Özet: Mardin iline bağlı bir ilçe olan Savur, özgün dokusunu günümüze kadar koruyan önemli bir tarihi yerleşim merkezidir.
"Mardin evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö. 4500'lü yıllara dayanıyor." "Evlerin mimarisi özgün ve geleneksel; planını mimar, inşasını mühendis yapmasa da kullanımı oldukça işlevsel!" Modern mimaride hem trendlerin hem de ihtiyaçların farklılaştığını düşünürsek bu evler Mardinliler için hep yeterli kalmış.
Eski Mardin evleri harem ve selamlık denilen iki bölümden oluşur.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
Uzun yıllar bozulmadan günümüze gelmeyi başarmış yapılar, bölgenin kendi ocaklarından çıkarılan sarı kalker taşı sayesinde sağlamlığını koruyor. Kolayca işlenebilen sarı kalker taşı, Mardin evlerinin temel yapı malzemesini oluşturuyor. Evlerde zorunlu durumlar dışında asla başka malzeme kullanılmıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Şehrin adı Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde" den gelir. Romalıların Süryanilerden alarak 'Maride' dedikleri şehire, Araplar 'Maridin' dediler. Plinus'a göre , Nusaybin civarında yaşayan Mardanî adlı Arap kabilesinden almıştı Maridin adını.
Şehrin simgesi Ulu Cami, Mardin'in en önemli ve en eski mabedidir. Cami, yaklaşık dokuz asırdır ayakta olan bir kültür mirası. Tarihî dokunun yoğun olduğu kent merkezinde, kentsel sit alanı içinde yer alan Cami, üstündeki yazıta göre 1176 yılında Artuklu Sultanı Kutbettin İlgazi zamanında inşa edilmiş.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte. Taş evler genel kırma (doğal) ve kesme taşlar kullanılarak yapılan yapılar olarak ikiye ayrılıyor.
Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir. Taş evlerin projelendirilmesi de diğer yapıların projelendirmesinden farklıdır.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Yerleşme eğiminin fazla olması nedeniyle bir bina diğerinin manzarasını kapatmaz. Kademeli planlama nedeniyle alt katın çatısı üst katın terası olabilmektedir. Eğimin fazla olması evin, kat sayısının artmasına da neden olmaktadır. Mardin evi hem yatayda hem de düşeyde gelişmektedir [22].
Katman katman yapılardan oluşan Mardin evleri birbirinin üstüne gelecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde hiçbir evin gölgesi bir başka evin üstüne düşmez. Özgün bir mimari yapıya sahip evlerin eğimli konumda yer alması yapıların en az iki katlı olarak inşa edilmesini sağlamıştır.
4500'den başlayarak klasik anlamda yerleşim gördüğü belirlenen Mardin; Subari, Hurri, Sümer, Akad, Mitani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Makedonya, Abgar, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı döneminden birçok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir.
2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.
Taş evlerin yapımında kullanılan taşlar, bölgenin coğrafi özelliklerine ve taşın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, Akdeniz bölgesinde Toros Dağları, İç Anadolu'da Nevşehir ve Ürgüp yöreleri, Güneydoğu Anadolu'da ise Mardin yöresi taş evlerin yaygın olduğu yerlerdir.
Kerpiç Evler: Yağışların az, iklimin kurak olduğu İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Taş temel yapı malzemeleri arasında yer alır ve kullanım alanına göre pek çok avantaja sahiptir. Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar.
Doğal yapı malzemelerinden yapılan taş evlerin avantajları arasında tabii ki sağlıklı yaşam da bulunuyor. Pis havayı yalıtarak hava kirliliğine karşı doğal bir filtre görevi gören taş evler, zararlı kimyasalların neden olabileceği sağlık sorunlarının önüne geçiyor.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
DİYARBAKIR VE ŞANLIURFA'DA EN ÇOK MARDİNLİ YAŞIYOR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri