Bu şartlar kanunlara göre belirlenmiştir ve esaslarından biri de aile bütünlüğünü korumaktır. Eş durumundan tayin hakkından yararlanabilmek için evliliğin nikâh akdi ile başlamış olması gerekir. Bu süre nikâhın yapıldığı tarihten itibaren başlar. Nikâh tarihinden itibaren gerekli belgeler toplanarak başvuru yapılır.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Polislerin eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de polis olmasına gerek yok. Taraflardan biri düz memursa yine eş durumundan tayin istenebilir. Emniyet personeli atama dönemi her yıl Mayıs ve Haziran ayında yapılmaktadır. İlk atama döneminde eş tayini yapılabilir.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
İlgili 26 soru bulundu
Eşlerin her ikisinin de kamu personeli olması durumunda Sözleşmeli kamu personelleri için fiilen en az 1 yıl çalışmış olmak, kadro almış kamu personelleri için en az 4 yıl çalışmış olunması durumunda eş durumu nedeniyle tayin talebinde bulunulabilir.
Sağlık Bakanlığı eş durumu tayinleri için başvurular 30 Ocak 2024 – 05 Şubat 2024 tarihleri arasında alındı.
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
B - 2. BOŞANMA DURUMUNA BAĞLI TAYİN (16. MADDE 2. FIKRA (C ) BENDİ) - D ve C hizmet grubu illerden birine ya da halen görev yaptığı hizmet bölgesi ve grubu esas alınarak alt bölge tayini ile boşanma tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere atanabilir.
Eş durumu özrü nedeniyle naklen tayin talebinde bulunacak personelden istenecek evraklar MADDE 2- a) Başvuru Dilekçesi, b) Eşinin çalıştığını gösterir hizmet belgesi, c) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak prim gün sayısını gösterir belge, ç) Aile cüzdanı fotokopisi.
Memurların eş durumu tayin hakkı, evli memurların eşlerinin çalıştıkları yerlerdeki kamu kurumlarına atanmalarını veya tayinlerini kolaylaştıran bir haktır. Bu hak temel olarak Anayasamızın 41. Maddesinde düzenlenmiştir.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
6. Eş Durumu Nedeniyle Tayin Talebinin Reddi ve İptal Davası Şartları oluşan ve yasal mevzuata uygun olarak yapılan eş durumu nedeniyle tayin talebinin ilgili kurumlarca reddedilmesi halinde bu ret kararının iptali talebiyle dava açılması mümkündür.
Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık ve eş durumu özürleri nedeniyle il içinde yer değiştirme isteğinde ...
5- Eşi kamu personeli olan naklen atanması mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunan sözleşmeli personel, boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla eş durumu tayini talebinde bulunabilecek.
(2) Bu madde gereği atananlar, ayrıldıkları il ve/veya birime iki yıl geçmeden naklen atama talebinde bulunamazlar.
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Kamu hizmetlerinin sürekliliği ilkesi uyarınca, kamu hizmet- lerinin aksamadan sunulmasını teminen, kamu görevlilerinin eş durumu ve aile birleşimi nedenleriyle başka yere tayin taleplerine birtakım sınırlamalar getirilmesi hukuken mümkündür.
Sağlık Bakanlığının ilgili yönergesinde eş durumu; (1) “Eş durumu nedeniyle il'ler arası yer değişikliği için boş sözleşmeli personel pozisyonları her yıl ocak ve temmuz aylarında Bakanlıkça tespit ve ilan edilir. Bu pozisyonlara yerleştirme kura ile yapılır.
b) Esasların Ek 3 üncü maddesinden de anlaşılacağı üzere, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği mümkün bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin kurum içerisinde yer değişikliği ise, belli şartlar altında kurumun hizmet icapları, eş durumu ve sağlık sebepleriyle yapılabilmektedir.
Eş durumu tayininde hizmet puan şartı aranmayacak.
Madde 12 – (Değişik: 30/6/2014-2014/6578 K.) Sağlık, aile birliği ve can güvenliği mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir.
İstifa sonrası yeniden atananlar ile kurumlar arası naklen atananlar atandıkları illerde en az iki yıl, kuruluşlarda 3 yıl çalışmadan, bu yönetmelik ve genel yönetmelikle belirlenen mazeretler dışında atanma talebinde bulunamazlar.
Devlet Hizmeti Yükümlüsü (DHY) olarak atanan personel için DHY' sini tamamlamış olmak şartıyla atandığı ilde 2 yıl çalışmış olma şartı aranmayacaktır. 5. a) Bu kuraya müracaat edecek personel yalnızca iller arası tercih yapabilecektir. tamamlamaması şartıyla aynı il içinden de tercih yapabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri