1970'te mezun olan Rüştü Asyalı, Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonel anlamda tiyatro oyunculuğu yaşamına adım attı. Ankara Radyosu'nda canlandırdığı Keloğlan oyunları ile birçok beğeni topladı ve film yapımcılarının kendisine yaptığı önerilerin ardından sinema sektörüne geçiş yaptı.
Kimi kaynaklara göre Altay mitolojisinde adı geçen Keley adlı yarı-tanrı, Keloğlan'ın Türk mitolojisi içindeki en eski biçimidir. Keley, Ülgen'in kızlarından biriyle, yerden doğan bir şamanın evliliğinden dünyaya gelen bir kişidir; peltek dillidir.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara ilçesinde doğdu. Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu.
Rüştü Asyalı (Keloğlan) Kimdir? - YouTube. Kendisi, herkesin bildiği masal kahramanı Keloğlan'a beyaz perdede hayat veren isimdir. Fakat Rüştü Asyalı sadece Keloğlan'dan ibaret değildir. Ayrıca Rüştü Asyalı bilinenin aksine kel de değildir.
Doğallıyla seyircilerin karşısına her çıktığında yüzde gülümseme oluşturan usta oyuncu Keloğlan Rüştü Asyalı şimdi ne yapıyor merak edilirken, cevap sosyal medyadan bulundu. Oyunculuğu bırakan ve bir iletişim akademisinde dersler veren Rüştü Asyalı, ekranlardan uzak bir hayat sürüyor.
İlgili 35 soru bulundu
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
Keloğlan masalları Türk mitolojisi ve Altay mitolojisinin ortak figürlerinden biridir. Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır.
Suna Pekuysal, kimlik adıyla Adile Suna Belener, (24 Ekim 1933, İstanbul - 22 Temmuz 2008, İstanbul), Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.
Suna Belener, sahne adıyla Suna Pekuysal, (1933-2008) tiyatro ve sinema oyuncusu. 1933'te İstanbul'da doğdu. Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatu...
1 Ocak 1947'de Ankara'da doğan usta sanatçı Rüştü Asyalı, tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçılığı gibi birçok alanda 50 yılı aşkın süredir başarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü 1970 yılında bitiren Asyalı, Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı.
tuncay opçin on X: "Keloğlan çizgi filminde, Uzun adında bir hırsız vardı. Çizgi film, sırf bu yüzden yayından kaldırıldı.
Türk kültürüne ait bir tip olarak “Keloğlan” (Ögel 1976: 265-268), çeşitli Türk boylarında; farklı adlarla karşımıza çıkmaktadır.
Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir.
Keloğlan çizgi filmi Türk kültüründe yer etmiş olan Keloğlan Masalları'n- dan uyarlanarak ekranlara taşınmış bir yapımdır.
Keloğlan (1971) filmi - Sinemalar.com - Sinemalar.com -
Keloğlan Türk masalları içerisinde en sevilen ve günümüzde hala anlatılan hikayeler arasındadır. Özellikle Altay ile Türk mitolojisi içerisinde Keloğlan karakterinden çokça söz edilmektedir. Keloğlan saçı olmayan bir karakterdir. Keloğlan halkın içinden çıkan bir karakter olması sebebi ile bütünü ile halkı temsil eder.
Meğer Keloğlan'ın Cankız'ı, ünlü oyuncu Alev Oraloğlu'ymuş. Yeşilçam'a damga vuran Alev Oraloğlu, Arka Sokaklar dizisinde Zeynep'in annesini canlandırmıştı.
Keloğlan Mağarası Denizli İli, Acıpayam İlçesi'nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi'nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı'nın doğu yamacındadır.
Keloğlan'ın annesinin ismi dizide asla açıklanmaz. Çoğu zaman Keloğlan'a kızsa da hayatındaki en değerli varlığı o olduğu için onu çok sever. Eşinin ölümünden bu yana Keloğlan'a tekbaşına bakmakta, geçimlerini tarlalarındaki sebzeleri satarak sağlamaktadır.
KELOĞLAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle özel isim( keloğlan, kel oğlan, Kel oğlan), isim (kel oğlan) şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı özel isim (Keloğlan), isim (keloğlan) şeklinde olmalıdır.
Fahri Celâl, “Çanakkale'deki Keloğlan” adlı hikâyesinde Türk askerinin I. Dünya Savaşı'nda çekmiş olduğu sıkıntıyı ve gösterdiği fedakârlığı milli karakterli bir halk ürünü olan Keloğlan masallarının baş tipi özellikleriyle kendi hikâyesindeki ana kişiyi bütünleştirerek yeni bir kahraman ortaya çıkarmaya çalışmıştır.
“Keloğlan Masalları” Türk dünyası kültür ve edebiyatının en önemli ürünlerindendir. Bu masallarda ana karakter Keloğlan'ın karşılaştığı zorluklarla mücadelesi konu edilmektedir. Birçok masalda yaşlı annesiyle geçim sıkıntısı yaşayan Keloğlan'ın gayreti, kısa yoldan geçim kaynağı sağlama veya zengin olma üzerinedir.
- 2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan(lar) Mağarası (Dağdaş ve ark., 2005), Dodurgalar'dadır. Mağara; Bucakiçi Mevkiindeki Köyyeri denilen muhitin (küçük tepecik) hemen batısında yükselen Karadağ'ın (1421 m) Keloğlanlar Yakası adı verilen yamacında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri