklik hormonu olsa da bu hormonun fazla salgılanması saç dökülmesinin en büyük nedenidir.
“Taz” sözcüğünün “saçsız, kel” anlamlarının yanı sıra genişletilmiş biçimleriyle başka kullanımlarının da olduğu DLT'de belirtilmiştir. Bu kullanımlar “taz kōy”, “taz yir” ve “taz at” şeklindedir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri