Eş'ârîyye veya Eş'ârîlik, (Arapça: الأشعرية, çoğ. الأشاعرة) İslâm içinde bir teoloji ekolü ve Sünnî itikadi mezheplerinden birisidir. Kurucusu Ebü'l Hasan Eş'arî'dir.
Eşarilik, 3. asrın başlarında Ebü'l-Hasan Ali b. İsmâil el-Eş'arî ile ortaya çıkan ehli sünnet mezheplerinden birisidir. Eşari mezhebi selefilik mezhebinin tersine inanç konularında akla da değer vererek, âyet ve hadislerin yanında aklî deliller de kullanmıştır.
Hadis ve ayetlerin akıl ile temellendirilmesi gerektiğini savunan Eşariler, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhepleri tarafından ''ehl-i bidat'' olarak adlandırıldı. Eşarilik mezhebinin kurucusu, görüşleri, özellikleri ve alimleri hakkında detaylı bilgiler derledik.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine bağlıdırlar.
İlgili 37 soru bulundu
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Hanefi mezhebi, İslam dini içerisinde sünni fıkıh mezheplerinden birisini oluşturmaktadır. Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Eş'ârî, Selefiyyeye geçtikten ve Eş'ariyye ekolünün temsilcisi olduktan sonra sıfatları kabul eden Ehl-i Sünnet'e "Eş'ârîyye" denilmiştir.
Vahyi Allah-insan ilişkisinin merkezine yerleştiren Eşârî yaklaşım, her ne kadar Allah'ın insana ilk vacip kıldığı şeyin akıl olduğunu savunsa da, hareket noktası açısından Mutezile'nin ortaya koyduğu teolojik sistemden bütünüyle ayrılmaktadır.
Farklı mezhepten kadın ve erkeğin evlenmesi caizdir. Kadın evlendikten sonra kocasının mezhebine geçmek zorunda değildir.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir. En önemlilerinden biri ve ilk olarak şekilleneni, halifelik tartışmaları sonucu ortaya çıkan Şia'dır. Haricîler ve Vahhâbîler de sayılabilir.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir. İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır.
Mâtüridîlik (Arapça: الماتريدية), Matüridî'nin kurduğu, Hanefî Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı A'zam'ın düşüncesini tâkip eden, akla önemli bir yer veren İslam dini itikad mezhebidir. Türkiye, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde yaygındır.
Hocası Cübbâî'nin etkisiyle gençliğinde Mu'tezilî görüşleri benimsemesine, hatta bunları savunan eserler yazmasına rağmen 300 (912-13) yılı civarında bir cuma günü Basra Camii'nde Mu'tezile'den ayrılıp Ehl-i sünnet'e intisap ettiğini ve Ahmed b.
Mâturidilere göre, kafirler iman ile mükelleftir, amel ile mükellef değildir. Eşarilere göre ise, kafirler hem iman hem amel ile mükelleftir. Mâturidilere göre, Allah, bir şeyi güzel olduğu için emreder; çirkin olduğu için ise yasaklar. Eşarilere göre, eşyada veya insan fiilerinin aslında iyilik ve kötülük yoktur.
Eş'arî kelâmcılarının çoğunluğuna göre iman Hz. Peygamber'i, vahiy yoluyla Allah'tan alıp tebliğ ettiği ve bize kadar sağlam yöntemlerle ulaşan hususlarda kalben tasdik etmekten ibarettir. Eş'arî başta olmak üzere Beyhakī ve Beyzâvî gibi bazı âlimler ise kalpteki tasdikin dille ifade edilmesini de şart koşmuşlardır.
Bu makalede Eş'ariliğin kurucusu Ebü'l-Hasan el-Eş'arî'nin ha- yatı ve onun düşüncelerine şekil veren hocaları ele alınmaktadır. Ayrıca Eş'arî'nin öğrencilerinin, kendisinin görüşlerinin yayılma- sına olan esaslı katkılarının yanı sıra, onun eserleri hakkında da bilgi verilmektedir.
Allah'a hiçbir şeyin vacip olmayacağı görüşünü benimseyen Eş'arî, bunu ispat etmek için, senaryo şeklinde bir “üç kardeş meselesi” tasarlamış ve hocası el-Cübbaî'ye biri mümin, diğeri kâfir, üçüncüsü de henüz çocukken ölen üç kardeş hakkındaki kanaatini sormuştur.
Eşari kimdir? - Yeni Akit. Küçük yaştan itibaren ilim tahsiline yönelen Eşari, eser yazmak, münazaralara girmek ve kıymetli talebeler yetiştirmek suretiyle büyük hizmetler yaptı. Tam adı Ebu Hasan el-Eşari olup, Milâdi 874 yılında Basra'da doğmuş, Miladi 936 tarihinde Bağdat'ta vefat etmiştir.
Ehli Sünnet, peygamber ve sahabesinin yolundan gidenler ve onun sünnetini birebir uygulayanlar demektir. Bu kelime aynı zamanda Sünni mezheplerin tamamını içine alan geniş kapsamlı bir terimdir. Dört büyük Sunni mezhep, sırasıyla Hanefi, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhebidir.
Bu mezheplerin imanları, Eshab-ı kiramın ortak imanıdır. İmanda ayrılık caiz olmaz. Bu dört hak mezhebe, (Ehl-i sünnet) denir. Bu dört mezhepten hiçbirine uymayana mezhepsiz denir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
Bektaşilik, içerisindeki Sünnî unsurlar çerçevesinde ele alındığı zaman, genel olarak bunların Hanefi-Mâtûrîdî özellikler taşıdığı, dolayısıyla önemli ölçüde Hanefi-Mâtûrîdî din anlayışının hâkim olduğu görülecektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı da, büyük ölçüde Hanefi-Mâturîdîlikten beslenmektedir.
“Sünni” aynı zamanda kelime olarak ayrıca “Gelenek insanı” anlamını taşır. Buradaki gelenek kelimesi peygamberin günlük yaşamda yapmış olduğu davranış ve hareketleri temsil eder. Sünniler Kuran'da bahsi geçen tüm peygamberlere saygı duyar ve Hz. Muhammed'i son peygamber olarak görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri