Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir …
Türkçede “Ip” zarf fiil ekini iki fiilin birlikte yapılması durumunda “-ArAk” zarf fiil eki görevinde de kullanabiliriz. Çay içip sohbet ettik. (Çay içmek ve sohbet etmek fiilleri birlikte yapılıyor.) Ayrıca “Ip” zarf fiil ekini neden cümlelerinde nedenin nasıl ortaya çıktığını bildirirken de kullanabiliriz.
Zarf-fiil eki almış sözcüklerden sonra virgül kullanımı, hayli tartışmalı bir konu olagelmiştir. Aslına bakarsanız TDK'nin bu konudaki tutumu net: Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz.
-Ip eki Türkçede zarf tümceciklerinin üzerine gelen ve tümceye çeşitli anlamsal katkıları olmasına rağmen diğer zarf tümceciklerinden ayrı olarak kendi başına hiçbir anlamı olmayan tümceler üreten bir ektir.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler. Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Fiilden İsim Yapım Ekleri
Kök ya da gövde durumundaki fiillere eklenerek isim soylu sözcükler oluşturan yapım eklerine, fiilden isim yapım ekleri denir. Oluşturulan isim gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunmalıdır.
Bu örneklerden biri de fiilden isim yapımı eki -GIn/-GUn'dur. Türk dilinde genellikle, tek heceli fiil kök ya da gövdeleri üzerine gelerek onlardan sıfat görevli isimler türeten bu ek, birleşik bir ek mahiyetindedir. Fiilden fiil yapım eki -ḳ-/-k- ile fiilden isim yapım eki -n'nin birleşmesi ile oluşmuştur.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Fiil kök ve gövdelerine isim-fiil ekleri gelerek isim-fiiller yapılır. Türkçede -mAk (-mak, -mek), -mA (-ma, -me), -Iş (-ış, -iş, -uş, -üş) ekleri isim-fiil yapan eklerdir. İsim-fiiller, fiillerin adlarıdır.
Internet Protocol Address ifadesinin kısaltması olan IP adresi, internete bağlanan cihazların sanal adreslerini tanımlar.
Belli başlı zarf-fiil ekleri şunlardır: -(y)A (göre göre, yaşaya yaşaya ); -(y)(D)p (yazıp, okuyup ); -(y)ArAk (giderek, uyuyarak); -(y)IncA, (başlayınca, saklayınca); -(y)AII (iyileşeli, geleli); -mAdAn (çekinmeden, yılmadan); -(1)ken (otururken, kalkarken) vb.
IP adresi (İngilizce: Internet Protocol address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Karahanlı Türkçesinde –r; -ur /- ür; -ır / -ir; -r; -ar / -er geniş zaman ekleridir.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
Zarf fiil eki almış sözcüklerde virgül kullanılmamaktadır. Bunun nedeni zarf fiillerin aynı zamanda birer bağlaç olarak görev yapmasıdır. İstisna olan durumlar bulunsa da çoğu durumda zarf fiillerden sonra virgül kullanılmamaktadır. Zarf fiiller cümle içerinde zaman ya da durum zarfı olarak görev alabilmektedir.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri