İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere “Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde % 1'ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise %2'sini geçemez…” şeklinde uygulanır.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Ödenen Erken Kapama Cezası Nasıl Geri Alınır? Diyelimki bir vesileyle sizden alınan tazminat, kanuni orandan daha fazla. Bu durumda derhal banka müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatın ve fazla kesilen tazminat tutarının iadesini talep edin.
Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 37. Maddesi erken ödeme cezasının yasal dayanağını oluşturmaktadır. Erken ödeme başlıklı bu maddeye göre: (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Kredi erken kapatmak, kredi başvurusu yapmak ve sayılabilecek çok sayıda yanlış bilgi esasında, kredi notunda herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisi gibi kredi türlerinde, herhangi bir ceza ödemeden kredi borcunun tamamının ödenmesi mümkündür. Bazı özel durumlar veya daha farklı kredi türlerinde ise bankayla yapılan anlaşma hususları geçerlidir. Bu anlaşmaya göre kredinin belirli bir vadeden fazlası topluca kapatılamayabilir.
Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez” şeklinde sunuluyor.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden 15 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. 15 gün içerisinde başvuru yapılırsa ceza %25 oranında indirimli olabilmektedir. Fakat 15 gün doldurulmuş ise indirimden faydalanabilmektedir.
Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde kredi veren akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Böylece ilk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirildi.
bankanın verdiği kredinin henüz faizini tahsil edememesi, yani para kazanamaması sebebiyle müşteriden tahsil edebildiği komisyon.
Ceza tebliği sonrasındaki 15 gün içerisinde ödeme yapılması halinde mevcut cezanın belirli bir oranında indirim uygulanmaktadır. Ceza 30 gün içinde ödenmez ise de geçen her ay başı ceza toplam miktarının 5%'i ceza miktarına faiz olarak eklenecektir.
Vadenin azalmasına, daha kısa vadede borcun kapanmasına sebep olan ara ödeme borcun daha erken bitmesine sebep olarak kullanıcılara avantaj sağlıyor. Azalan vade nedeniyle, o vadelerin öngördüğü faiz oranı da ödenmiyor. Kullanıcılar faizden de tasarruf ederek borcun daha az faizle ödeyebiliyor.
Erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemi ile bu krediler vadesi dolmadan kapatılabiliyor. Başka bir deyişle 48 ay vade ile çektiğiniz bir krediyi bu işlem ile istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz ve 48 ay boyunca borç ödemenize gerek kalmıyor.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi kredi verene geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir. Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı.
Kredinde erken kapama, ara ödeme, erteleme, iptal, ödeme tarihi ve vade değişikliği taleplerin için 0 850 724 30 50 no'lu İletişim Merkezi'ni arayabilirsin.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Kredi notunun bir günlük ödeme gecikmelerinde dahi düşebileceğini asla unutmamalısınız. Notunuzu olumlu yönde etkilemek isterseniz birden fazla faktörü değerlendirmek zorundasınız.
Bu sisteme göre kredi kullanma olasılığınızın en düşük olduğu aralık 0 ile 699 puan aralığıdır. Kefil ve ipotek göstererek kredi kullanımı mümkün olan puan aralığı ise 700 ile 1099'dur. 1100 - 1499 puan aralığı daha az risklidir. İhtiyaç kredisi kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri