Datça yarımadada bilinen ilk yerleşim Karia'lılar ile yaklaşık 4000 yıl öncesinde başlar. Aradan geçen yüzyıllar boyunca Mikenler, Dorlar, Persler, Büyük İskender, Rodoslular, Romalılar, Bizanslılar ve son olarakta Osmalılar tarafından yaşam alanı olarak kullanıldı.
Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça adı Reşadiye olmuş, Cumhuriyet'le beraber ise tekrar Datça'ya dönüştürülmüştür. 1928 yılında ilçe olan Datça'nın ilk merkezi Reşadiye Mahallesi olmuş, 1947'de ise bugünkü yeri olan İskele Mahallesi'ne taşınmıştır.
Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalledir. Eski Datça, yarımadanın ilk merkezlerinden biri olmakla birlikte, tarihi MÖ 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Cumhuriyetle beraber 1928'de Dadya adıyla ilçe yapılmış. 1933'te Datça olarak düzeltilmiş bu isim. 1947'de ilçe merkezi kıyıda birkaç depodan ibaret olan İskele'ye taşınmış ve Datça iskeledeki o birkaç yapıdan zamanla bugünün Datça'sına dönüşmüş.
Datça'da gezilecek yerler arasında Eski Datça, Knidos Antik Kenti, Datça Yel Değirmenleri, Can Yücel'in Evi, Datça Kaleleri, Sevgi Yolu, Ovabükü ve Knidos Feneri yer almaktadır. Datça merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alan Eski Datça Mahallesi, bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir.
İlgili 40 soru bulundu
Eski Datça olarak adlandırılan bölgede yer alan Can Yücel'in evi, mütevazı bir hayat süren ünlü şairin vefatı ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde hali hazırda kullandığı her şeyle birlikte bir yarım kalmış şarabı ve bardağı, resimleri, kendi el yazısıyla yazmış olduğu şiirleri bulunuyordu.
İlçe merkezinde ve yakın bölgelerindeki köylerde bulunan tertemiz plajlar ve koyları ile Datça tam bir Akvaryum cennetidir. Tertemiz sularında ve mavi bayraklı koylarında deniz keyfi bir başka çıkıyor. Datça'ya yolunuz düşerse Eski Datça'yı mutlaka görmelisiniz.
Datça'nın en değerli el sanatı iğne oyasıdır. İğne oyası yapımında kullanılan has ipek evlerde ipek böceği yetiştirilip ipeğin istenildiği gibi bükülerek pişirilmesiyle elde edilir. Bu ipek ipliklerden iğne ile motifler elde edilir veya büyük eşya örtüleri yapılır.
Datça kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Renault 1999 yılında Dacia'yı satın alarak stratejik bir dönüşümün ilk temellerini attı.
Yine de Datça'nın en keyifli mevsimi, “sarıca yaz” dedikleri sonbahar.
Datça, Türkiye'nin Muğla ilinde bir ilçedir.
M.Ö.2000'li yıllardan itibaren yörede Karlar yaşamaya başlarlar. M.Ö. 1000 yıllarında bölgeye Yunan ana karasından Dorlar gelirler ve Rodos Adası'nda 3, Kos Adası'nda 1, Bodrum Yarımadası'nda 1 ve Datça Yarımadası'nda da 1 olmak üzere bölgede 6 şehir devleti kurarlar.
Datça-Dadya
Efsaneye göre Datça Yarımadası'nda bir krallık varmış, barış içinde yaşanılan bu ülkede kralın biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki çocuğu varmış. Kralın kızının adı Bedya, oğlunun adı Dadya imiş.
Muğla'nın güneyindeki badem çiçekleriyle ünlü yarımadaya ismini veren Datça, "Acelen varsa ne işin var Datça'da" sloganıyla tanıtılıyor. AA'nın haberine göre Muğla, turizm çeşitliliği, kültürel varlıkları ve muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı misafirlere unutulmaz tatil imkanları sunuyor.
1928 yılına kadar Datça Muğla İli'nin Marmaris İlçesi'nin Merkez Nahiye, Bozburun Nahiyesi ve Reşadiye Nahiyesi adlı üç nahiyesinden birisiydi.1928 yılında Datça bağımsız bir İlçe haline getirildi.1928 yılında Datça (Reşadiye) Nahiyesi'nin şu köyleri vardı (Son Teşkilatı Mülkiyede Köylerimiz,1928:958).
Muz ve narenciyenin yanı sıra badem, zeytin ve dağ çileği gibi ürünlerin bolca yetiştiği Datça'da bu kez tropikal bölgelerin meyvesi olan papaya yetiştiriciliğine başlandı. 2 yıldır sürdürülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
DATÇA'NIN DOĞA HARİKASI KOY VE BÜK'LERİ
Datça Yarımada 'sı üzerinde 52 koy ve bük yer alıyor. Kuzeyde, Ege denizi bölümünde Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala, İskandil koylarının hemen hepsi Gökova'da mavi yolculuğa çıkanların önemli uğrak yerleri arasındadır.
Datça denilince akla ilk gelen tarihi yer olan Knidos muhteşem bir coğrafya üzerine kurulmuş bir antik kent. Knidos Antik Kenti Ege ile Akdeniz'in buluştuğu noktada yer alıyor. Bu güzel antik kente geldiğinizde Tiyatro, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Güneş Saati, Agora ve Odeon kalıntılarını ziyaret edin.
Acelen varsa ne işin var Datça da! - Can Yücel'in Evi, Datça Resmi - Tripadvisor.
Karakulak (Caracal caracal)
Her iki tarafta gözden burna kadar uzanan siyah çizgiler ve göz etrafındaki kirli beyaz bölge karakteristik özelliklerindendir. Bilimsel ismi Caracal caracal türkçe kökenlidir ve “karakulak”tan türetilmiştir. Datça Yarımadası'nın özellikle Doğu'sunda yayılış gösterirler.
Datçanın en güzel koyu (bükü)
Hayıtbükü, Datça'da denize girilebilecek en güzel yerlerden biri olmaktadır. Mesudiye köyü sınırlarında kalan bu özel nokta, oldukça sakin, rüzgârsız ve berrak bir denize sahip olması nedeniyle oldukça yoğun ilgi görmektedir.
1. Ovabükü Plajı Datça'nın en güzel, en bakir, en sessiz koyu. Etrafta Restaurant ve yeme içme imkanı mevcut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri