Ertesi gün hapı yan etkileri nedeniyle yalnızca gebelik riski bulunan ve korunmasız olarak girilen cinsel ilişkilerden sonra ve en fazla ayda yalnızca 1 kez kullanılmalıdır. İstisnai olarak ilacın alınmasını takiben ilk 2 saat içerisinde kişi kusarsa bir doz daha ilaç kullanması gereklidir.
Ertesi gün hapı düzenli kullanım gerektirmemektedir. Korunmasız bir cinsel ilişki sonrasında bir veya iki doz seklinde kullanılabilir. Bu nedenle doğum kontrol ilaçlarından farklıdır ve doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır.
Ertesi gün hapının aşırı kullanımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden acil olmadığı sürece ve yılda 3'ten fazla alınması önerilmemektedir. Doğum kontrol yöntemleri arasında size uygun kontrol yöntemi doktorunuza danışarak tercih etmeniz gerekir." diye konuştu.
Ertesi gün hapı nasıl kullanılır sorusunun yanıtı şudur: Ertesi gün hapı, korunmasız bir ilişkinin ardından en kısa sürede, mümkünse 72 saat geçmeden, tek sefer ağızdan alınarak kullanılır ve nadiren kullanılması gereken bir ilaçtır.
Yapılan araştırmalara göre ertesi gün hapları %70 oranında gebelikten korumaktadır. Fakat bu korunmanın sağlanması için hapların doğru kullanılması gerekir. Ertesi gün hapları nasıl kullanılır? Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Ertesi gün hapı ayda 2 kere kullanılırsa ne olur? Ertesi gün hapı acil bir önlem olarak tasarlanmıştır ve düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Ayda 2 kere kullanılması önerilmez, çünkü hormonal dengesizliklere yol açabilir.
Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler. Yine de cinsel ilişkiyi takip eden ilk 120 saat içerisinde hala etkili olmayı sürdürür ancak etkili olma ihtimali %75'in altına geriler.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Ertesi gün hapı ilişkiden sonraki 3 gün içinde alındığı en erken dönemde etkili olan, gebeliği oluşmadan engelleyen ilaçlardır. Ertesi gün hapı uzun süreli bir koruma yöntemi değildir ve acil kontrasepsiyon yöntemleri içinde en sık tercih edilendir.
Ertesi gün hapı yoğun olarak Progesteron hormonu içermektedir. Bu sebeple bir ay içerisinde birden fazla kez kullanılması kadın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bir ay içerisinde ertesi gün hapı yalnızca 1 kere kullanılmalıdır.
Hormonlu olmayan tek ilaç ulipristal erken maddeye sahip olan Ella, en etkili ertesi gün hapıdır. Korunmasız seksten sonra 5 gün boyunca %98'e kadar etkili olduğuna ilişkin çalışmalar vardır.
En etkili olduğu zaman aralığı ise cinsel ilişki sonrasındaki ilk 12 saattir. 12 saat içerisinde alındığında koruyuculuğu yaklaşık % 90 civarındadır. 2. güne kalırsa % 75 3. güne kalırsa bu oran % 55 'lere kadar düşer. 3 günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul edilir.
Ertesi gün hapı, genellikle korunmasız cinsel ilişkiler sonrası veya başka nedenlerden dolayı plansız gebeliğin önüne geçmek için kullanılan tek kullanımlık ilaçlardır.
Tülin Kocatepe anlatıyor. Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir.
Genel olarak cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınması gereken haplar bu zamanın ardından etki etmemektedir. İlk 24 saat içinde kullanılan haplar gebelik oluşumuna %90-%98 oranında engel olurken ilk 48 saat içinde kullanılan haplarda gebeliğin engellenme ihtimali %75'e düşmektedir.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Ertesi gün hapı içtikten 2 ile 4 hafta sonra bir adet kanamasına benzer ama adet kanaması olmayan bir sökülme kanaması gelebilir. Ancak ertesi gün haplarının koruyuculuğu %100 gebelikten engelleme olmadığı için mutlaka kanda gebelik testi bhcg ile gebelik olmadığı doğrulanmalıdır.
Doğum kontrol hapı 7 günlük arada da korumaya devam eder.
Yetişkin kadın bireylerin tampon, doğum kontrol ve ertesi gün hapına ve kürtaja erişimleri temel sağlık hakkı kapsamında yer alır.
Ertesi gün hapının sağladığı korumanın özellikle preovulasyon olarak ifade edilen yumurtlama öncesi dönemde oldukça yüksek olduğu kabul edilir.
Gebeliği önlemek ve hormonal bozuklukların tedavisinde kullanılan Yasmin 21 Film Tablet fiyatı 2008 yılında 15.08 TL'den satılırken 2022 yılında 189 TL'ye yükseldi. ***Ürün beyaz reçete ile satılmaktadır.
Sonuç olarak, ELLA® yumurtlamayı erteler. ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir. ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Ertesi gün hapları genellikle korumasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Bu 72 saat içerisinde ise ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme oranı o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca 72 saatin sonunda alındığı takdirde ise gebeliği önleme etkisi kalmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri