Erkekler, 40 yaşından 50 yaşına kadar kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10'unu, 50 yaşından sonra ise her 10 yılda bir yaklaşık %25'ini kaybeder. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, andropoz döneminin kesin bir başlangıç yaşı da bulunmaz.
Halk arasında kadınlarda menopoz ile birlikte üreme yeteneğinin kaybolmasına karşın erkeklerde ömür boyu sperm üretiminin ve dolayısıyla üreme yeteneğinin devam ettiği bilinir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Aynı zamanda “erkek menopozu” olarak bilinen andropoz bazı erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı, erektil disfonksiyon ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tanımlanabilir.
Erkekler, 40 yaş ile 50 yaş arasında kandaki testosteronun yaklaşık olarak %10'unu kaybeder. 50 yaşın ardından ise her 10 yılda bir %25 düzeyinde bir azalma görülür. Bu oranla kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle andropoz dönemi için net bir başlangıç yaşı ya da zamanı bulunmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Andropoz, 40 yaş ve üstü yaşlı erkeklerde düşük testosteron seviyesi ile beraber cinsel tatminde azalma, depresyon, ereksiyon güçlüğü yaşaması durumudur. Erkek menopozu olarak da bilinen andropoz, yaşlanmaya bağlı hormon değişikliklerinden meydana gelir.
Andropoz, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları, uyku problemleri, kas ve kemik dokusunda azalma, öz güven kaybı, depresif ruh hâli, anksiyete, hırçınlık, enerji ve motivasyon düşüklüğü, vücut tüylerinde azalma, kalp ve damar bozuklukları gibi pek çok farklı sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş ve üstü kişilerle yapılan ankete göre, erkeklerin yüzde 55'inin, kadınların ise yüzde 35'inin cinsel isteklerinin yaşlanmaya rağmen devam ettiği görüldü. Bu da yaşlılıkla beraber cinsel aktivite sayısı azalsa bile haz verebilen bir cinsellik yaşamak mümkün olduğunu ortaya koydu.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testosteron seviyesinin normalden az olması kemik yoğunluğunda azalmaya, erkek kaynaklı infertiliteye, depresyona, obeziteye, empotansa ve kas kitlesinin kaybına neden olabilir. Vücutta artan yağ oranına bağlı olarak erkeklerde kalp hastalıkları ve diyabet gibi sistemik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Eğer yaşlanmaya bağlı bir andropoz mevcutsa kendiliğinden geçmeyebilir ve zaman içinde de belirtileri daha ağır olur. Farklı tıbbi nedenlerden dolayı andropoz ortaya çıkmışsa altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılması ile andropoz da ortadan kalkar.
Adropoz Nasıl Geçer? Andropoz genellikle erkeklerin yaşlanması ile birlikte ortaya çıkar ve bu nedenle tamamen geçmez. Ancak, andropozun belirtilerinin hafifletilmesi veya düzeltilmesi mümkündür. Andropozun tedavisi, genellikle testosteron replasman tedavisi ile gerçekleştirilir.
Andropoza Giren Erkeğin Çocuğu Olur Mu? Andropoza giren erkeklerin, testosteron seviyelerindeki azalmaya rağmen genellikle çocuk sahibi olma yetenekleri korunur. Bununla birlikte, andropozun bazı semptomları (örneğin, erektil disfonksiyon) doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
40 yaş civarına kadar hemen hemen her erkek bir sertleşme sorunu yaşayabilir ve birçokları gereksiz korkuya kapılır. Bu gereksiz korkular daha fazla sertleşme sorunlarına neden olur, sağlıklı, fiziksel ve cinsel açıdan aktif erkekler sertleşmelerini tıbbi müdahale olmadan tüm yaşlılık döneminde sürdürebilir.
Tedavide kullanılan ilaçları açıklayan Deveci, “Andropoz tedavisinde amaç düşük T'u yerine koymaktır. Replasman ağızdan, kas içine, cilt altına yolla yapılabilir. Seçim hasta ve hekim tercihine göre belirlenebilir. Kısa etkili cilt üzerine sürülen form T'nun sirkadien ritmini yakaladığı için tercih edilmelidir.
Andropoz "Yaşlanan Adam Sendromu" olarak da bilinir. Her erkek 30'lu yaşlardan sonra 10 yılda bir kanında bulunan testosteronun %10'unu, 50 yaşından sonra ise %25'ini kaybeder. 50'li yaşlar da andropozun belirtileri daha keskin hissedilebilir. Andropozda kadınlarda görülen menopoza benzer şikayetler görülür.
Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır. Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar.
Andropozun olumsuz etkisi
Araştırmalar ilişkiyi bitirme kararına vardıran sebeplerde özellikle sadakatsizliğin ve fiziksel yakınlık eksikliğinin öne çıktığını söylüyor.
Andropoz, Engin Günaydın tarafından Netflix için oluşturulan, ilk bölümü 8 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Taylan Biraderler'in yaptığı, senaryosunu Engin Günaydın'ın yazdığı dram ve komedi türündeki Türk internet dizisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri