“Eski düdüklü tencere nasıl kullanılır?” için gıdaların tencereye uygun şekilde alınır, kapağının usulünce kapatılır, düdüğü kaldırılır ocağın altı yakılır ve düdükten ses çıkması ile düdük indirilir, ocağın ateşi kısılır pişmesi süresi dolduktan sonra da ateşin söndürülür, ifadeleri kullanılmaktadır.
Ateşe koyduğunuz anda, kapağını kapatın ve düdük aparatını dik konumda bırakın. Şimdi birkaç dakika bekleyin ve düdüklüden ses çıkışını duyun. İşte bu anda düdüğü kapatın ve pişmesi için süre başlatın. İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Kapak üzerindeki pişirme ventili “pişirme” yönünde iken tencerede oluşan fazla basıncı içindeki mekanizma sayesinde dışarı atar. Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır.
Birincil ve emniyet valfleri yağ ve gıda parçacıkları nedeniyle tıkandığında, buhar serbest kalacak bir yol bulamaz. Patlamaya neden olan anormal derecede yüksek basınç oluşumuna neden olur. Conta veya kapak mandalları düzgün bir şekilde kapatılmazsa, yüksek basınç ve buhar kapağı zorlayarak patlamaya neden olur.
Kuru fasulyenin bir gece önceden ıslanması, doğal olarak fasulyenin pişme süresini de değiştirir. Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir.
Özellikle de et haşlamasında düdüklü tencere kullanımını tercih etmeliyiz. Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Eğer düdüklü tencere kullanılacak ise önceden haşlanmasına veya suda bekletilmesine gerek yoktur. Düdüklü tencere konan nohut yaklaşık 25 dakika sonra hazır olacaktır. Böylece düdüklü tencere ile kısa sürede nohut pişirebilmek mümkün olacaktır.
Tencere kapağını sıcak suya daldırarak veya üzerine sıcak su dökerek genleşmesini sağlayabilir ve böylece kapağın kolaylıkla açılması sağlanabilir. Bu yöntem, düdüklü tencere hava vermiyor veya düdüklü tencere kapağı açılmıyor gibi durumlarda oldukça işe yarar.
Düdüklü tencere nasıl açılır öğrenmek için şu üç adımı takip etmeniz gerekiyor: Ocağı kıstıktan sonra en az 10 dakika beklemeli, kontrollü bir biçimde buhar çıkışını sağlamalı ve kilit çözülerek kapak açılmalıdır.
Kuru fasulye yemeği her evde yapılabilen bir yemek türüdür. Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
Taze fasulyeyi düdüklüye yerleştirdikten ve malzemeleri içerisine koyduktan sonra yemeğin kaynaması beklenir. Yemek kaynamaya başlayınca tencerenin düdüğü indirilir ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir.
Kaynama ve hava çıkışı ile birlikte otomotik olarak kapanır. Hava çıkışı veya otomotik kapanmaya kadar ocak kuvvetli olabilir, böylece tencere içerisindeki malzeme kaynamaya başlar. Düdük ses çıkarmaya başladığında, hava çıkmaya başlar, yaklaşık 30-60 saniye hava çıkması beklenmeli ve düdük el ile aşağı indirilmelidir.
İyice ısındıktan sonra kuşbaşı etleri düdüklüye alın ve mühürleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın.
Düdüklü tencereye malzemeleri koyduktan sonra kapağını kapatın ve kilitleyin. Ocağı yüksek sıcaklıkta açın ve içerisinde basınç oluşmasını bekleyin. Bu basıncı tencereler modeline göre farklı şekilde gösterebiliyor. Ama genellikle tencerelerin kapağında bulunan ve basınçla yukarı çıkan kırmızı bir düdük oluyor.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Dilerseniz kemik suyu da kullanabilirsiniz. Eğer fasulyelerinizi bir gece önceden ıslatmadıysanız yarım saat suyun içersinde bırakın. Ardından düdüklü tencerede tarifi yapmadan önce 15-20 dakika haşlamanız pişme süresini kısaltacaktır.
Kabuklu Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır? Kabuklu fasulyemizi 1 gece önceden ıslatıyoruz. Islatılmış olan fasulyeleri düdüklü de bir 15 dk haşlıyoruz .
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Yemek pişirirken içinde oluşan hava basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz etmektedir. Düdüklü tencereler ne kadar güvenlikli üretilse de kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep olabilmektedir.
6 - Düdüklü tencerenizin bakanlıkça saptanan kullanım ömrü 5 yıldır.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri