Eş anlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu hâlde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler isim, nam, ün, şöhret, sayma, sayılma kelimeleri olmaktadır. Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler arasında en çok kullanılan ise isim kelimesi olmaktadır.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
İSİM EŞ ANLAMLISI
İsim sözcüğünün eş anlamlı kelimesi ad sözcüğüdür. Bu iki kelime birbiri yerine kullanılabilir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Yasa kelimesinin eş ve yakın anlamlısı, anlamdaşı Kanun sözcüğüdür.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeleri okuduğumuz zaman ya da defterimize yazarken farklıdır. Ancak anlamları aynıdır. Mesela şimdi bu konuda bazı örnekler verelim ve eş anlamlı kelimeleri anlamaya çalışalım.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan (kelimeler), anlamdaş, müradif, müteradif, sinonim anlamına gelir. Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
İsim sözcüğünü alternatif olarak aynı zamanda farklı eş anlamlı kelimeler ön plana çıkar. Özellikle ilk eş anlamlı kelime olan, 'Ad' sözcüğünün daha fazla kullanıldığını dile getirmek gerekir.
Bundan başka ecr (mükâfat, sevap), rahmet, rahmetullah, rızkun kerîm (değerli nimet) kelime ve terkipleri de bulundukları âyetlerin anlatım özelliklerine göre cennet mânasını ifade etmektedirler.
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir. - Bazı durumlarda anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler, birbirinin yerini tutamaz. Örnek: "Kara bahtlı" kelime grubunda kara kelimesinin yerine siyah kelimesi kullanılamaz.
Kısaca yazılışları ve okunuşları farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Neden kelimesi ise Türkçe bir kelimedir. Aynı zamanda illet, münasebet, ne, ne için, niçin, niye kelimeleri de neden kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
BÜYÜK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Büyük kelimesinin eş anlamlıları "iri" ve "kocaman" şeklinde belirtilmektedir. Aynı zamanda "yaşlı" ve "dev" kelimeleri de büyük kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Tek bir eş anlamlısı olmayan doğu kelimesi şark ve maşrık ile aynı anlama gelir. Yani doğu, maşrık ve şark aynı anlamlarda kullanılan eş anlamlı sözcükler olarak karşımıza çıkar.
Yemek kelimesinin, en çok kullanılan eşanlamlısı 'aş' kelimesidir. Ayrıca yemek yeme, yiyecek, lokma, ısırmakta anlamdaşı olarak karşımıza çıkar.
Öğrenci kelimesi eş anlamlı olarak talebe üzerinden değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri