Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir.
Eşitlik, toplum içindeki bireylerin aynı haklara sahip olması anlamına gelen evrensel bir kavramdır. Bunun dışında iktisadi ve etik açıdan da eşitlikten bahsetmek mümkündür. Örneğin bir kişinin ayıplanıp eleştirildiği bir davranışı başka biri yaptığında görmezden gelmek, eşitlik ilkesine terstir.
Temel haklardan herkesin faydalanmasına eşitlik denir. Devletin, vatandaşların temel haklarını koruması ve mahkemelerin tarafsız olması ise adalet olarak nitelendirilir.
1. (Birinci anlamda) adalet, pozitif hukukun onaylanmasını ve onun doğru bir şekilde uygu- lanmasını ifade eder. (Buna göre) hukukun belirlediği her şey uygulanmalıdır. Hukuk, ondan key- fi sapmalara karşı korunmalıdır. 2. Bunun dışında adalet, hukukun nihai amacını ifade eder.
ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır. Adalet sözcüğünün etik ve hukuki anlamı, dürüstlük, hakkaniyet ve eşitlik olarak kullanılır. Adalet ve eşitlik, adalet ve iyilik hem farklı ve hem de benzer kavramlar olarak yorumlanmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Adalet teriminin mastarı olan “adl” sözcüğü adalet yerine kullanılır. Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek vb.” manalara gelen bir mastardır. Ayrıca "doğruluk, hakkaniyet ve adalet" anlamlarıyla isim olarak kullanılır. Allah'ın isimlerinden biridir (Topaloğlu, 1988: 387).
Hz. Ömer, İslam tarihinde adaletiyle ünlenmiş bir sahabedir. Yaşadığı devir içinde ve halifelik görevini yerine getirdiği dönemde adaletiyle hükmü altındakileri yönetmesiyle tanınmaktadır. Bu sebeple onun adaletli yönetim anlayışıyla alakalı olarak pek çok rivayet İslâm tarihi kitaplarında yer almaktadır.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
Haklı olduğunu düşündüğü arkadaşını yanın-da yer almak. Kendisi veya çevresinde fark ettiği haksızlıkları dile getirmek. Kendi haklarını savunduğu kadar çevresindeki insanların da haklarına saygılı olmak. Yapmış olduğu davranışların sonuçlarını kabul ederek karşı koymadan sonuçlarına razı olmak.
Adalet, hiç kimseye haksızlık etmemek, hakkaniyetli davranmak ve ayrım gözetmeksizin hüküm vermek anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali ''adil'' olarak yazılır. Türk - İslam kültüründe önemli bir yer tutan adalet, en önemli erdemlerden biri kabul edilir.
Sosyolojik anlamda eşitlik, bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun bireyler arasında sosyal ve siyasal haklar yönünden ayrımcılığa maruz kalmamaktır. Hukuki anlamda eşitlik ise, kanun önünde herkesin eşit muamele görmesidir.
Farklı nesnelerin, kişilerin veya koşulların her yönden olmasa bile en az bir bakımdan denk olması, eşit olması anlamına gelir.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Örneğin iki çalışana eşit maaş vermek ile çalışanların performansına göre maaş vermek. Birisi az, birisi çok çalışırken eşit maaş almaları adaletli olmayacaktır. Herkesin performansı kadar maaş aldığı bir durumda, çalışanlara eşit yaklaşılmış ise adalet sağlanır. Adil olmak demek eşit olmak demek değildir.
Buna göre eşitlik, yasaların genel ve soyut bir niteliğe sahip olması ve kapsadığı herkese eşit olarak uygulanmasıdır. Bu noktada kapsamak sözcüğünün altını çizmek gerekir. Zira hukukî eşitlik bütün vatandaşların, her yönden aynı hükümlere tabi tutulmaları demek değildir.
Eşitlik ilkesi; tüm insanların özgür ve eşit olarak doğduğu gerçeği ile tüm bireylerin haklara sahip olduğunu, aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul etmektedir. Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır.
1. Yasa Önünde Eşitlik (Aritmetik Eşitlik) Eşitlik, en önemli adalet ve hukuk ilkesi olmasına karşın tartışmalardan bağışık değildir. İnsanların hangi açılardan eşit olması veya hangi eşitsizliklerin giderilmesi gerektiği, siyaset ve hukuk felsefesinin sönmeyen tartışma alanlarında biridir.
Adalet; kısaca haklılık ve hakka uygunluktur. Öznel anlamda adalet, herkesin hakkını ta- nıma konusunda değişmez ve kesin istektir. Nesnel anlamda adalet, karşıt çıkarlar arasında hakka (hukuka) uygun bir denkliktir, eşitlik düşüncesidir.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Adalet, pay; bir kimseye payına düşen hakkı âdil bir şekilde verme anlamında Kur'an terimi. İnsanların temel haklar bakımından ve insan olma niteliği itibariyle eşit kabul edilmesini ifade eden ahlâk ve hukuk ilkesi.
En yüksek erdem sayılan adalet, akıl ve vicdan unsurlarından oluşur. İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibi değişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Öncelikle adalet, karşılıklı insan ilişkilerini düzenleyen toplumsal düzenin mümkün, ama zorunlu olmayan bir niteliğidir. O, ancak tali olarak insanın bir erdemidir; çünkü insan, eğer davranışı adil olarak kabul edilen toplumsal bir düzenin normlarına uyuyorsa adildir.
Allah'ın işlerinde hikmet, hükümlerinde adâlet sahibi olduğunu vurgular. İlahi adaleti de şu şekilde açıklar: “O'nun adâleti kullarının adâleti ile ölçülmez. Çünkü kulun, başkasının malını kullanmakta zulmetmesi mümkündür. Fakat Allah hakkında böyle bir şey düşünülemez.
“Fırat''ın kenarında bir kuzuyu bir kurt kapsa kuzunun hesabını Allah, Ömer'den sorar. Adalet deyince akla gelen sahabe Hz. Ömer..
İslâm'a göre hak ve adalet ilkesi mutlak olup herkese bu ilke çerçevesinde muamele edilmelidir. Kur'ân'a göre adaletin ölçüsü nesnel bir kıstas olan hakkı esas almaktır (A'râf 7/159,181); adalet ve hakkaniyet ancak hakka tabi olmakla gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri