Kadınlar, kıyafetlerinin içine “bagırdak” olarak isimlendirilen sütyen giyerdi. Gömlek, şalvar, üç etek, hırka, kürk ve kemer en sık giyilen kıyafetler arasındaydı. Kıyafetler, “suf” adı verilen yün kuşaklarla tamamlanırdı.
İslam öncesi ve sonrası Türk topluluklarının giyimlerinde, giyeceklerinin ana maddesini deri, kürk ve yün oluşturmaktadır. Deri, Türk topluluklarının en eski ve en başta gelen giyim malzemesi olmuştur. Türkler, elde ettikleri deri, kürk ve yünü; başlık, giysi ve ayakkabı yapımında temel malzeme olarak görmüşlerdir.
Başlıcaları: Fermana, fermene, salta, hırka, yelektir.
Doğrulanmış Cevap. Geçmişte insanlar genellikle deriden yapılmış giysiler giymeyi tercih ederdi. Kaftan,fes,entari,şapan, çapan, ceket,kuşak gibi giysiler ilerleyen zamanlarda yapılmaya başlandı. Şalvar ve pantolonlar giyildi.Günümüzde ise daha çok kot pantolonlar,kravat ve başka tür giysiler giyilmektedir.
İstanbul'da yaşayan kadınların yüzyıllar boyunca küçük değişikliklerle devam edegelen giyim kuşamının en önemli ögeleri şalvar, çakşır, bürüncük gömlek, entari/dolama, hırka, kaftan ve gömlek, kaftan, kürk, dışarıda ferace ve yaşmaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Atlas, tafta ve münakkaş gibi ipekli kumaşlarla modellenmiş uzun kuyruklu etek ve korsajlı ceketler, bindallı tarzında kullanıldı. Bu giysilerle krep oyalı başörtüleri, renk ve işlemeye uygun olarak kışın, diz hizasında ve bele oturan içi kürklü kadife mantolar giyilirdi.
Eski Türkçede libas, kıyafet ve elbise anlamına gelir. Bu kelime çeşitli renklerle birlikte kullanılarak tamlama olarak da kullanılır.
Vintage, yani gerçekten eski kıyafetlerden oluşan bir stile; Retro deriz. HER KIYAFET VINTAGE DEĞİLDİR! Vintage giyim modası, eski döneme ait parçaların hem modern hem de retro bir tarz oluşturarak günümüze uyarlanmasıdır.
Vintage geçmişte moda haline gelmiş kıyafetlerin veya eşyaların geçmişteki halleriyle kullanılması iken retro kıyafetlerde yeni ürünlerin geçmiş tarzda üretilmesi söz konusu olmaktadır.
19. yüzyılda ortaya çıkan vintage giyim tarzı, farklı dönemlere ait stilleri bizlere yansıtan bir moda akımıdır.
ÇAKŞIR: Bir çeşit pantolon. Tanzimat'la birlikte Batı'dan gelen pantolondan önce erkeklerin iç donu üzerine giydikleri çamaşıra denirdi. Bunlar bazı yerlerde karadon, zıpka gibi adlar da verilirdi.
Şayaktan yapılan cübbe, kukuleta, maşlah, ve dikişli libadeye de aba denirdi. Kısa salta (kolları açık ceket) Aydın abası, daha uzun biçimi Balıkesir abası, kalınca softan yapılanı Bağdat abası olarak anılırdı.
Eski Türk kültüründe, bozkır Türkleri giyim eşyalarının koyun, kuzu, sığır, tilki ve av hayvanlarının derisi ile koyun, keçi, deve yününden yaparlardı.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.
İslamiyet öncesi Türklerde içecek
En hafif kımızda % 1 alkol, en sert kımızda ise % 3 alkol bulunmaktadır. Eski Türkler'de kımızın yanı sıra çeşitli bitkilerden elde edilen içecekler de vardı. Örneğin darıdan şarap yapılıp bunun kımızla karıştırılmasıyla elde edilen ve Tarasun adı verilen bir içkileri vardı.
Göktürk giysilerinin dışa doğru kıvrılan belirgin yakalarının olması önemli özelliklerden biridir. Başlarına da kendilerine özgü börkler[1] taktıkları ve bunların keçeden ya da kenarları kürkten yapılmış başlıklar olduğu anlaşılmaktadır. Ayaklarına muhtemelen dizlere kadar uzanan deri ve keçe çizmeler giymekteydiler.
Vintage giyim ise belli bir döneme ait olarak günümüze kalmış olan kıyafet ve aksesuarlardan oluşturulmuş bir tarzdır. Retro giyimin kadın modasında en belirleyici parçaları pileli etekler, desenli elbiseler, yüksek bel, fötr şapkalar ve puantiyelerdir.
Vintage giyim tarzının asıl etkeni olan eski-antika elbiseler 100 ve daha fazla yıl kadar eski olabiliyorlar. Klasik tarzın tam tersine vintage tarzının parçaları günden güne değerlenerek yansıttığı dönemin tarihini anlatır. Klasik tarza örnek verirsek kısa siyah elbiseler, trençkotlar, düğmeli beyaz gömleklerdir.
19'uncu yüzyılda ortaya çıkan Vintage giyim tarzı, farklı dönemlere ait stil ve kombinleri yansıtan bir moda akımıdır. 20. yüzyıl veya daha öncesinden kalan kıyafet veya nesneler vintage olarak tanımlanır.
Avangart giyim, yeni bir moda yaratırken kumaşlar yerine farklı maddeler kullanılmasıdır. Örneğin yalnızca taşlardan oluşan bir kıyafetin tasarlanması avangart giyim olarak kabul edilir. Ancak giyim sektöründe oluşan tüm avangartlar günlük yaşamda kullanılabilir şekilde üretilir.
Çoğunlukla edebiyat ve sanat dünyasından kimseler için kullanılan bu terimin özel noktası bu kişilerin yarınını düşünmeden günü gününe tasasız ve derbeder bir yaşayışı olması durumudur. Keten, kadife, şifon, ipek, kürk, süet, deri, denim, pamuk gibi doğal kumaşların kullanımı.
Gotik giyim tarzı, karanlık, dramatik ve melankolik bir estetik ile kendini ifade etmeyi amaçlayan bir moda akımıdır. Genellikle siyah renkli, düzenli ve sıkı kesimli giysiler, ağır aksesuarlar ve renkli makyaj ile karakterizedir.
İç giyim, dış giyim eşyalarının altına giyilen kıyafetler olup, genellikle cilt ile doğrudan temas halindedirler, ancak tek kattan fazlasını oluşturabilirler.
disar. (Çoğulu: Düsür) Üste giyilen kaftan, elbise.
Osmanlı Devleti giyim ve kuşamı, çok uluslu yapısının doğal bir sonucu olarak sosyal, ekonomik, dini bir ayrıştırma aracı ve kimlik belirleyici bir unsur olarak ele almıştır. Dolayısıyla kılık ve kıyafet, kişinin dinini, mesleğini, sahip olduğu statü ve hatta ait olduğu sosyal grubu gösteren bir araç haline gelmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri