Un ile hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Üzerine margarin veya tereyağı, yoğurt, toz şeker, yumurta ve şekerli vanilini ilave edip yoğurun. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp fırın tepsisine sıralayın ve pişirin.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Sütlü kurabiye için yoğurma kabına yumurta sarısı, pudra şekeri, sıvı yağ, süt, kabartma tozu ve vanilyayı alarak çırpıcı ile güzelce karıştıralım. Daha sonra unu yavaş yavaş ilave edelim ve hamuru yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
Toz şeker, yoğurt, karbonat, yavaş yavaş unu, ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurulur. Cevizden daha büyük parçalar koparıp yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra toz şekere, bulanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin ve ılıklaşınca servis edin. Afiyet olsun.
Yoğurtlu anne kurabiyesinin en önemli püf noktası, hamurunun ele yapışan yumuşak kıvamda olmasıdır. Bu yüzden elinizi hafif yağlayıp, şekil vermeniz gerekir. Hamura unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ilave etmelisiniz. Eğer fazla un eklerseniz fırından çıkarınca sertleşir ve kuru olur.
Kurabiye hazırlarken, hatta tüm hamur işlerini yaparken katı yağ kullanmak istemeyenler için hem margarinsiz hem de yumurtasız enfes bir önerimiz var! Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz, içinde kabartma tozu da yok! Tüm bu malzemelerin yokluğuna rağmen dokusu öyle yumuşacık, kıvamı öyle kıyır kıyır oluyor ki...
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Tuzlu kurabiye hamuruna sirke eklemek sizi korkutmasın. Sirke yalnızca kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlıyor. Herhangi bir şekilde kurabiyenin tadını etkilemiyor. Kurabiyenize şekil vermek için kalıbınız yok ise dilerseniz bıçak ile kesebilir ya da çay bardağı kullanarak da şekiller verebilirsiniz.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Sıkma kurabiye de deniyor ismine, hamurunun cıvık, ele yapışan kıvamından ötürü bir kurabiyede alışılmışın dışında elle şekil vermek yerine sıkma torbası ile yağlı kağıda sıkıp pişirdiğimiz için.
Kurabiyenin ilk kez 7. yüzyılda İran'da yapıldığı düşünülmektedir. Bölgedeki şeker kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan kurabiyeye, yazılı olarak ilk defa 10. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı Kitab al-Ṭabīḫ'te rastlanmaktadır. Kurabiyenin Osmanlı mutfağına 15. yüzyılda girdiği düşünülmektedir.
Fırını önceden ısıtmak kurabiyelerin ortasının çiğ kalıp kenarlarının fazla kızarmış önleyecektir. Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Kurabiye denilince akla birçok tarif gelmektedir. Elmalı kurabiye, un kurabiyesi, tuzlu kurabiye, kolay kurabiye, perişan kurabiye, çikolatalı kurabiye, hindistan cevizli kurabiye, tarçınlı kurabiye bunların arasında sayılabilir.
Öncelikle bir kapta yumurta, margarin, sıvı yağ ve pudra şekerini karıştırıyoruz sonra nişasta, vanilya, kabartma tozu ve hamur toplanana kadar un ilave edip yoğuruyoruz. 10 dk dinlendirdikten sonra yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. 180 derece fırında 25-30 dk arası pişiyoruz.
Oda sıcaklığındaki margarin ve yumurta ekleneyerek ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğurun. Hamurdan bir beze yapın ve streç filme sararak buzdolabında 15-20 dk. dinlendirin. Merdane yardımı ile açılın, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarları kızarana kadar yaklaşık 10dk. pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri