Esersiz şair olarak bilinen ve bu durumdan dolayı eleştirilen Yahya Kemal Beyatlı 1884 yılında Üsküp'te dünyaya gelmiştir. Şair, düşünür ve diplomat kimliklerinin yanı sıra son derece renkli bir kişilik olarak edebiyat tarihimizde yer edinmiştir.
Yaşamı boyunca evlenmeyen Beyatlı; hiçbir zaman kitap yayımlamamıştır. En çok eleştiriyi de bu konuda almıştır. Görüşlerine muhalif olan kesim tarafından “Esersiz Şair” olarak nitelendirilmiştir.
' (Beyatlı, 2005a: 266) Yahya Kemal'in 1912'de Türkiye'ye döndükten sonra bu mülâkatın yapıldığı yıla kadar geçen sürede yalnızca 23 şiiri yayınlanmış bulunmaktaydı. Bunların da 20'si sadece iki yıl içinde, 1918 ve 1919 yıllarında çıkmıştır. O sebeple onun için “şiirsiz şair" yakıştırmasının uygun görülmesi doğaldır.
Yahya kemal Beyatlı şiir anlayışı Saf (Öz) şiir anlayışıdır. Öz şiir divan şiirinin biçim yapısından faydalanarak geliştirilen anlayıştır. Saf şiir, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in başlatıp geliştirdiği ve sonrasında birçok şairin de benimsediği şiir anlayışı olmaktadır.
Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, (2 Aralık 1884, Üsküp - 1 Kasım 1958, İstanbul), Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Cahit Sıtkı, hece veznine ve kafiyeye oldukça bağlı kalan ve şekle düşkün bir yazardır. Hece ölçüsünde değişmeyen kalıpların duraklarını atarak heceye yeni bir soluk kazandırmıştır. Garip akımından etkilenerek yazdığı serbest şiirleri de bulunmaktadır. Dili mükemmel kullanma endişesi taşımaktadır.
Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı ve parlak biçemi nedeniyle döneminin diğer yazarlarından daha fazla tanındı. “Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Yahya Kemal Beyatlı ( 2 Aralık 1884, Üsküp – 1 Kasım 1958, İstanbul ), şiirlerini bir kitapta toplamamış olsa da bilinen 14 adet eseri bulunan, eserlerinde vatan hasreti, düşünceleri ile tarih, coğrafya konularını şiirlerine yansıtmış Türk şair, yazar, siyasetçi ve diplomattır.
Yahya Kemal, çocukluğundan itibaren tasavvufa ilgi göstermiştir. O, inanç ile milli kültür arasında bağ kurmuş ve bu geçişin de tasavvuf yoluyla olduğunu savunmuştur. Bu bağın temellerinin, özellikle ilk Türk mutasavvıfı olan Ahmet Yesevi tarafından atıldığını benimsemiştir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Yahya Kemal'in şiirleri işte bu dünyanın ve bu toprakların en dağdağlı, karışık dönemlerinin içinde yazılmış şiirlerdir. Üstelik 'kitapsız şair'dir Yahya Kemal, yani yaşarken hiçbir kitap yayınlamıyor. Çünkü “Mısra namusumdur” diyor.
Yahya Kemal‟in milliyetçilik duyguları bilinçli bir biçimde, Paris‟te uyanmaya başlamıştır. 19 yasında Paris‟e giden Yahya Kemal, oradaki Jön Türklerin Abdülhamit‟e karşı oluşları, “milliyetçilik” düşüncesini geliştirmiştir. Aynı zamanda Yahya Kemal kısa bir süre Turancılık akımından etkilenmiştir.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir. Türk edebiyatı tarihi içinde "Dört Aruzcular"´dan biri olarak kabul edilir (Diğerleri Tevfik Fikret, Mehmet Âkif Ersoy veAhmet Haşim´dir).
Yahya Kemal'in bir dönem Nazım Hikmet'in hocası olduğunu biliniyor. Ancak, Yahya Kemal'le annesi Celile Hanım arasındaki duygusal yakınlığa, Nazım Hikmet'in "Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz" notuyla tepki göstermesi bu hoca öğrencilik ilişkisini sona erdiriyor.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Vatan Mersiyesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in, 93 Harbi'nden sonra Rumeli topraklarının işgal edilmesi üzerine arkadaşı Deli Hikmet ile birlikte yazdığı bir mersiyedir. Vatana yardım eli uzatacak kimsenin olmaması, şiirde en çok üzerinde durulan düşüncedir.
Öztaş, Atatürk'ün, 13 Ocak 1920'de TBMM'de Namık Kemal'in "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, yok mudur kurtaracak baht-ı kara maderini" sözlerini kullandığını, ardından da "Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini, bulunur kurtaracak baht-ı kara maderini." dediğini dile getirdi.
Namık Kemal ilk romanı olan İntibah'ı 1876 yılında yayımlamıştır. İntibah kitabı tarihimizin ilk roman çalışması olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri