II) Et ve et ürünleri. Avcılıkla edinilmiş kaz eti, keklik eti kesinlikle gebelik döneminde tüketilmemelidir.
Hamilelikte de beyaz et tüketimi önerilmektedir. Beyaz et; demir ve protein açısından zengindir, sindirimi kırmızı etten daha kolaydır, yağ oranı azdır, kalsiyum, D ve B 12 vitamini içermektedir. Hamilelikte günde 100 gram tavuk ve hindi eti tüketilmesi önerilir.
Anne adayları ve emziren anneler bu açıdan diyetlerinde mutlak surette hayvansal besin maddeleri bulundurmalıdırlar. Yağsız kırmızı etin sebzelerle birlikte tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemli. Ayrıca C vitamini ve başta su olmak üzere sıvı tüketimi asla ihmal edilmemeli” dedi.
Bebeğinizin beyin gelişimi için omega 3'ün çok önemli olduğunu unutmayın. KUZU ETİ: Kuzu etinden günlük almanız gereken proteinin yüzde 60'nı alabilirsiniz. Aynı zamanda; demir, fosfor, çinko ve B vitaminleri içerdiği için diyetinizde haftada 2 kez olabilir.
Çok pişmiş...
Doktorlar anne adaylarına salam, sosis, çiğ köfte gibi pişmemiş ya da az pişmiş etten yapılan besinleri pek yememelerini öneriyorlar. Bunun sebebi, bakteriyel bir enfeksiyon olan listeriosis adlı hastalık.
İlgili 23 soru bulundu
“Hamilelikte her türlü gıda tüketilebilir”
Özellikle çiğ et içeren, çiğ köfte tüketilmemelidir. Buna ek olarak; kabuklu deniz hayvanları, midye, suşi, kokoreç, salam, sucuk, sosis ve tütsülenmiş etler yenilmemelidir.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Büyüme gelişmenin temel taşlarını oluşturan aminoasitler proteinlerin sindirimi ile oluşur ki en kaliteli protein kaynakları; peynir, yumurta, balık, kırmızı et, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardır. Annenin bu dönemde ortalama 70 gr civarında bir protein ihtiyacı vardır.
Kepek ve lif bakımından zengin olmakla birlikte içeriğinde bolca krom ve magnezyum da bulunmaktadır. B vitaminlerinin hepsi bulunmakta olup sadece B12 barındırmamaktadır. Özellikle içeriğinde B1 vitamini boldur. Folik asit bakımından zengin olduğundan, hamileler bolca kısır tüketebilmektedir.
Yoğun spor ve aşırı yorucu işler önerilmez. Hamam, sauna, kaplıca gibi aşırı sıcak olan yerlerden kaçınmak gerekir. Yukarı uzanma hareketi tehlikeli olabilir. Ağır şeyler kaldırmak önerilmez.
Tabii ki çiğ et tüketilmesini önermiyoruz. O bizim temel yasaklarımızdan bir tanesi. Çiğ kırmızı et toksoplazma barındırabilir diye, garanti olsun diye, ki çoğu zaman yok içinde toksoplazma, ama anne adaylarına bu şeyi, çiğ eti tüketmemelerini öneriyoruz.
Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu annenin eğer mevcutsa, düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Ara öğün ise gece gündüz fark etmeden yapılmalıdır. Doğal olarak hamileler gece acıkınca ne yemeli sorusu akıllara düşer. Kuru yemiş ile bir bardak su veya bir kase yoğurt sabah bulantılarını önleyecektir.
Yapılan araştırmalara göre hamilelerin düşük yapmasına neden olan listeria bakterisi tavuk etinde çok miktarda görülüyor. Prof. Işıl Var, "Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile listeria soğuk koşullarda yaşamaya ve üremeye devam ediyor" dedi.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Serbest Fetal DNA testinde; bu hücrelerin içeriğindeki bebeğe ait genetik materyal olan ”fetal DNA”, anne kanında gebeliğin 10. haftasından itibaren incelenerek, fetal hücrelerdeki kromozomlar araştırılıyor. Kesin bir tanı testi olmamakla birlikte, güvenilirliği yüksek bir tarama testi olarak kabul ediliyor.
Hamileliğin 13-15. haftalarından sonra bebeğin tat alma tomurcukları yetişkinlerdeki gibidir. Kuvvetli tatlar plasenta aracılığı ile bebeğin kan damarlarının içine girer ve tekrar amniyon sıvısının içine aktarılır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır.
Hamburger, lahmacun, pizza, döner ve börek gibi besinler hamile biri için çok yağlı yemek çeşidi olduğundan çok fazla tüketimi zararlıdır. Fast food besinler gebe biri için oldukça dikkat çeker ancak doktor kontrolünde yenilir mi diye kontrol edilmeli ve hem anne adayının sağlığı hem de bebek sağlığı için önemlidir.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir. Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın.
Yüksek protein içeriğine sahip olduğundan dolayı hamilelikte ciğer bebeğin alması gereken protein ihtiyacını karşılar ancak ikinci aydan sonra üçüncü ayın evrelerinin ortasına doğru hamilelikte ciğer rahatça tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri