Emzirme döneminde aşırı tuz tüketimi, tuzlanıp saklanan sebze ve balık gibi besinler, aşırı tuzlu salamura yapılan gıdalar anne sütünü azaltıcı etkiye sahiptir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar nikotin ve alkolün anne sütünün üretimini ve kalitesini azalttığı yönündedir.
Anne Sütü Neden Azalır? Yapılan araştırmalar, annenin yoğun stres altında olması, yanlış emzirme pozisyonu, yetersiz beslenme gibi sebeplerle anne sütünün azalabileceğini göstermektedir.
Emziren anneler ağır egzersizden mutlaka kaçınmalı. Çünkü ağır spor ve egzersiz sütte laktik asidi artırdığı için bebek anne sütünü reddedebilir. Emziren anneler için; yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egzersiz daha uygun.
Bebeği sütten kestikten hemen sonra anne sütü kesilmez. Annenin hormonlarına bağlı olmakla birlikte bir süre daha süt gelmeye devam edecektir. Bu da ortalama üç ay gibi bir süreye denk gelir. Bebeğin sütten kesilmesini takip eden ilk üç ay boyunca anne meme ağrısı çekebilir veya süt gelmeye devam edebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Anneler spor yapmanın anne sütünü etkileyeceğini düşünür. Ama spor yapmak anne sütünün miktarını, tadını, bileşimini etkilememektedir Eğer anne çok yoğun spor yaparsa anne sütünde laktik asit miktarı artış gösterebilir.
Emziren anne diyetinde hızlı kilo vermek için düşük kalorili beslenilirse anne sütünde azalma olabilir. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme anne sütünü azaltır. Annenin hızlı bir şekilde kilo verme isteği de süt salgısını azaltabilir.
İlk 6 aydan sonra iyileşme sürecinin sonuna geldiğinizi hissettiğinizde 15 dakikalık yürüyüşlere başlayabilirsiniz. İlerleyen süreçlerde her hafta yürüyüş sürenizi 5 dakika artırarak yürüyüşlerinize devam edebilirsiniz. Doğumdan sonra yoga egzersizleri ile hareket kabiliyetinizi arttırabilirsiniz.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Süt pompası kullanımına başlayacak annelerin en çok merak ettiği konu, bu pompalar nedeni ile sütlerinin azalıp azalmayacağıdır. Süt sağma makineleri, kesinlikle annelerin süt miktarında olumsuz bir etki göstermez.
Halk arasında adet olunca “anne sütü kesilir” şeklinde bir algı yaygındır. Bu, tam olarak doğru değildir. Anne adet olmasına rağmen aylarca emzirmeye devam edebilir.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Gece acıkmalarınızı leblebi, yulaf yoğurt meyve karışımı, yoğurt yanında galeta, kefir tüketerek bastırabilir, aynı zamanda kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Helva, şekerli komposto, baklava gibi yüksek kalorili ve kilo artışına neden olabilecek şekerli besinler sütünüzü artırmaz.
Bunun için doğumdan altı ila sekiz hafta sonra doktorunuzun vereceği tavsiyelere sıkı sıkıya uymalısınız. Spor yapmaya ancak bir ay kadar sürecek olan iyileşme sürecinin ardından başlayabilirsiniz. Bu kas eski formuna kavuşmadan spor yapmanız halinde vajinal ve rektal sorunlarla idrar kesesi sorunları yaşayabilirsiniz.
Genellikle doğumdan 1 hafta sonra kendinizi daha iyi hissettiğinizde başlamanızı öneririm. Sezaryen ile doğumda ise 3 hafta sonra egzersize başlamak idealdir. Gün içinde 20 – 30 dakika aktif olun. Doğumdan hemen sonra başlanacak ilk egzersiz germe egzersizleri olmalıdır.
Emziren annenin günlük enerji ihtiyacı 500-700 kcal arasında olmaktadır.
Sütünüzü arttırmak için en başta bebeğinizi saatte bakmaksızın emzirmek çok çok önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk 10 gün sütün olgunlaşma sürecidir. Bu süreçte bebeğinizin rehberliğinde bol bol onu emzirmek, sütünüzün belli bir forma girmesini, olgunlaşmasını sağlayacaktır.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri