Anti HBs testi (HBsAb testi), daha önce hepatit B bulaşmış kişilerin sağlık durumlarını değerlendirmek için yapılabilir. Hastanın enfeksiyon durumunu, kronik veya akut olduğunu gösterir. Kişinin iyileşme durumu da anti HBs testi ile takip edilebilir.
Pozitif/reaktif anti-HBc IgG tahlili genellikle kronik bir enfeksiyona işaret eder. Hepatit B e-Antijeni (HBeAg) – Bu, enfekte karaciğer hücrelerinden kana salınan Hepatit B virüsünün ürettiği bir viral proteindir. Bu tahlil çok aktif viral replikasyon sonucunda kanda ne kadar virüs bulunduğunu tespit eder.
Hepatit B Yüzey Antikoru (AntiHBS): Hepatit B koruyucu antikor varlığının saptanması için yapılan test AntiHBS testi olarak adlandırılmaktadır. Eğer bu testin sonucu pozitif çıkarsa kişinin geçmişinde Hepatit B virüsüyle enfekte olma öyküsü var demektir. Antikor sahibi kişi, bunun farkına varmamış bile olabilir.
Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır.
Akut Hepatit B virüsü enfeksiyonu, Hepatit B virüsüne maruz kaldıktan sonra ilk 6 ay içinde oluşan kısa süreli hastalıktır ve şu şikayetlere yol açar: Ateş, bitkinlik, iştahsızlık, bulantı ve/veya kusma. Sarılık (sarı cilt veya göz rengi, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) Kas, eklem ve mide ağrısı
İlgili 27 soru bulundu
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder.
Hepatit B testleri kan tahlili yoluyla yapılan testler arasındadır. Hastanın pozitif ya da reaktif sonucunda olduğunu gösterir. Normal yolla alınan kan laboratuvara gönderilerek inceleme bırakılır. Gelişen teknolojiler sayesinde kısa sürede sonuçlar alınır.
Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır. Teşhis konulduktan sonra hastalar genellikle hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Yatak istirahati ve belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Akut hepatit B enfeksiyonu esnasında nadiren fulminan hepatit adı verilen ağır tablo gelişebilir.
Anti HCV testinin pozitif olması, kişinin vücudunun Hepatit C virüsüne karşı antikor ürettiği ya da farklı bir deyişle kişiye Hepatit C virüsünün bulaştığını gösterir. Anti HCV testinin negatif olması ise kişiye hepatit C virüsünün bulaşmadığı ya da bulaşmış olsa bile vücudun henüz antikor üretmediğini gösterir.
HbsAg (yüzey antijeni) bulaşmayı izleyen 15-180 gün sonra ( kuluçka dönemi) kanda tespit edilebilir. 2-6 ay süren akut hepatit döneminde kanda mevcuttur. Hastaların %90'ında bu süre sonunda kanda kaybolur. %10 kişide ise ömür boyu müspet kalır.
Hbsag Testi Nerede Yapılır? Test doğrudan doktor klinik merkezinden uygulanır. Dolaysıyla hbsag test hafta içi 5 gün boyunca güvenle yaptırabilirsiniz. Ayrıca bu testi tercihiniz doğrultusunda devlet ve özel hastane üzerinden de yaptırabilirsiniz.
HBSAG normal değerlerinde negatif olması hastalığın olmadığı anlamına gelir. Normal değeri ise 1'in altındaysa sonuç negatiftir. Sonuçların 1'in üstünde çıkması ise HBSAG testinin pozitif olduğu anlamına gelmektedir. Bunun dışında bu hastalığa bağışıklık kazanmış kişilerde sonuçlar 100 gibi yüksek değerler görülür.
Kan testleri: Vücuttaki hepatit B virüsünün belirtilerini tespit etmek ve virüsün akut veya kronik olup olmadığını belirlemek için yapılır. Ayrıca b asit bir kan testi, duruma karşı bağışık olup olmadığınızı da belirleyebilir.
“Anti HBs değeri kaç olmalı?” sorusuna verilecek cevap şöyle açıklanabilir: Gerek hastalığı geçirerek, gerekse aşı şeması sonrası kanda oluşacak Anti HBs değerinin ≥10 mIU/mL olması koruyucu düzeyde antikor oluştuğunun bir göstergesidir. Değerin bu düzeyin altında yani <10 mIU/ml olması istenen bir durum değildir.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor. Eğer ileri analiz gereken bir durum varsa hastaneye yönlendiriliyorsun. Aile Sağlığı Merkezinin içinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30-65 yaş aralığındaysan HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsin.
"Pozitif" veya "reaktif" HBsAb (veya anti-HBs) test sonucu kişinin hepatit B aşısına başarıyla tepki gösterdiğine veya akut bir hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğine işaret eder. Bu sonuç (negatif bir HBsAg sonucuyla birlikte) gelecekteki bir hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışık (korunmuş) olduğunuzu gösterir.
Hepatit B kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için anti hbs testi kan numunesi alarak yapılmaktadır. Alınan kan örneği laboratuvara gönderilerek incelenir. Anti hbs sonuçlarına göre pozitif ya da negatif olarak değerlendirme yapılır.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Bir hepatolog (karaciğer hastalıkları uzmanı), gastroenterolog veya hepatit B'ye aşina bir aile hekiminden randevu almanız gerekir. Doktor hepatit B virüsünün vücudunuzda ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerinizin sağlığını izlemek için kan testleri ve belki de bir karaciğer ultrasonu isteyecektir.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
HBV, vücut dışında en az 7 gün canlı kalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Virüsü taşıyıcı bir böcek veya hayvan yoktur.
Hepatit B Belirtileri Nelerdir? Hepatit B belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir ve farklı zamanlarda şiddetli veya hafif şekilde kendini gösterebilir. Belirtiler genellikle infekte olduktan 1 ila 4 ay sonra ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri