Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Eş Sesli Kelimeler (Sesteş)
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
İlgili 40 soru bulundu
Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır. Buda kelimenin sesteş olduğunu rahatlıkla gösterir.
Eş sesli kelimelere örnek cümleler :
Ayakkabısının bağını düğümleyip arkadaşının bağ evinden uzaklaştı. Onun yüzünden yüz yerde yüzüm kızarıyor. Her yaz yaylaya çıkar, orada yarım kalan hikayesini yazmaya çalışırdı. Kır saçları rüzgarda dalgalanıyordu.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Ten kelimesi denilince akla sadece insan vücudunun dış kısmı,cilt veya vücut gelmektedir.Tek bir anlamı olduğu için Sesteş DEĞİLDİR.
Bu söylenen kelimenin eş seslisi vardır. Tamı tamına 2 tane anlamı olan yedi kelimesi hem sayı anlamına hem de bir yemeği tatmak anlamına gelir.
Arı kelimesi de eş sesli kelimelerden birisi olarak bilinmektedir. Arı kelimesi hem bir böcek türüdür hem de saf anlamına gelmektedir. Bu durumda eş sesli yani sesteş bir kelime olduğu söylenebilir. Eş sesli kelimeler, yazılışları anlamlı ancak anlamları farklı olan kelimeler olarak bilinmektedir.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Saç kelimesi eş sesli bir kelimedir. İnsan vücudu üzerinde bulunan bir yapıyı ifade ettiği gibi, fiil olarak 'saçma' eylemi olarak da kullanılmaktadır. İnsan saçı olarak isim yönü ile kullanmış olduğumuz 'saç' sözcüğünün sesteş anlamı 'etrafa saçmak' anlamına gelen sözcüğü karşılamaktadır.
Eşya: Eş sesli değil. Araç gereçlerin bütününe eşya adı verilir.
Açıklama: Benim kelimesi hem kişilik zamiri olan bendir hemde vücutta yüzde çıkan siyah lekelerdir bu yüzden eş seslidir. > Yazılışları ve okunuşları aynı olup anlamları bakımından farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denilir.
Sandal, sesteş bir sözcüktür.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Beş ile ilgili cümleler :
-Beş kelimesi eş sesli bir kelime değildir. -Beş elma aldım.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Un kelimesi eş sesli bir kelime değildir. Sadece tek bir anlamı vardır.
✦Kapalı derken bir açık olmama durumu var ve gizli, saklı anlamında olduğu için eş sesli kelime olur. ✦Yazılışları ve okunuşları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere eş sesli denir.
Hayır kırk kelimesi eş sesli değildir. Zıt anlamı da yoktur.
Yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denmektedir. Özellikle gündelik hayatımızda bu kelimeleri çok sık kullanırız. Hem okulumuzda hem de evimizde ve dışarı çıktığımız zaman cümle içerisinde bu kelimeleri kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri