Alan Kullanımı: Güvenlik nedeniyle alan kullanımı vadi tabanları ve dağların alçak yamaçlarıyla kısıtlıdır. Alanda ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Vadi tabanlarında ise halk kendi ihtiyacı için sebze ve meyve yetiştirir. Daha yükseklerdeki köylerde hayvancılığın yanı sıra arıcılık yapılır.
Sulanan arazilerde tütün, pancar, patates ve meyve üretilmektedir. Tarım alanlarının %73,61'i ekili alanlardan oluşmaktadır, %25.24'ü nadas, %0,61 sebze %054'ü mera ve bağlıktır. Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir.
Bitlis'in ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80'i tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşır. Tarım: Ekime müsait arazinin çoğunda tahıl ekilir. En çok buğday ayrıca çavdar, darı, arpa, baklagillerden bilhassa fasulye yetişir.
Bitlis İli deniz seviyesinden 1545 metre yüksekliktedir. Arazi,Anadolu yaylasına nazaran daha yüksek ve daha girintili çıkıntılıdır, arazisinin % 71'i dağlık % 3'ü yayla , %10,4'ü ova , %15,6'sı dalgalı olup, değişik bir topografisi vardır.
Şehri ziyaret ettiğinizde Büryan Kebabı, Corti Aşı, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Ahlat Müzesi, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Cevap. Bitlis'te meşhur olan bir hayvan yoktur.
Bitlis tarihi yerleri içerisinde Bitlis Ulu Camii, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camii ve Kümbeti, Kadı Mahmut Camii, Tatvan Kalesi gibi mekanlar yer alıyor. Bitlis tarihi yerleri ve doğal güzellikleri listesinin üyeleri sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil.
Bitlis bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1'ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5' ini kapsamaktadır. İlimiz doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş, ve kuzeyden Ağrı illeri ile çevrilidir.
Bitlis ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
İsmi Makedonya Kralı Büyük İskender'in şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanlarından Bedlis'ten gelmektedir. Tarihsel yapıların ağırlıkta olduğu bir vadi içinde kurulduğundan “Vadideki Güzel Şehir” diye anılır.
Bitlis'in Hizan ilçesinde 5 bin 500 dekarda yetişen ve bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındık, hasat edilmeye başlandı. Bitlis'te fındık hasadı başladı. Hizan'a bağlı dokuz köyde yapılan hasat toplam 5 bin 500 dekarlık alanda yapılıyor.
Metalik madenler bakımından ildeki önemli metalik madenler, bakır-kurşun-çinko, krom ve nikel cevherleşmeleridir. İl genelindeki önemli bakır-kurşun-çinko sahası Narlıdere-Zizan sahası olup, burada %12.7 Pb, %34.4Zn ve %0.13 Cu tenörlü 5.000 ton muhtemel ve 9.000 ton mümkün rezerv bulunmaktadır.
Tatvan'ın meşhur tarihi özelliklerinden biri ipek yollarının üzerinde olmasıyla bilinmektedir. Tatvan ilçesi,köklü bir tarihe ve zenginliğe dayanmaktadır. Kervansarayları, kaleleri, türbeleri, çeşmeleri ,köprüleri ve mağaraları gibi bir çok yapıtlarıyla ilgi çekmektedir.
Yüzlerce yıldır kök boyaları ile yapılan kilimler, el yapımı yöresel ayakkabılar olan harik ve yine el yapımı hazırlanan çömleklerin en çok satılan hediyelik eşyalar olduğu şehirde dünyaca ünlü karakovan balı, ceviz reçeli, tulum peyniri ve otlu peynir de satın alabilirsiniz.
Bitlis'in 6 ilçesi bulunur. Bitlis'in ilçeleri: Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki, Tatvan.
Bitlis gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak; Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü gelmektedir. Buralar Bitlis gezisinin doğal güzellikleri kapsamında kabul görmektedir. Bitlis'in sembolü haline gelen Nemrut Dağı, Tatvan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bu dağ, aktif bir volkan olma özelliğine sahiptir.
788 bin Bitlisli nerede yaşıyor? 299 bin #Bitlis'te 221 bini #İstanbul'da 40 bini #Mersin'de 33 bini #İzmir'de 26 bini #Bursa'da 20 bini #Adana'da yaşıyor.
Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil belgesini alarak büryanın Siirt'e ait olduğunu tescillemiş olduk. Değerli kardeşlerimiz kızmasınlar büryan Siirt'indir." dedi. Pişirme ve sunuş teknikleri açısından iki ilde ciddi farklılıklar olduğunu vurgulayan Çalapkulu, bunun lezzete de yansıdığını ifade etti.
Bitlis'in Ahlat ilçesine ait, Bitlis'in yöresel tatlıları arasında yer alan Ahlat lokma tatlısı, çıtır çıtır ve bol şerbetli olmasıyla ünlü! Üzerine toz tarçın serperek servis edilen lokma tatlısını, sizinde yolunuz Bitlis'e düşerse mutlaka denemeden dönmeyin deriz..
Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında organik kovanlarda üretilen dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başlandı. Türkiye'de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis'te balın kalitesi bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri